Αντιμέτωπη με νέα καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πρόστιμο ύψους που μπορεί να κυμανθεί από 40 έως 70 εκ. ευρώ βρίσκεται η χώρα μας για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποτελούν τα βιομηχανικά απόβλητα με τις μεγαλύτερες ποσότητες να προέρχονται από τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Η υπόθεση ύστερα από την πρώτη καταδίκη της χώρας μας το 2009 εκδικάστηκε ξανά πριν από λίγες ημέρες έπειτα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω μη εκτέλεσης της προηγούμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί έως το καλοκαίρι, ενώ η ποινή που πρότεινε η Κομισιόν είναι κατ’ αποκοπήν πρόστιμο ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 72.864 ευρώ για κάθε ημέρα που θα μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του δικαστηρίου μέχρι η Ελλάδα να συμμορφωθεί.
O σχεδιασμός
Την ίδια στιγμή γίνεται αγωνιώδης προσπάθεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων προκειμένου να προχωρήσει ο σχετικός σχεδιασμός αλλά και ο καθορισμός κατάλληλων περιοχών για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) εντός της χρονιάς. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, επιχειρείται σε συνεργασία και με τις περιφερειακές Αρχές η δημιουργία πέντε τέτοιων χώρων στα Οινόφυτα, στον Ασπρόπυργο, στη Θεσσαλία και στους υφιστάμενους της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς.
Η αρχή που αναμένεται να εφαρμοστεί είναι «ο ρυπαίνων πληρώνει» και ως εκ τούτου κατά προτεραιότητα θα αναζητηθούν λύσεις στις Περιφέρειες όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων μέσω διαλόγου και διαβούλευσης. Ωστόσο, ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει και άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ετησίως παράγονται και αναζητούν λύση διάθεσης περί τους 70.000 με 75.000 τόνους βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων (από τους περίπου 280.000 για τους οποίους σχεδιάζεται εναλλακτική διαχείριση), με τις μεγαλύτερες ποσότητες να προέρχονται από τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Σήμερα, όπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο γ.γ. Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελος Καπετάνιος, σημαντικό μέρος απ’ αυτά «εξάγεται» προς υγειονομική ταφή στο εξωτερικό, ενώ ένα άλλο τμήμα αποθηκεύεται στις εγκαταστάσεις παραγωγής ή οδηγείται σε εργασίες ανάκτησης.
«Δυστυχώς, τα προηγούμενα χαμένα χρόνια μάς οδήγησαν στο σημείο να αντιμετωπίζουμε σε λίγους μήνες μια νέα καταδίκη της χώρας. Ο επείγων χαρακτήρας του θέματος ήταν η αιτία που αμέσως κινητοποιηθήκαμε σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και της χωροθέτησης και ακολούθως της κατασκευής όλων των απαιτούμενων υποδομών», δηλώνει ο ίδιος στο «Εθνος».