Ο απολογισμός του έργου της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς παρουσιάστηκε σε σχετική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.
Ο απολογισμός
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα πεπραγμένα, κατά τη διετία 2014-2015 σημειώθηκε συνολική μείωση του αριθμού των ποινικών διώξεων κατά 30%, καθώς από 251 ποινικές διώξεις το 2014, καταγράφηκαν μόλις 176 το 2015.
Στις περισσότερες κατηγορίες αδικημάτων παρουσιάζεται σημαντική μείωση του πλήθους των ποινικών διώξεων το διάστημα 2014-2015. Συγκεκριμένα, η πλημμεληματική δωροληψία υπαλλήλου μειώθηκε σημαντικά κατά 38%, από 13 σε 8 ποινικές διώξεις, ενώ η αντίστοιχη κακουργηματική δωροληψία υπαλλήλου περιορίστηκε σε 17, από 25 ποινικές διώξεις, με μείωση κατά 32%.
Οι αντίστοιχες τάσεις της δωροδοκίας υπαλλήλου ήταν φθίνουσες με σημαντική μείωση κατά 47% για τα πλημμελήματα και 59% για τα κακουργήματα.
Ανοίγοντας την Ημερίδα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε ότι «η δουλειά στο Yπουργείο και στη Γενική Γραμματεία είναι συνεχής, πολύ μεγάλης έκτασης, επίπονη, και ο απολογισμός και τα στοιχεία τα οποία θα σας παρουσιαστούν σήμερα αποτυπώνουν την προσωπική και ομαδική εργασία όλων όσων εργάζονται στη Γενική Γραμματεία, των ανθρώπων που στελεχώνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και εργάζονται με ελάχιστα μέσα και ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς επίσης και τη δουλειά των δικαστικών αρχών, που αποδεικνύουν ότι όταν δεν υπάρχουν παρεμβάσεις, η Δικαιοσύνη λειτουργεί και αποδίδει καρπούς».
Στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε: «Δύο σύμβολα με την κακή έννοια του όρου που έχουν δεσπόζουσα θέση το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα είναι τα ξίφη και τα πιστόλια. Κάποιοι εκπροσωπώντας τη Διαπλοκή, ξιφουλκούν και κραδαίνουν τα σπαθιά τους, όχι μόνο κατά της Κυβέρνησης, κάτι που είναι αναμενόμενο, αλλά και κατά Θεσμών. Ματαιοπονούν! Τα ξίφη τους είναι στομωμένα, σκουριασμένα και ρυπαρά. Είναι εντελώς ακίνδυνα γι’ αυτούς για τους οποίους τα κραδαίνουν. Είναι όμως επικίνδυνα για τους ίδιους. Κινδυνεύουν να αυτοτραυματιστούν και να δηλητηριαστούν από τη σκουριά και του ρύπους του μίσους και της εμπάθειας τους».
Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι το θέμα της Διαφθοράς «δεν είναι απλώς ηθικό ζήτημα. Η συστημική διαφθορά, τα περίκλειστα συστήματα διαχείρισης των κονδυλίων, τα «κυκλώματα» και οι «παρέες» υπονομεύουν κάθε προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης, κάθε προσπάθεια στρατηγικής παρέμβασης στην οικονομία. Υπονομεύουν ακόμη τους όρους της κοινωνικής συνύπαρξης, δομούν μια στρεβλή σχέση κράτους – κοινωνίας». Χαρακτήρισε δε κεντρικό μέλημα τη διαφάνεια και για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο δίνεται μεγάλο βάρος.
«Η διαφθορά, κατά την άποψή μου, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκάλεσαν τη βαθιά οικονομική κρίση, την οποία εξακολουθεί να διέρχεται η χώρα μας» επεσήμανε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κα Βασιλική Θάνου και πρόσθεσε: «ορθώς επομένως αναβαθμίστηκε ως ένας από τους σημαντικούς στόχους της εθνικής στρατηγικής η πάταξη της διαφθοράς και ανατέθηκε αυτό σε ειδική υπηρεσία, τη Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς, το ανθρώπινο δυναμικό της οποίας υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και με Γενικό Γραμματέα τον κ. Γιώργο Βασιλειάδη, ασχολείται με τρόπο εντατικό, συστηματικό και αποτελεσματικό για την επίτευξη του στόχου αυτού».
Για ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο κατά της διαφθοράς, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής. Όπως είπε «για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αλλά και για μένα προσωπικά η συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι αυτονόητη, πολύτιμη και επιβεβλημένη, διότι δεν χωρεί καμία έκπτωση από τις αξίες της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, η οποία πρέπει να διέπει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η οποία καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία στο πλαίσιο της Ανεξάρτητης Αρχής η οποία ιδρύεται από 1/1/2017».
Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης επεσήμανε ότι: «Η διαφθορά αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παθογένειες του δυτικού κόσμου με τρομερές επιπτώσεις στη δημοκρατία και τη θέση του πολίτη σε αυτήν. Ιδιαίτερα σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η χώρα, το φαινόμενο αυτό διογκώνεται» σημειώνοντας ότι «η Γενική Γραμματεία καλείται να απαντήσει σε σειρά προκλήσεων, αλλά και να καλύψει τα κενά που υπήρχαν και επέτρεπαν στη διαφθορά και στη διαπλοκή να έχουν κυρίαρχο ρόλο. Η δική μας προσπάθεια μόλις άρχισε».
Στην εκδήλωση τιμήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γεώργιος Σούρλας, για τη συμβολή του στη μάχη κατά της Διαφθοράς και την προσφορά του στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, ο οποίος αποτελεί συνέχεια του δικού του σχεδίου «Διαφάνεια».
Ο κ. Σούρλας δήλωσε στρατευμένος κατά της διαφθοράς και υπογράμμισε στην ομιλία του ότι «όπου υπάρχει πολιτική βούληση δεν υπάρχει Διαφθορά. Όπου υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση, δεν υπάρχει Διαφθορά! Και όπου βλέπετε Διαφθορά, δεν υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση. Έκανα Υπουργός και Αντιπρόεδρος. Αν ο Υπουργός, ο Πρωθυπουργός, τα στελέχη σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων και μπορούν να γνωρίζουν όλες τις πτυχές της Διαφθοράς και μπορούν να προλάβουν και να πατάξουν τα φαινόμενα. Άρα το μεγάλο ζητούμενο είναι πολιτική βούληση».
Την ετήσια έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση παρέλαβε ο Αλ. Τσίπρας
Tην ετήσια έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση που αφορά τα πεπραγμένα του 2015, μαζί με την έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Ελέγχου και Επιθεώρησης, παρέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου (φωτο).
Υποδεχόμενος την κ. Παπασπύρου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας την ευχαρίστησε και της ευχήθηκε: «Οι προσπάθειες σας για την πάταξη της διαφθοράς, όσο και για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της δημόσιας δοίκησης να έχουν αποτέλεσμα, διότι είναι πολύ σημαντικός κρίκος, τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία μας».
«Το σημαντικό είναι ότι πλέον εμείς ενεργοποιήσαμε το Συντονιστικό Όργανο Ελέγχου και Επιθεώρησης», ανέφερε η κ. Παπασπύρου, για το οποίο τόνισε πως είναι ένα «εξαιρετικό όργανο, με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά».
ΑΠΕ-ΜΠΕ / aftodioikisi.gr