Με τη λογική κατάληξη αυτή βρίσκει κύριο του έργου και ο ΧΥΤΥ Φωκίδας στον Βαρτό
Σε πρόταση απο την πλευρά των Δημάρχων για τη δημιουργία δύο ΦοΔΣΑ φαίνεται να καταλήγει ο δημόσιος διάλογος που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η κοινή συνεδρίαση των 25 Δημάρχων Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξει οριστική και βιώσιμη λύση στη Διαχείριση των Απορριμάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε η πρόταση δημιουργίας δύο ΦΟΔΣΑ, πρόταση η οποία βρήκε σύμφωνους τους δημάρχους. Η αποψη των Δημάρχων είναι οτι επιβάλλεται, άμεσα, η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης μεταβατικής περιόδου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στη δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς. Βασική προϋπόθεση, για την εφαρμογή οποιαδήποτε μοντέλου διαχείρισης, επισημαίνουν οι Δήμαρχοι, είναι να ληφθεί υπόψη η κρίσιμη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Στα πλαίσια αυτου του προβληματισμού η διασφάλιση πόρων προς τους Δήμους και τους Φο.Δ.Σ.Α θεωρείται απο την πλευρά των Δημάρχων βασική προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής εφαρμογή του νέου σχεδίου. Επίσης, οι Δήμαρχοι ζητούν την αποδέσμευση του περιορισμού της πρόσληψης προσωπικού σε όλο το φάσμα διαχείρισης των απορριμμάτων και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα. Για μια ακόμη φορά οι Δήμαρχοι του ΦοΔΣΑ Στερεάς ζήτησαν απο τη Χαλκίδα να προχωρήσει η υλοποίηση των ήδη δρομολογημένων και ώριμων έργων που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων.
Οσον αφορά το ιδιαίτερο θέμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω της διαφορετικής προσέγγισης υπηρεσιών του Υπουργείου για την μετατροπή της νομικής μορφής του Φο.Δ.Σ.Α, οι Δήμαρχοι τελούν εν αναμονή των εξελίξεων ευελπιστώντας να δοθεί άμεσα λύση από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προχωρήσουν τα δύο δημόσια έργα, η ομαλή λειτουργία του Φορέα και ο περιφερειακός σχεδιασμός.
Οπως εχουν επισημάνει και με την επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό θεμελιώδη αρχή της όποιας νομοθετικής ρύθμισης, πρέπει να αποτελεί το δικαίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποφασίζει για την νομική μορφή των φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με ισχύον Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο τις εμπειρίες και την ελεύθερη βούλησή της. Είναι αδιανόητο, πιστεύουν οι ιδιοι, ένα μονομελές διορισμένο όργανο της Πολιτείας, όπως ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να καθορίζει και να ελέγχει, κατά τη δική του ανεξέλεγκτη κρίση -όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα- τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Στερεά Ελλάδα, οι Δήμαρχοι του ΦοΔΣΑ υποστηρίζουν οτι το σχέδιο νόμου περιέχει την φωτογραφική διάταξη του άρθρου 16 παρ. 2, στην οποία προβλέπεται η υποχρεωτική διάλυση μόνο των Α.Ε. που συστάθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου 3852/2010, ενώ διατηρούνται όσες συστάθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. To θέμα του ΦοΔΣΑ Στερεάς θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση της ΠΕΔ την Παρασκευή στις 11 το πρωί στη Λαμία.
Χρήστος Αλεξανδρής / Λαμιακός Τύπος