Τη συμμετοχή του σε άλλο ένα πρόγραμμα διαδημοτικής συνέργειας σε περιφερειακό πλαίσιο αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δελφών κατά την αποψινή του συνεδρίαση. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην αναπόδραστη ευρύτερη χρονική συγκυρία του καιρού μας, που συν τω χρόνω έχει καταστεί, και όχι άδικα, κυρίαρχη, αυτή των διαδημοτικών συμπράξεων σε περιφερειακό επίπεδο, στη στόχευση και τη λογική του αθροίσματος δυνάμεων και της ολοκληρωμένης χωρικής ενότητας για την επίλυση κοινων προβλημάτων και αλληλοσυμπληρούμενων αναπτυξιακών προταγμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Δελφών θα συμμετάσχει στη σύμπραξη της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή Στυλίδας με την ονομασία “Paraction” και στην οποία συμμετέχουν οι περισσότεροι δήμοι της Στερεάς Ελλάδας, ανάμεσά τους αναμένεται και ο ομόλογος της Δωρίδας, φιλοδοξώντας αυτό να αποτελέσει ένα επίκαιρο εργαλείο αυξημένης βαρύτητας στην κατεύθυνση της εξασφάλισης σημαντικών πρόσθετων πόρων χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια στον τομέα δραστηριοποίησής του.
Σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου Δελφών ο Θαν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε στο Σώμα: “Αποφασίσαμε χωρίς επιφύλαξη τη συμμετοχή και του Δήμου μας στο “Paraction”, καθώς είμαστε υπερ της λογικής των συνεργειών. Και αυτό το έχουμε αποδείξει συμμετέχοντας σε κάθε σχετική πρωτοβουλία, όπως η Αγροτοδιατροφική σύμπραξη, ο Φο.ΔΣ.Α. Στερεάς κ.α.”.
Το πολιτικό πλαίσιο του φορέα ανέλυσε στα μέλη του Σώματος ο παρών στη συνεδρίαση Δήμαρχος Στυλίδας, επικεφαλής κλιμακίου του δήμου του. “Η φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η σύμπραξη επι μέρους ενοτήτων σε μεγαλύτερα σχήματα στη λογική των συνεργειών σε μεγαλύτερα γεωγραφικά και πληθυσμιακά σχήματα”, ανέφερε αρχικά ο Απ. Γκλέτσος και συνέχισε: “Το Paracrtion αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο με σκοπό να ενώσει τους παράκτιους ή παρόχθιους δήμους της Στερεάς Ελλάδας στην κατεύθυνση της διεκδίκησης πόρων μέσω ΕΣΠΑ ή απ’ ευθείας ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο φορέας που συστήνουμε περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των δήμων της περιφέρειάς μας και δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο χωρικό δίκτυο από το Αιγαίο ως το Ιόνιο Πέλαγος. Πλεονέκτημά του είναι πως η φορά δημιουργίας του ξεκινάει από “τα κάτω”, την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού για να εξακτινωθεί ως τα κλιμάκια της Ένωσης”.
“Κύρια στόχευσή μας είναι η κάλυψη αναγκών σε τομείς όπως η ποιότητα ζωής των δημοτών των περιοχών που συμπεριλαμβάνονται στον φορέα, η ανάπτυξη του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος, οι υποδομές της περιοχής, η “γαλάζια” ενέργεια και η επέκταση των θέσεων εργασίας. Προτεραιότητά μας είναι η ορθολογική χωροταξική διάρθρωση, χωρίς για αυτό να είναι αναγκαία η τελεσιδίκηση του περιφερειακού χωροταξικού”. Αναφορικά με τη νομική μορφή του φορέα τόνισε ότι αυτή θα έχει τη μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ), ενώ ιδιαίτερη έμφαση επεφύλαξε στο ότι δεν θα υπάρχουν κέρδη για όσους για τους συμμετέχοντες φορείς, ενώ καταστατικά και κατηγορηματικά θα αποκλείονται από αυτόν ΜΚΟ ή όποια άλλα σχήματα θα έχουν ως σκοπό την κερδοφορία.
“Ο νέος φορέας θα είναι ευέλικτος, μιας και θα διοικείται από 11μελές ΔΣ που θα προκύπτει από εκλογές μεταξύ των μελών που θα εκπροσωπούν τους φορείς που θα συμμετάσχουν”, τόνισε, ενώ γνωστοποίησε ότι ο Δήμος Δελφών, εφ’ όσον αποφασίσει τη συμμετοχή του, θα συνδράμει στο ταμείο του φορέα με το ποσό των 800 ευρώ κατ’ έτος. Τέλος, επεσήμανε τη στελέχωση του “Paraction” από εκτεταμένο πλέγμα εξειδικευμένων επιστημόνων με αποστολή την εκπόνηση των άρτιων αναγκαίων μελετών για τά έργα που θα εντάσσονται στα προγράμματα χρηματοδότησής του.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν τεχνικοί σύμβουλοι του Δημάρχου Στυλίδας, που παρουσίασαν αναλυτικά το τεχνοκρατικό σκέλος του περιεχομένου και της αποστολής του φορέα και ανέλαβαν να απαντήσουν διεξοδικά στις απορίες και την πληθώρα διευκρινιστικών ερωτήσεων των δημοτικών συμβούλων.
Σχηματικά το πλαίσιο που παρουσίασαν συνοψίζεται στα εξής:
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως παράκτια Περιφέρεια, αποτελώντας κατεξοχήν «εσωτερική ως προς τη στεριά Περιφέρεια» και εντάσσεται γεωγραφικά σε διασυνοριακές χωρικές ενότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ευρύτερου μεσογειακού χώρου διά του θαλάσσιου χώρου της. Αποτελείται από παράκτιες ζώνες, ειδικά παράκτια οικοσυστήματα, παράκτια τοπία και Νήσους σε ανοικτούς και κλειστούς θαλάσσιους κόλπους με μοναδική κοινή φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που εκτείνονται από το Αιγαίο έως και το Ιόνιο Πέλαγος.
Ενδεικτικά οι γεωγραφικές ενότητες του Παράκτιου – Νησιωτικού χώρου είναι:
* Μαλιακός Κόλπος και ∆ίαυλος Ωρεών
* Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος
* Παράκτιος οικιστικός χώρος Χαλκίδας
* Νότιος Ευβοϊκός Κόλπος
* Ανατολικές Ακτές Εύβοιας
* Σκύρος
* Βοιωτικές ακτές Κορινθιακού Κόλπου
* Φωκικές ακτές Κορινθιακού Κόλπου
* Τριζώνια και λοιπά μικρά ακατοίκητα νησιά
Η ανάγκη αειφόρου χρήσης των θαλασσών και των παράκτιων περιοχών, μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βελτίωσης της ποιότητας ζωής στις παράκτιες περιοχές, εμπλουτισμού και επέκτασης του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος, ανάπτυξης και προώθησης κοινωνικής και κυκλικής οικονομίας αλλά και τα νέα θεσμικά πλαίσια εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων και Ευρωπαϊκών δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 που επιβάλουν δημιουργία συλλογικών πρωτοβουλιών οδήγησαν στη δημιουργία Αναπτυξιακής σύμπραξης για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση όλων των παράκτιων ζωνών και νήσων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με διακριτικό τίτλο «Δίκτυο Παράκτιον-Paraction».
Η Αναπτυξιακή σύμπραξη είναι συλλογική ενέργεια φορέων σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική και περιλαμβάνει κάθε παραγωγική δραστηριότητα/κλάδο (αλιευτικό, τουριστικό, αγροτικό, μεταποιητικό, εμπορίου, κατάρτισης, έργα δημοσίου ενδιαφέροντος, κ.ά).
Σκοπός της Αναπτυξιακής σύμπραξης η βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, η βιώσιμη διαχείριση της αλιείας, η ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων, η ανάπτυξη του θαλασσίου δυναμικού, η ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος, η εξάλειψη της φτώχειας, η ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, η προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η ενθάρρυνση δημιουργικών δραστηριοτήτων στις περιοχές παρέμβασης.
Προσδοκία επίσης της Αναπτυξιακής σύμπραξης είναι η ανάδειξη καινοτομίας με τη σύσταση θεματικών δικτύων, η ανάπτυξη και μεταφορά ερευνητικών και τεχνολογικών επιτεύξεων και η συνεργασία με ερευνητικά και Πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Ο Δήμος Στυλίδας, έχει αναλάβει πρωτοβουλία διαβούλευσης εκδίδοντας σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους φορείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είτε Δημόσιους φορείς, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς, Πανεπιστημιακά ιδρύματα και Ερευνητικά κέντρα, Ινστιτούτα, συλλόγους και Κοινωνικούς φορείς, έτσι ώστε να αποτελέσουν δυνητικούς εταίρους στην υπό σύσταση Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Δίκτυο Παράκτιον – Paraction».
Η προτεινόμενη νομική μορφή της σύμπραξης είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), σύμφωνα με το άρθρο 101 του Ν.3852/2010 όπως περιγράφεται και οι αρχές που θα τη διέπουν είναι η αντιπροσωπευτικότητα στη συμμετοχή, η διαφάνεια στη διαχείριση, η αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή δράσεων, η δημοκρατικότητα στη λήψη αποφάσεων και η ευελιξία ανταπόκρισης στις προδιαγραφές και προσαρμογές του έργου της.