Εκτεταμένες και βαθιές αλλαγές σε όλο το σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προαναγγέλλει μέσα από συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και πρόεδρος της 25μελούς Επιτροπής για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης Κώστας Πουλάκης. Σε αυτές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
– Την αλλαγή του εκλογικού νόμου που όπως λέει, «θα είναι αναλογικός»
– Οριακές αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξανασχεδιάσουμε τον αυτοδιοικητικό χάρτη», λέει χαρακτηριστικά.
Κατά τον κ. Πουλάκη «πρόθεσή μας είναι να χτίσουμε μία Τοπική Αυτοδιοίκηση δημοκρατική και συμμετοχική, πρωταγωνίστρια στην υλοποίηση του στόχου της δίκαιης ανάπτυξης, οικονομικά βιώσιμη και διοικητικά αποτελεσματική, παρούσα με λύσεις και όραμα στην καθημερινότητα των πολιτών, αντιγραφειοκρατική, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και πραγματικά ενιαία και ισχυρή».
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, όπως τονίζει στην aftodioikisi.gr ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, αν και το έργο της Επιτροπής «αναμένεται καταρχήν να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016… όλες οι αλλαγές δεν θα ισχύσουν ταυτόχρονα, ούτε από τη μία μέρα στην άλλη. Στόχος μας είναι η εφαρμογή του νέου πλαισίου να έχει ολοκληρωθεί ως το 2019, ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να αποτελέσουν το επιστέγασμα αυτής», προσθέτει.
Τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης Πουλάκη στην aftodioikisi.gr:
– Για την αναμόρφωση του “Καλλικράτη”:
Η Επιτροπή θα προχωρήσει στην υλοποίηση μιας κορυφαίας προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης, τη ριζική μεταρρύθμιση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση και όχι απλώς την αναμόρφωση του «Καλλικράτη». Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε πρόσφατα, η προώθηση των μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί πρώτιστη κυβερνητική προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα, και μάλιστα σε συνδυασμό με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
– Για την “καλλικρατική χωροταξία”:
Στόχος μας είναι να επιφέρουμε εκτεταμένες και βαθιές αλλαγές σε όλο το σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα κάθε πρωτοβουλία για την Αυτοδιοίκηση επισκιάζεται από τη συζήτηση για τα διοικητικά όρια των Ο.Τ.Α. Και όμως, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο, κατά τη γνώμη μας, απέτυχαν προηγούμενες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, όπως ο «Καλλικράτης», δεν ήταν ο χωροταξικός σχεδιασμός, παρ’ όλο που και αυτός έχει αστοχίες, αλλά γιατί απουσίαζε οποιοδήποτε όραμα και σχέδιο για το είδος, τη φυσιογνωμία και τον ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών στη σύγχρονη συγκυρία.
Κατά τη γνώμη μας, το χωροταξικό δεν αποτελεί και δεν θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα. Σαφέστατα, η Επιτροπή θα αξιολογήσει πώς έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα κάποια πράγματα και είναι πιθανόν να αναδειχθούν ορισμένες οριακές περιπτώσεις Ο.Τ.Α. που δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και ωφέλιμα για τους πολίτες με τη σημερινή τους δομή. Είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπίσουμε με τον βέλτιστο τρόπο. Θέλω όμως να είμαι όσο πιο κατηγορηματικός γίνεται ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξανασχεδιάσουμε τον αυτοδιοικητικό χάρτη. Επιλέγουμε να ασχοληθούμε με την ουσία και να βάλουμε τα θεμέλια για την Αυτοδιοίκηση του σήμερα και του αύριο, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Για μας, λοιπόν, η ουσία βρίσκεται αλλού. Πρόθεσή μας είναι να χτίσουμε μία Τοπική Αυτοδιοίκηση δημοκρατική και συμμετοχική, πρωταγωνίστρια στην υλοποίηση του στόχου της δίκαιης ανάπτυξης, οικονομικά βιώσιμη και διοικητικά αποτελεσματική, παρούσα με λύσεις και όραμα στην καθημερινότητα των πολιτών, αντιγραφειοκρατική, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και πραγματικά ενιαία και ισχυρή.
– Για τον αυτοδιοικητικό εκλογικό νόμο:
Στόχος μας είναι μια αυτοδιοίκηση που να λειτουργεί περισσότερο δημοκρατικά και να ευνοεί τη συμμετοχή των πολιτών. Προϋπόθεση είναι ο εκλογικός νόμος να είναι αναλογικός, ώστε να εκφράζονται όλες οι αυτοδιοικητικές απόψεις. Ο πλουραλισμός θα ενισχύσει την αυτοδιοίκηση.
– Για το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών:
Μια τέτοια εκτεταμένη και σε βάθος μεταρρύθμιση, όπως αυτή που σας περιέγραψα, δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή της, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα ισχύος των αλλαγών, αλλά και τα διοικητικά και οικονομικά μέτρα που θα χρειαστούν για την αποτελεσματική υλοποίησή τους. Η ψήφιση διατάξεων που έμεναν «στα χαρτιά», γιατί δεν υπήρχε μέριμνα για την υποδομή που απαιτούσε η πρακτική εφαρμογή τους, είναι μια κακή «παράδοση», την οποία θέλουμε να υπερβούμε. Επομένως, όλες οι αλλαγές δεν θα ισχύσουν ταυτόχρονα, ούτε από τη μία μέρα στην άλλη. Στόχος μας είναι η εφαρμογή του νέου πλαισίου να έχει ολοκληρωθεί ως το 2019, ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να αποτελέσουν το επιστέγασμα αυτής.
Πρόθεσή μας είναι οι σχετικές διαδικασίες να προχωρήσουν όσο γίνεται πιο άμεσα. Ωστόσο, ως γνωστόν, η διαδικασία μέσα από την οποία περνάει μέχρι την τελική ψήφισή του ένα νομοσχέδιο είναι μακρά. Το πολυνομοσχέδιο, όπως θα διαμορφωθεί από το ΥΠΕΣΔΑ μετά τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν, θα συζητηθεί με τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, και θα κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση και νομοτεχνική επεξεργασία πριν την τελική υιοθέτησή του από τη Βουλή.
– Για τον διάλογο πάνω στις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση:
Στους φορείς της Αυτοδιοίκησης στάλθηκε προς προκαταρκτική διατύπωση απόψεων ένα προσχέδιο των ρυθμίσεων που σκέφτεται να προωθήσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχουμε λάβει σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις, τις οποίες αξιολογούμε και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, αποδεικνύοντας έμπρακτα πώς αντιλαμβάνεται η παρούσα κυβέρνηση τον δημοκρατικό διάλογο. Ωστόσο, ένα καλό νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι απλή συρραφή, έστω ορθών, αιτημάτων, αλλά οφείλει να έχει πολιτικές αιχμές και σαφή στόχευση, ρόλο που επιτελεί το Υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση, ιεραρχώντας τα ζητήματα και διατηρώντας την πολιτική ευθύνη για τις επιλογές.