Με ιδιαίτερη επιτυχία και πλήρη αποδοχή από τον εκπαιδευτικό και όχι μόνο κόσμο της Φωκίδας ολοκλήρωσε σήμερα το μεσημέρι τις εργασίες του το τριήμερο συνέδριο που ήταν αφιερωμένο στον κορυφαίο Αμφισσέα Παιδαγωγό και πνευματικό άνθρωπο Αλέξανδρο Δελμούζο υπό την επωνυμία “Ο Αλέξανδρος Δελμούζος και το σχολείο της εποχής μας: Εκσυγχρονισμός του Εκπαιδευτικού Έργου – Σύγχρονες Διδακτικές Προσεγγίσεις”.
Ένα συνέδριο που κέρδισε το στοίχημα της καθιέρωσής και της μονιμοποίησής του, καθώς στόχος των διοργανωτών αποτελεί η παγιοποίηση της διενέργειάς του σε πανελλήνια κλίμακα κάθε έτος, απλώνοντας συν τω χρόνω τη θεματολογία και τα ενδιαφέροντά του σε μια ευρεία γκάμα παιδαγωγικών θεμάτων και αναζητήσεων καλύπτοντας σταδιακά όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
Το Συνέδριο διενεργήθηκε με τη συνδιοργάνωση του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π. Αθηνών, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας και του Δήμου Δελφών και τις συνεδρίες του δεξιώθηκαν το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας και το Κ.Π.Ε. Άμφισσας. Κατά τις τρεις ημέρες των εργασιών του η συμμετοχή εκπαιδευτικών και κοινού από τη Φωκίδα υπήρξε σημαντική, καθώς το αντικείμενο των εισηγήσεων, που αφορούσε τις εκπαιδευτικές εξελίξεις, τις προκλήσεις για την ευθυγράμμιση του σημερινού σχολείου με τις ανάγκες της κοινωνίας, καθώς και το πάντα επίκαιρο έργο του Αλέξανδρου Δελμούζου, αλλά και ο φωτισμός πτυχών της προσωπικότητας και της δράσης του μεγάλου Παιδαγωγού, προκάλεσαν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον και προσέλκυσαν την προσοχή των ανθρώπων που παρακολούθησαν τις εισηγήσεις και τις εργασίες του.
Εκτός από τις πλούσιες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις μελών του διδακτικού προσωπικού του τμήματος Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εκπαιδευτικών από την περιοχή της Φωκίδας, σημαντική στιγμή του συνεδρίου ήταν το σεμινάριο για φιλολόγους που έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε και αφορούσε στη διδακτική της Νέας και Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, με τη συμμετοχή περισσότερων από πενήντα φιλολόγων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τη Φωκίδα.
Παράλληλα, στην επιτυχία του συνεδρίου συνετέλεσαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις του. Την Παρασκευή, μετά το πέρας της εισαγωγικής συνεδρίας και των εγκαινίων παρουσιάστηκαν εκθέματα από το Μουσείο Παιδείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. καθώς και η Μουσειοσκευή: Το σχολείο του χτες και του σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή το κοινό ξεναγήθηκε σε φωτογραφίες, τεκμήρια και αντικείμενα του Αλ. Δελμούζου που ανήκουν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Άμφισσας.
Πρόσθετα, το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε Θεατρικό δρώμενο με τον τίτλο “Ανώτατο Παρθεναγωγείο Βόλου: Ένα Σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση” της Φαίης Τσίτου και με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών του Φ.Π.Ψ. Τέλος, την Κυριακή το μεσημέρι, στον επίλογο των εργασιών, διενεργήθηκε ξενάγηση στην πόλη της Άμφισσας με θέμα “Στα χνάρια του Δελμούζου” που πραγματοποιήθηκε από τις κες. Τσαρούχα Ανθούλα και Καστανά Αθηνά.
Τέλος, η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, κα. Μαρίζα Φουντοπούλου, παρέδωσε στον Δήμαρχο Δελφών ψήφισμα του τμήματος υπέρ της υποψηφιότητας του Δήμου Δελφών ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, ενώ τη συνεργασία μεταξύ Δήμου Δελφών και του τμήματος επιστέγασε η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με στόχο την καθιέρωση σε ετήσια βάση, όπως προαναφέραμε, συνεδρίου παιδαγωγικής και σεμιναρίων σε πανελλήνια εμβέλεια στη γενέτειρα του μεγάλου εθνικού Παιδαγωγού Αλέξανδρου Δελμούζου.
Δείτε το πρόγραμμα των εισηγήσεων και των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν εδώ
Δείτε φωτογραφικό υλικό εδώ