Ο Δήμος Δελφών προτίθεται να συμμετάσχει στην υποβολή πρότασης με τίτλο: «Youth Entrepreneurship Action Plan, (YEAP)», στα πλαίσια του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Interreg “Balkan-Mediterranean 2014-2020”. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται σε 804.345,00€ και ο Δήμος προβλέπεται να παρέχει στα πλαίσια του έργου 22.430,70€, ως εθνική συγχρηματοδότηση στον προϋπολογισμό του έργου, η οποία θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η διάρκεια του προγράμματος προβλέπεται να είναι 24 μήνες.
Ο γενικός στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, και την ΠΓΔΜ διευκολύνοντας καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από τους νέους, προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή των Bαλκανίων. Το έργο θα δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη συνεργασία στον τομέα της διασυνοριακής επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των νέων (υφιστάμενες επιχειρηματίες, τους μελλοντικούς επιχειρηματίες ή ιδιοκτήτες των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών) και περιφερειακοί φορείς (από την εκπαίδευση, τις αρχές και τις περιφερειακές επιχειρήσεις).
Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός συστήματος ευρείας υποστήριξης που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών κατά μήκος των συνόρων από νέους επιχειρηματίες στην περιοχή των Βαλκανίων που υποστηρίζεται από τις κατάλληλες εκπαιδευτικές υποδομές.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου προβλέπεται να είναι:
– Δημιουργία διακρατικών ομάδων εργασίας
– Δημιουργία δομών και ικανοτήτων για την υλοποίηση του έργου
– Αναγνώριση και προσδιορισμός πάνω από 45 βασικών παραγόντων / χώρα
– Παρουσίαση του έργου σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες
– Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πρόγραμμα σε όλες τις χώρες εταίρους
– Δημιουργία 30-50 εργαστήριων/ χώρα με τα ενδιαφερόμενα μέρη
– Προετοιμασία της κατευθυντήριας γραμμής για την οργάνωση ενός Διακρατικού Φεστιβάλ Επιχειρήσεων
– Διοργάνωση Επιχειρηματικού Φεστιβάλ, 150-300 συμμετεχόντων / χώρα από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και τις τοπικές – εθνικές αρχές
– Δημιουργία δικτύου δεδομένων (ηλεκτρονική βάση δεδομένων και σε έντυπη μορφή)
– Επιχειρηματική και δια βίου κατάρτιση 70-100 νέων ανθρώπων / χώρα.
– Υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών 8-20 νέων / χώρα.
– Συνεργασία με ιδιωτικά και κρατικά ιδρύματα για τη σύνδεση των ευκαιριών απασχόλησης
– Σύνταξη διακρατικού στρατηγικού εγγράφου
– Οργάνωση ενός τελικού συνεδρίου για το κλείσιμο του έργου