«Στην κόψη του ξυραφιού», «Στο νήμα», «Μάχη στήθος με στήθος»: όλα τα κλισέ έχουν επιστρατευθεί για να περιγράψουν την κούρσα του αυριανού δημοψηφίσματος που λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας φέρνει τα στρατόπεδα του «In» και του «Out» «σε απόσταση αναπνοής».
Brexit: Τα δυο στρατόπεδα στη μάχη για τους αναποφάσιστους
Ομιλίες, συνεντεύξεις, φέιγ βολάν: οι υποστηρικτές του Brexit και του Bremain ρίχνουν σήμερα στη μάχη τις τελευταίες δυνάμεις τους για να πείσουν τον αναποφάσιστους, μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα που θα κρίνει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη μίας ψηφοφορίας κρίσιμης για το μέλλον της χώρας , αλλά επίσης και της Ευρώπης, μία ποσοστιαία μονάδα χωρίζει την πρόθεση ψήφου στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με τον μέσο όρο των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων της ιστοσελίδας WhatUKThinks.
Κατά συνέπεια, ο στόχος είναι ξεκάθαρος για τα δύο στρατόπεδα: πρέπει να πείσουν τους αναποφάσιστους, το 10% του εκλογικού σώματος, που μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δίνει τον τόνο με συνέντευξη που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας The Guardian όπου δηλώνει ότι «αποφασίζοντας την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι ψηφοφόροι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει κλειστεί στον εαυτό του».
Χθες το βράδυ, πολλές προσωπικότητες των δύο πλευρών ρίχτηκαν στη μάχη των αναποφάσιστων κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ που οργανώθηκε από το BBC μπροστά σε 6.000 ανθρώπους στο Wembley Arena. Η αντιπαράθεση, κατά στιγμές πολύ έντονη, υπενθύμισε τον επιθετικό τόνο που επικράτησε στην εκστρατεία και οι πρωταγωνιστές δεν δίστασαν να διακόψουν αλλήλους, αλλά και να επιτεθούν.
Ο Σαντίκ Καν, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου, στέλεχος του Εργατικού Κόμματος και υποστηρικτής του «In» κατηγόρησε τους αντιπάλους του και τον επικεφαλής τους Μπόρις Τζόνσον ότι ψεύδεται όταν λέει ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στο προσεχές μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Πρόκειται για κινδυνολογία Μπόρις, πρέπει να ντρέπεστε», είπε, ενώ ο Τζόνσον απάντησε κατηγορώντας το στρατόπεδο του «In» ότι βάσισε ολόκληρη την εκστρατεία του στην καλλιέργεια του φόνου για τις οικονομικές συνέπειες του Brexit.
«Λένε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υποκλιθούμε μπροστά στις Βρυξέλλες. Λέμε ότι υποτιμούμε οικτρά αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο Τζόνσον, συντηρητικός, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επίδοξος αντικαταστάτης του Ντέιβιντ Κάμερον σε περίπτωση Brexit.
Φρ. Ολάντ: Το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται στο δημοψήφισμα της Βρετανίας
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε σήμερα τους Βρετανούς ότι αν ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή θα είναι μια μη αναστρέψιμη απόφαση που θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ένωσης.
«Θα υπάρξει πολύ σοβαρός κίνδυνος η Βρετανία να χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά και σε ό,τι πάει μαζί με τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο. Ο καθένας θα πρέπει να το γνωρίζει καλά αυτό», είπε ο Ολάντ. «Αν η επιλογή είναι η αποχώρηση από την ΕΕ… αυτό θα είναι μη αναστρέψιμο», είπε ο γάλλος πρόεδρος. «Αυτό που διακυβεύεται είναι κάτι περισσότερο από το μέλλον της Βρετανίας, είναι επίσης το μέλλον της ΕΕ», είπε.
«Η αποχώρηση μιας χώρας που ανήκει γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτικά στην ΕΕ θα είχε εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», είπε ο Ολάντ, που μιλούσε στους δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο.
Τζ. Χιλ: Το Brexit μπορεί να αναγκάσει τις τράπεζες να μεταφέρουν θέσεις εργασίας μακριά από το Λονδίνο
Οι τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι, αν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, δήλωσε σήμερα ο Τζόναθαν Χιλ, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς.
«Επισκέφθηκα το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα στη Βρετανία τις προηγούμενες εβδομάδες και προειδοποίησα για τις συνέπειες μιας εξόδου από την ΕΕ», δήλωσε ο Χιλ σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Τότε μπορεί να συμβεί τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια να μεταφέρουν δραστηριότητες και θέσεις εργασίας στην Φρανκφούρτη και το Παρίσι», προσθεσε ο Χιλ, ένας Βρετανός που διορίστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
ΑΠΕ-ΜΠΕ