Ένα θερμό, ειλικρινές και ομόθυμο χειροκρότημα αποτέλεσε το επιστέγασμα των 12 κριτών (10 από χώρες της Ευρώπης και 2 Ελλήνων) των υποψηφιοτήτων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 προς τη 10μελή ομάδα που παρουσίασε την υποψηφιότητα των Δελφών για τον τίτλο σήμερα νωρίς το μεσημέρι στο ξενοδοχείο “Τιτάνια” στην Αθήνα.
Η αντιπροσωπεία της δελφικής υποψηφιότητας ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι Δελφοί θέλουν και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να υλοποιήσουν επιτυχώς τη διοργάνωση, αλλά και να στείλουν προς την Ευρώπη ένα κατηγορηματικό και ανεπανάληπτο μήνυμα επανακαθορισμού των αξιών της στην πλέον κρίσιμη καμπή της διαδικασίας ενιαιοποίησής της μέσα από την αναβάπτισή της στα αρχετυπικά και οικουμενικά ιδεώδη που συμπυκνώνει η δελφική Ιδέα.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Αθ. Παναγιωτόπουλος και ο Κ. Μπακογιάννης σε μια εξέταση που περιελάμβανε δύο φάσεις. Στην πρώτη παρουσιάστηκε σε χρονική διάρκεια μισής ώρας ο φάκελος υποψηφιότητας των Δελφών, ενώ σε ένα δέυτερο επίπεδο σαρανταπέντε λεπτών τα μέλη της αντιπροσωπείας απάντησαν στις ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής. Ο Δήμαρχος Δελφών ανέλυσε το όραμα της πόλης και του Δήμου των Δελφών για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα εντάσσοντάς το ως εδραίο μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, ξεχωριστός και ιδιαίτερα σημαντικός πυλώνας του οποίου είναι η επένδυση στον πολιτισμό και τον τουρισμό με προμετωπίδα το εμβληματικό brand των Δελφών.
Ταυτόχρονα, έμφαση έδωσε στα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως η έμπρακτη και εδραία πολυεπίπεδη στήριξη από το σύνολο της Στερεάς Ελλάδας και η μοναδικότητα του Δελφικού Τοπίου, ενός προστατευόμενου χώρου από ευρύ πλέγμα διατάξεων, το οποίο συνιστά μοναδικό αναπτυξιακό προτέρημα και “εργαλείο” της σύνολης περιοχής, του οποίου στόχευση είναι η προστασία να ενισχυθεί και επεκταθεί.
Ο Κ. Μπακογιάννης, παράλληλα, τεκμηρίωσε και προσωποποίησε την ομόθυμη συμπαράσταση στο εγχείρημα της Περιφέρειας Στερεάς και του συνόλου των δήμων της. Πρόσθετα, έδωσε τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ευόδωση σε υλικό και τεχνοκρατικό επίπεδο του εγχειρήματος στην προοπτική ανάληψης από τους Δελφούς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το τεχνοκρατικό σκέλος ανέπτυξε ο Καθηγητής του ΤΕΙ Αθηνών Γ. Παναγιάρης, αναλύοντας το πλέγμα των συνεργειών σε ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως τα προγράμματα Urban, Horizons κ.α, ενώ βάσισε την υποψηφιότητα και στο ιδιαίτερο και μοναδικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα προτάξουν με εντατικότερη προσήλωση και επιμονή οι Δελφοί στα πλαίσια της αειφορίας και της βιοποικιλότητας, το οποίο σχεδιάζεται σε αναπόσπαστη συνάρθρωση με την έμφαση στον Πολιτισμό ως πρωτεύουσας αναπτυξιακής επιλογής.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φακέλου υποψηφιότητας ανέπτυξαν ο Κώστας Χριστόπουλος και η Κατερίνα Σπυροπούλου. Την αρωγή και τη σημασία στο εγχείρημα του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου επιβεβαίωσε η επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας κα. Αθαν. Ψάλτη, ενώ την καθοριστική συμβολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών ανέπτυξε ο Διευθυντής του, Καθηγητής κ. Μαρκόπουλος. Τέλος, τη διασύνδεση της υποψηφιότητας με την τοπική κοινωνία παρουσίασαν η Κρ. Κώνστα και η Αθ. Καστανά.
Από σήμερα ως και την Παρασκευή το πρωί συνεχίζονται οι παρουσιάσεις των 13 άλλων υποψηφιοτήτων. Την Παρασκευή το απόγευμα η επιτροπή των κριτών θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της που θα αφορά στο ποιές από αυτές θα συνεχίσουν στη δεύτερη και τελική φάση της διεκδίκησης. Τον Σεπτέμβριο της φετινής χρονιάς θα ανακοινωθεί ποιά τελικά υποψηφιότητα θα έχει την τιμή και την ευθύνη να αναλάβει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.