Την 1η Μαΐου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος στην Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το έτος 2016 και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την απόφαση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης. Εξαίρεση η Εύβοια όπου έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Απριλίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση:
«Καθορισμός χρονικών ορίων για την χρήση πυρός σε δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις
1. Από 01-05-2016 έως και 31-10-2016 απαγορέυεται, λόγω αυξημένης επικινδυνοτητας, οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές σε πεδινά ή ανώμαλα εδάφη και λόφους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εκτός του Νομού Ευβοίας όπου ο ως άνω περιορισμός ισχύει από 01-04-2016 μέχρι 31-10-2016.
2. Έπιτρέπεται όμως μετά από ειδική άδεια από τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, η καύση σιτοκαλαμιών και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων, αφού ληφθούν αυστηρά τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως αυτή τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει με την 9Α/2005 όμοια (Φ.Ε.Κ. Β΄ 1554).
3. Η Υπηρεσία μας επιφυλασσόμενη κάθε νόμιμης διαδικασίας που προβλέπεται για την παράβαση της παρούσας, παρακαλεί για την πιστή εφαρμογή αυτής.
4. Μετά από σχετική άδεια των Π.Υ. η καύση γίνεται αυστηρά τις πρωινές ώρες έως Ω/10:00 και με δείκτη επικινδυνότητας 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση).»
Επιπλέον της απόφασης της Περιφερειακής Διοίκησης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άμφισσας ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτονται για ενέργειες και εργασίες που απαιτούν χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
Αναλυτικά:
ΘΕΜΑ: «Ενέργειες και εργασίες που απαιτούν την χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο»
ΣΧΕΤ.: α. Οι υπ’ αριθμ. 9/2000 και 9Α/2005 Πυροσβεστικές Διατάξεις.
β. Η υπ’ αριθμ. 1/2016 Πυρ/κή Διάταξη της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στ. Ελλάδας.
γ. Η Κ.Υ.Α. 568/12534/20-01-2004 “Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής”.
1. Σε εκτέλεση των ανωτέρω σχετικών παρακαλούμε όπως ενημερώσετε – υπενθυμίσετε εγγράφως τους αγρότες, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους και όλους τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδος, ότι:
Από 01-05-2016 έως και 31-10-2016 απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της (γ) σχετικής, όπως ισχύει κάθε φορά για τους μήνες Μάιο μέχρι και Οκτώβριο κάθε έτους, επιτρέπεται ύστερα από άδεια ατομική ή ομαδική, που εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, η καύση αγροτικών εκτάσεων, υπό την επίβλεψη του ενδιαφερόμενου και με τις προϋποθέσεις των (α) και (β) σχετικών.
2. Λόγω των κλιματολογικών και καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά την διάρκεια της Αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας παρακαλούνται οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδος, να μην εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο με χρήση φωτιάς, προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από αμέλεια. Ακόμη και αυτοί που έχουν λάβει ειδική άδεια από την υπηρεσία μας, για καύση σιτοκαλαμιών & άλλων γεωργικών υπολειμμάτων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των οργάνων της υπηρεσίας μας και να λαμβάνουν αυστηρά τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως αυτή τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει με την 9Α/2005 και εφιστούμε την ΠΡΟΣΟΧΗ τους, σε περιπτώσεις εκτέλεσης ελεγχόμενων καύσεων όπως:
α. Να μην φυσάει αέρας και να μην επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της καύσης.
β. Η καύση να γίνεται τις πρωινές ώρες μέχρι την 10η πρωινή και με δείκτη επικινδυνότητας 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση).
γ. Να δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.
δ. Να τεμαχίζεται με άροση ή άλλον τρόπο η υπό καύση έκταση, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.
ε. Να διαβρέχεται την ψιλή ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δεντροστοιχία.
στ. Να εξασφαλίζεται η παρουσία φορητών μέσων (υδροφόρων – γεωργικών ελκυστήρων – πτυοσκαπάνων, κ.λ.π.), για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια καθώς και ικανής ποσότητας νερού.
ζ. Η καύση να αρχίζει από την άκρη και να προχωράει προς το κέντρο.
η. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης να παρευρίσκεται εκεί ικανός αριθμός ατόμων για την επιτήρηση της καύσης και επέμβαση σε περίπτωση επεκτάσεως της φωτιάς.
θ. Μετά το πέρας της καύσης να γίνεται πλήρης κατάσβεση της φωτιάς και επιτήρηση της καμένης έκτασης προς αποφυγή εκδήλωσης φωτιάς μη ελεγχόμενης.
3. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μεταδόσεως της φωτιάς ο ενεργών την ελεγχόμενη καύση φέρει ακέραια την ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί.
4. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας παρέχει εφόσον της ζητηθεί κάθε πληροφορία, που εμπίπτει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.