Υπόλογος για κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος είναι ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης σχετικά με επισφαλείς προσωπικές δανειοδοτήσεις ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τίθεται στο αρχείο η δικογραφία που αφορά τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ, αφού μετά την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων προέκυψε πως δεν προκύπτουν θέματα επισφάλειας για τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς υπήρξαν εγγυήσεις για τις επίμαχες χορηγήσεις και τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα.
Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον κ. Ψυχάρη αφορά προσωπικά δάνεια που έλαβε από την τράπεζα ALPHA, τα οποία εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τις εταιρικές δανειοδοτήσεις, και φέρονται κατά την εκτίμηση των οικονομικών εισαγγελέων να μην εμφανίζουν την απαιτούμενη διασφάλιση για το πιστωτικό ίδρυμα.
Η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας, που στρέφεται κατά των αρμόδιων στελεχών, μελών επιτροπών κ.λπ. που ενέκριναν τις επίμαχες δανειοδοτήσεις της ALPHA BANK, και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην πράξη των τραπεζικών στελεχών που βαρύνει τον επικεφαλής του ΔΟΛ.
Η δικογραφία για τις προσωπικές δανειοδοτήσεις του κ. Ψυχάρη θα διαβιβαστεί σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν να λογοδοτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Νέα ποινική δίωξη στους υπεύθυνους του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ΟΠΑΠ
Αντιμέτωποι με νέα κακουργηματική κατηγορία είναι οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς ποινική δίωξη για υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου σχετικά με ποσό, προερχόμενο από την εκκαθάριση του τιμήματος πώλησης του ΟΠΑΠ που δεν απέδωσαν στο Δημόσιο.
Η ποινική δίωξη αφορά την κατηγορία της «υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου, αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το οποίο έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας, κατά συναυτουργία» και ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση έρευνας που διενεργήθηκε με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, με στόχο την αναζήτηση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης του τιμήματος που περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να προέκυψε ότι οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσαν στο Δημόσιο τους συνολικούς τόκους που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του Ταμείου, οι οποίοι φέρεται να ανέρχονται σε ποσό άνω των 480 χιλιάδων ευρώ.
Το συνολικό αρχικό τίμημα από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta ανήλθε στο ποσό των 622 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην δικογραφία το ποσό που πιστώθηκε στον λογαριασμό που τηρεί το ΤΑΙΠΕΔ στην Εθνική Τράπεζα, μετά την παρακράτηση από τη χρηματιστηριακή εταιρεία ως εξόφληση των εξόδων και των προμηθειών της, ανήλθε σε ποσό 612.819.500 ευρώ.
Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΑΠ συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μεταβίβαση έγινε νόμιμα ή αν από τη σύμβαση προκύπτουν στοιχεία για τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας.
Η δικογραφία για τους υπευθύνους του Tαμείου, διαβιβάστηκε για τη διενέργεια κύριας έρευνας στον ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη, ο οποίος ήδη χειρίζεται προγενέστερη δικογραφία κατά των υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back) 28 ακινήτων του Δημοσίου, με οικονομικό αντάλλαγμα περίπου 261 εκατομμυρίων ευρώ, το 2013-2014.
Υπενθυμίζεται πως στη δικογραφία, τα αδικήματα αφορούν απιστία που στρέφεται κατά των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου (Οκτώβριο 2013), καθώς και υπεξαίρεση που βαρύνει τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, της επίμαχης περιόδου. (tvxs.gr)