Από πλήρη επιτύχια στέφθηκαν οι καλοκαιρινές δράσεις της Δωρικής Αδελφότητας του 2016. Οι δύο δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν η ημερίδα για το CCLD-LEADER της νέας προγραμματικής περιόδου, 2014-2020, στου Πενταγιούς στις 14 Αυγούστου και το καθιερωμένο πλέον αναπτυξιακό συνέδριο που φέτος έγινε στο Ευπάλιο στις 30 Αυγούστου. Φέτος μάλιστα το συνέδριο εμπλουτίστηκε και με μία έκθεση που αφορούσε στον τοπικό τύπο της Δωρίδας μέσα στην πορεία του χρόνου και σε βιβλία με αναφορά στη Δωρίδα.
Για τις παραπάνω δράσεις η Δωρική Αδελφότητα εξέδωσε τα παρακάτω δελτία τύπου προς ενημέρωση αλλά και για να ευχαριστήσει όσους στήριξαν τις πρωτοβουλίες της.
Μεγάλη επιτυχία του 18ου Συνεδρίου της Δωρικής Αδελφότητας στο Ευπάλιο
Με την παρουσία 200 και πλέον πολιτών της Δωρίδας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δημαρχείο Ευπαλίου, το 18ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας, που τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δωρίδας.
Πριν την έναρξη του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης και πολύ σημαντικής Έκθεση Βιβλίων που αναφέρονται στη Δωρίδα καθώς και εφημερίδων που εκδίδουν διάφοροι Σύλλογοι της Δωρίδας αλλά και οι ιδιώτες. Η έκθεση συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, Κυριακή, 31 Αυγούστου. Για την ιστορία του Τύπου της Δωρίδας μίλησε ο γνωστός Δωριέας Δημοσιογράφος Αντώνης Δασκαλόπουλος ενώ την κορδέλα έκοψαν ο βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου με τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Ευάγγελο Κατσαγούνο. Την συγκέντρωση των εκθεμάτων και την έκθεση διοργάνωσαν καταβάλλοντας κόπο και αφιερώνοντας χρόνο, το μέλος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Γεώργιος Καλαντζής και το μέλος του ΔΣ της ΔΑ και υπεύθυνος θεμάτων Νεολαίας και Πολιτισμού κ. Δημήτριος Μπέσκος.
Στη συνέχεα ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου όπου χαιρετισμούς απεύθυναν ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Ευάγγελος Κατσαγούνος ο οποίος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, ο δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας, ο πρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Κώστας Λιάπης και ο πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Γιάννης Μπαλατσούρας, αναφέροντας την επέτειο των 110 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου, τα πεπραγμένα του συλλόγου κατά το πρόσφατο παρελθόν αλλά και τους στόχους της Αδελφότητας για το μέλλον.
Επίσης αναγνώστηκαν σύντομοι χαιρετισμοί του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου και του ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Χάρη Θεοχάρη οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τη Φωκίδα.
Πριν την έναρξη των εισηγήσεων τιμής ένεκεν δόθηκε ο λόγος στο παλαιό μέλος κ. Κακαβά από Ελαία ο οποίος μίλησε αφενός για την αρωγή της Δωρικής Αδελφότητας στην προώθηση της Ανάπτυξης της Δωρίδας και στην εξέλιξη της πολιτικής εκπροσώπησης του τόπου από Φωκιδείς.
Στην πρώτη ομιλία του συνεδρίου η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας κα Αθανασία Ψάλτη ανέλυσε τις στρατηγικές πολιτιστικής διαχείρισης και οικονομικής ανάπτυξης των μνημείων της Φωκίδας ειδικότερα της Δωρίδας, αλλά και στον σημαντικό ρόλο του πολιτισμού στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην κοινωνική ένταξη. Αφού παρουσίασε τις επιτυχημένες παρεμβάσεις στους Δελφούς, ακολούθησε ειδική αναφορά σε όλα σημαντικά μνημεία της Δωρίδας και στη δυνατότητα ανάδειξης, αξιοποίησης και διασύνδεσης τους με τη Δελφική παρακαταθήκη. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι θωρακίζοντας περιβαλλοντικά την περιοχή, θωρακίζουμε τα μνημεία και άρα αναδεικνύεται το τοπίο και η ιστορία της περιοχής.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο τ. Γενικός Διευθυντής του ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης ο οποίος λόγω της μεγάλης του εμπειρίας στον χώρο, ανέλυσε διεξοδικά τις προοπτικές και τις ορθές πρακτικές, αναφορικά με την τουριστική προβολή της λίμνης του Μόρνου αλλά και γενικότερα της Δωρίδας, παρομοίασε μάλιστα την περιοχή της ΒΔ Δωρίδας ως ορεινό νησί εξαιτίας της παρεμβολής της λίμνης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον ίδιο, σε ένα ακόμα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του δήμου, τα Βαρδούσια όρη. Το αλπικό τους τοπίο τα χαρακτηρίζει σαν εξαιρετικής προστιθέμενης αξίας τουριστικό προϊόν. Ιδιαίτερη επίσης εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του ομιλητή στην Αρτοτίνα, η οποία από το 1960 έχει χαρακτηριστεί τουριστικός προορισμός από τον ΕΟΤ, πράγμα σπάνιο για ορεινό χωριό.
Αμέσως μετά ο αγροτο-οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ Δωρικής αδελφότητας Χρήστος Κρικέλας, ανέλυσε διεξοδικά τους τομείς θεματικού τουρισμού που με αξιώσεις η Δωρίδα μπορεί να αναπτύξει όπως ο θρησκευτικός, ιστορικός, αθλητικός, φυσιολατρικός, αυτοκινητιστικός, συνεδριακός, αγροτοτουριστικός τουρισμός. Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος για πορεία βιώσιμης ανάπτυξης σημείωσε ότι το συστατικό στοιχείο αποτελεί η έρευνα και ανάπτυξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας. Καταλήγοντας, πρότεινε να δοθεί μεγάλη έμφαση στην καθιέρωση του brand name «Δωρίδα» ως τουριστικός προορισμός αλλά και για προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Επίσης παρέδωσε στον Δήμαρχο προς αξιοποίηση μία πρωτότυπη και ολοκληρωμένη εργασία που έχει εκπονήσει εκ μέρους της Δωρικής Αδελφότητας η οποία παρουσιάζει συνθετικά όλες τις θεματικές ενότητες του εναλλακτικού τουρισμού στη Δωρίδα.
Περνώντας στην επόμενη θεματική ενότητα, τον λόγο στη συνέχεια έλαβαν οι κα Μαριλένα Αγριαντώνη, Χειρουργός Εντατικολόγος ΤΕΠ-ΠΓΝ Αττικόν και Θεόδωρος Γρίβας, Υποναύαρχος (ΥΙ) ΠΝ ε.α., οι οποίοι ανέλυσαν την σημασία της τηλειατρικής στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, ειδικά σε ορεινές περιοχές που ενδιαφέρει τη Δωρίδα. Συντονιστές στη συζήτηση ήταν η καθηγήτρια Γ. Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου, Διευθύντρια Β΄ Κλινικής Αναισθησιολογίας, εκτελούσα χρέη Διοικητού ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ και ο Πέτρος Καρακίτσος, καθηγητής κυτταρολογίας της Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Εργαστηρίου Κυτταρολογίας ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ. Να τονιστεί ότι ο κ. Καρακίτσος πρωταγωνιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην προαγωγή της τηλεϊατρικής. Το προεδρείο κατέληξε ότι η τηλεματική της υγείας -όπως είναι η σωστή ορολογία- βοηθά στην έγκυρη πρόληψη ιατρικών θεμάτων ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες και ορεινές μειονεκτικές περιοχές και πως η έγκαιρη επέμβαση μέσω της τηλεϊατρικής σώζει ζωές! Η ομάδα των ιατρών του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στον Δήμαρχο Δωρίδας και στη Δωρική Αδελφότητα για την προώθηση της τηλεϊατρικής. Η Δωρική Αδελφότητα δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί προτείνοντας το μέλος της κ. Θεόδωρο Γρίβα.
Ακολούθησε ο Οικονομολόγος και ειδικευμένος σε υπηρεσίες περιβαλλοντικής διαχείρισης & ενεργειακής αναβάθμισης Ιωάννης Γιάνναρος, ο οποίος παρουσίασε τις νέες τεχνολογίες δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και παράλληλη διάδοση σήματος wi-fi. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση του Προέδρου και Διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ΙΑΠΕΤΟΣ Α.Ε. κ. Βασίλη Νταουσάνη, ο οποίος αναφέρθηκε σε τρέχοντα και επικείμενα αναπτυξιακά προγράμματα ιδιωτικού ενδιαφέροντος.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δωρική Επιχειρηματική Αρμονία και επίτιμος πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Κωνσταντίνος Λιάπης στην συνέχεια, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά ενός αξιόπιστου επενδυτικού σχεδίου για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και τον πρόσφατα ψηφισθέντα Αναπτυξιακό Νόμο προς ιδιώτες.
Ο αντιπρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Μιχάλης Δρίτσας, σε σύντομη παρέμβαση για την περιφερειακή ανάπτυξη, εστίασε σε πολύ συγκεκριμένα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως την Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές, την επικείμενη δράση δικτύωσης των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας για την οποία θα προγραμματιστεί ειδική παρουσίαση στην Αθήνα, το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων και την επέκταση υφιστάμενων. Επίσης έκανε ειδική αναφορά στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE, το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, ως μία κατάλληλη πηγή επιπλέον χρηματοδότησης για έργα που αφορούν την προστασία και ανάδειξη της λίμνης του Μόρνου.
Επόμενος ομιλητής ο γεωπόνος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΡΕΚ Α.Ε. Κώστας Σαμαντούρος ο οποίος παρουσίασε τις μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων ελιάς. Στο ίδιο θέμα ο χημικός και διεθνώς διαπιστευμένος γευσιγνώστης Βασίλης Καμβύσης, αναφέρθηκε στην ιστορία της ονοματολογίας της ελιάς, στις ποικιλίες της ελιάς αιώνες πίσω και στους τρόπους παραγωγής ελαιολάδου. Οι σύνεδροι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταθέτοντας πολλές ερωτήσεις προς τον ομιλητή. Στον σχεδιασμό της Δωρικής Αδελφότητας είναι η διενέργεια ειδικού συνεδρίου για το αντικείμενο μέσα στο 2016.
Η κτηνίατρος κα Μάνια Κουτούγερα παρουσίασε τις προοπτικές και προϋποθέσεις ανάπτυξης της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας στην Δωρίδα, τα κτηνοτροφικά πάρκα, την καλαρρύτικη φυλή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τελευταίος ομιλητής ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής φυσιολογίας ζωικών οργανισμών, του Τμήματος βιοχημείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε μία «αυθεντική» και συναρπαστική ομιλία, αναφέρθηκε στη διαχείριση αποβλήτων – υποπροϊόντων ελαιουργείων, οινοποιείων, τυροκομείων για την παραγωγή Super Foods ως ζωοτροφές. Ήδη το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται, πρωτοπορεί και καινοτομεί παράγοντας βιολειτουργικές ζωοτροφές, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν ξεκίνησε την παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων (snack bars) με εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας (health claims) και για τον ανθρώπινο πληθυσμό.
Κλείνοντας τις εισηγήσεις, ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας παρουσίασε τα σημαντικότερα προβλήματα ανάπτυξης του επιχειρείν στη Δωρίδα και πρότεινε έναν συγκεκριμένο «Οδικό Χάρτη» που περιλαμβάνει την ενδυνάμωση με προσωπικό και την εκπαίδευση των Δημόσιων Υπηρεσιών που σχετίζονται με κτηματολόγιο και λοιπές αδειοδοτικές διαδικασίες, την επιτάχυνση δημιουργίας / βελτίωσης υποδομών όπως ευρυζωνικά και οδικά δίκτυα, βιολογικούς καθαρισμούς, την άμεση αποσαφήνιση του καθεστώτος επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, τη στενή και γρήγορη συνεργασία με Δασική Υπηρεσία, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ΕΥΔΑΠ. Τέλος τη σύσταση Γραφείου Ενημέρωσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στον Δήμο και τη συνεργασία με τον φορέα του ΟΗΕ «Mountain Partnership».
Ιδιαίτερα θετική εντύπωση και σχόλια προκάλεσε η νεότερη παρέμβαση του Δημάρχου για την μέχρι σήμερα συνεισφορά του Δήμου Δωρίδας στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης και απλούστευσης διαφόρων διαδικασιών σε ζητήματα που άπτονται της δικαιοδοσίας του Δήμου, προς τους ιδιώτες επενδυτές.
Μετά τη λήξη του συνεδρίου βραβεύτηκε ο συμπατριώτης Δάσκαλος και Λαογράφος κ. Γιάννης Ηλιόπουλος (Γιάννος Ζωριάνος) για την σημαντική του συγγραφική προσφορά στην ιστορία και λαογραφία της Δωρίδας. Επίσης στο πρόσωπο του κ. Περικλή Λουκόπουλου, εκδότη, βραβεύτηκε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος «Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδος» για τη σημαντική του εκδοτική προσφορά σε εφημερίδες και βιβλία για το Ευπάλιο και τη Δωρίδα.
Επίσης βραβεύτηκαν οι παρακάτω τοπικοί επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων φορείς της Δωρίδας για τις δραστηριότητές τους:
• ο συμπατριώτης και νέος επιστήμονας (Τοπογράφος Μηχανικός) Κωνσταντίνος Ρέλλος για τη δημιουργία της πρότυπης μονάδας τυποποίησης μελιού «ΜΕΛΛΗΝ» και την εξαγωγική της δραστηριότητα
• ο συμπατριώτης και νέος επιστήμονας (Πολ. Μηχανικός) Γεώργιος Αλβέρτος για την καινοτόμο καλλιεργητική του δραστηριότητα στην παραγωγή τρούφας
• οι συμπατριώτες μας και νέοι επιστήμονες, υιοί Αθανάσιου Αναγνωστόπουλου της ΚΑΛΛΙΟΝ ΑΕ ως άξιοι συνεχιστές της οικογενειακής παράδοσης στην παραγωγή και τυποποίηση πρότυπων παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων που τιμούν τη Δωρίδα
• ο συμπατριώτης Γεώργιος Μπαλατσούρας για τη διάσωση της μοναδικής ορεινής ποικιλίας οιναμπέλου «Κοσμάς» ή «Σταυροκοσμάς» η οποία ενδημεί αποκλειστικά στην περιοχή της ορεινής Δωρίδος από την αρχαιότητα και για την παραγωγή εκλεκτού τοπικού οίνου με τυποποίηση «Δωρικός οίνος».
• ο συμπατριώτης μας κ. Ιωάννης Κρικέλας για το «Ξενοδοχείο Καλλίπολις» ως πρότυπη μονάδα φιλοξενίας που τιμά το Λιδωρίκι
Ακολούθησε γεύμα προς τους συνέδρους όπου υπήρξε περαιτέρω ανάλυση των συμπερασμάτων του συνεδρίου.
Τέλος σχεδόν το σύνολο των συνέδρων επισκέφθηκε την έκθεση «Πόρπες Ζωνών» του Γιώργου Παπαθανασίου στο λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου, όπου όλοι θαύμασαν τα εκθέματα αλλά και γενικότερα το Μουσείο που οι περισσότεροι το επισκέπτονταν για πρώτη φορά και τους ξενάγησε η Γενική Γραμματέας του, Καθηγήτρια Ιωάννα Κατσαρού.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων στο Συνέδριο οι Ιωάν. Μπουλές π. Δήμαρχος Ναυπακτίας, Χαρ. Κατσαρός Περιφερειακός Σύμβουλος, οι Αντιδήμαρχοι Κ. Αντωνόπουλος και Κ. Φλετούρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γ. Κουλούλας (επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης), Γ. Αρτινόπουλος (επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης), Ιωάν. Λάιος, (Λαϊκή Συσπείρωση), Ανδ. Ευσταθίου, Ιωάν. Φλέγγας, Πένυ Σπυροπούλου, Ανδ. Δημόπουλος, Ιωάν. Μπαρμπούτης, Δ. Καραχάλιος, Αντ. Γιαννόπουλος, Ιωάν. Καγιάς, Χρ. Γκίκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας Αττικής Κώστας Ευσταθίου, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Επαμεινώνδας Τριβήλος, ο ιστορικός-λαογράφος Γιάννης Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Ναυπακτίας-Δωρίδας Μάρκος Μεντζάς.
Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρόεδροι Κοινοτήτων των Κοινοτήτων Χαρ. Μποτίνης (Μηλιά) και Αντιπρόεδρος Δωρ. Αδελφότητας, Κ. Αλεξανδρής (Δροσάτο), Φ. Κατσούδας (Παλαιοξάρι), Κ. Ηλιόπουλος (Κλήματος Ευπαλίου), Ηλ. Κορομπίλης (Τολοφώνας), Ιωάν. Λουκόπουλος (Σεργούλας), Ιωάν. Κουρτέσης (Κάμπου), Γιώργος Ξηρομάμος (Διακόπι), Παν. Καραδήμας (Μαλάματα), Κων. Λάγιος (Μοναστηράκι), Κων. Αναδιώτης (Μακρυνή), Δημ. Σταθόπουλος (Περιθιώτισσα), Δημ. Κουτσόπουλος (Διχώρι) – ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΜΑΣ ΔΙΕΦΥΓΕ ΚΑΠΟΙΟΣ !! Επίσης πολλοί Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων από όλη τη Δωρίδα!!!
Η Δωρική Αδελφότητα απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες:
• στον Σύλλογο Ευπαλίου και στο μέλος της ΔΑ κ. Γιώργο Καλαντζή για τις άοκνες προσπάθειες και την άψογη διοργάνωση σε τοπικό επίπεδο
• στο μέλος της ΔΑ κ. Πέτρο Πενταγιώτη για το φωτογραφικό υλικό που μας απέστειλε
• στην κα Ελευθερία Μποτίνη για την γραμματειακή υποστήριξη
• στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στον Δήμο Δωρίδας και στους Χορηγούς του Συνεδρίου γιατί χωρίς τη βοήθειά τους το 18ο Συνέδριο δεν θα σημείωνε την επιτυχία και απήχηση.
Επιτυχία της ενημερωτικής ημερίδας – διαβούλευσης για το CLLD-LEADER Μ.19 του ΠΑΑ 2014-2020 στους Πενταγιούς
Επιτυχία σημείωσε η Ενημερωτική Ημερίδα στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον καλύτερο σχεδιασμό του προς υποβολή αναπτυξιακού τοπικού προγράμματος για τη Φωκίδα που πραγματοποιήθηκε στις 14 Αυγούστου στους Πενταγιούς, στην αίθουσα οικήματος «Παπούλια». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει της υποβολής πρότασης τοπικού προγράμματος από την ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε. στο νέο πρόγραμμα CLLD-LEADER Μ.19 του ΠΑΑ 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και συνδιοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε – Α.Α.Ε. ΟΤΑ (ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε.), τη Δ.Ε. Βαρδουσίων τoυ Δήμου Δωρίδας, και τους Συλλόγους Δωρικής Αδελφότητας και Πενταγιωτών Βορειοδυτικής Δωρίδας.
Η εκδήλωση αυτή έρχεται ως συνέχεια 3 ανάλογων εκδηλώσεων που προηγήθηκαν κατά το α΄ εξάμηνο, σε συνδιοργάνωση με τη Δωρική Αδελφότητα και τον Δήμο Δωρίδας.
Η αρχική ομιλία είχε ως εισηγητή τον κ. Χρήστο Γάτο, Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Φωκικής Α.Α.Ε.‐ΟΤΑ (ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε.) ο οποίος παραβρέθηκε μαζί με την συνεργάτιδά του κ. Πηνελόπη Πατρινού, Πολιτικό Μηχανικό, στέλεχος της ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε.
Ο κ. Χρήστος Γάτος κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε διεξοδικά:
• στις θεματικές ενότητες – υπομέτρα του νέου προγράμματος CLLD/LEADER από την ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε. για τέταρτη κατά σειρά προγραμματική περίοδο στην Φωκίδα, καθώς και στην τεχνογνωσία – εμπειρία που διαθέτει ο φορέας για την υλοποίησή του μετά από τρείς διαδοχικές εφαρμογές (LEADER II, LEADER + και Προσέγγιση LEADER) στην περιοχή της Φωκίδας.
• στο εταιρικό σχήμα, στα επίπεδα λήψης των αποφάσεων και στη λειτουργία του φορέα, παράγοντες οι οποίοι εξετάζονται και αξιολογούνται ως προς την απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα – συμμετοχικότητα των φορέων της περιοχής στο εταιρικό σχήμα του φορέα, καταδεικνύοντας την επιλεξιμότητά του ως φορέα υλοποίησης.
• στην χωροθέτηση εφαρμογής του προγράμματος και στον καθορισμό της περιοχής παρέμβασης του με βάση τα πληθυσμιακά και άλλα κριτήρια που θέτει το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, καλύπτοντας πλέον το σύνολο της Φωκίδας
• στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος και στην απαιτούμενη από «κάτω προς τα πάνω προσέγγιση» σε ό,τι αφορά τις βασικές κατευθύνσεις αλλά και τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις που θα ληφθούν υπόψη με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά της περιοχής (SWOT Ανάλυση), κατά τον στρατηγικό σχεδιασμό και την επιλογή των κατάλληλων δράσεων για την τοπική ανάπτυξη της περιοχής.
• στις προϋποθέσεις για την επιλεξιμότητα προτάσεων ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα, τα χρηματοδοτικά στοιχεία (προϋπολογισμοί έργων, ποσοστά επιδότησης, ίδια συμμετοχή κ.λπ).
• στον ολοκληρωμένο χαρακτήρα που απαιτείται να έχει το τοπικό πρόγραμμα στην εφαρμογή του με την επιλογή δράσεων προώθησης της δικτύωσης, των συνεργασιών διατοπικού /διακρατικού χαρακτήρα, εκτός των κύριων δράσεων που έχουν σχέση με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών, ενίσχυση της απασχόλησης, προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναβάθμιση των υποδομών μικρής κλίμακας κ.λπ.
• στις διαδικασίες υλοποίησης των έργων – επενδυτικών σχεδίων από τους εν δυνάμει δικαιούχους του προγράμματος και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων (ΥΠΑΑΤ, ΠΕ.ΣΤ.Ε., ΟΤΔ κ.λπ.).
• στο ότι κατά την κατάρτιση της πρότασης του τοπικού προγράμματος πρέπει να ληφθεί υπόψη η συνέργεια και η συμπληρωματικότητα του με άλλα μέτρα του ΠΑΑ καθώς και με άλλα τοπικά, περιφερειακά και τομεακά προγράμματα που θα εφαρμοστούν κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, με σκοπό την αποφυγή κατασπατάλησης των πόρων και την επίτευξη της μέγιστης κατά το δυνατόν ωφελιμότητάς τους.
• στο ότι η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος αποτελεί μεταξύ άλλων ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο και μια ευκαιρία για να ξεπεράσουμε την δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Στη συνέχεια και κατόπιν της αναλυτικής εισήγησης του κ. Χρήστου Γάτου σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου προγράμματος CLLD/LEADER, ο κ. Στέλιος Τσιώρης, Χημικός Μηχανικός, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Πενταγιωτών, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην προοπτική δημιουργίας Βοτανικού Κήπου στον ευρύτερο οικισμό της Πενταγιούς, μέσω του CLLD/LEADER. Στην επιτυχία του σχεδίου συμβάλλει η σημαντική δωρεά προς τον Δήμο Δωρίδας διώροφου σπιτιού της οικογένειας Γεωργακόπουλου. Ο Βοτανικός Κήπος θα προέλθει από μελέτη του Πανεπιστημίου Πάτρας η οποία περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο, ως βάση εκθεμάτων, γραφείων, χημείου κ.λπ., πολλά στρέμματα, (άνω των 20) τα οποία θα αξιοποιηθούν ως βάση των πειραματικών καλλιεργειών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ο αρμόδιος φορέας θα μπορεί να εκμεταλλεύεται εμπορικά τα καλλιεργούμενα και συσκευασμένα αρωματικά φυτά, ώστε όλες οι δράσεις να είναι ανταποδοτικές, και να συντελούν στην ανάπτυξη και ανόρθωση της οικονομίας της περιοχής μας. Η ίδρυση μικρού Βοτανικού Κήπου με αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά και βότανα της περιοχής μπορεί να αποτελέσει μια δράση με μεγάλες προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή. Θα είναι επισκέψιμος σε κάθε ενδιαφερόμενο για πληροφορίες για τα φυτά του και για τα φυτά της ευρύτερης περιοχής, θα παρέχει πληροφορίες για καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που είναι αυτοφυή στην περιοχή, με σκοπό την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων αγρών της περιοχής, θα συμβάλλει στη δημιουργία μικρών μονάδων καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων ανά δημοτικό διαμέρισμα. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί στο απώτερο μέλλον μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης-συσκευασίας του φυτικού υλικού, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων που θα είναι διαθέσιμα στην αγορά, σε μονάδα πολλαπλασιαστικού υλικού παραγωγής φυτών πιστοποιημένων για διάθεση στην αγορά καθώς και στην δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού.
Ακολούθησε εισήγηση του κ. Σπύρου Παπαγεωργίου, Χημικού εκ Πενταγιών, Καθηγητή Εφαρμογών στο Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στο ΤΕΙ Αθηνών με εξειδίκευση στην Κοσμητολογία, ο οποίος εκ μέρους του Δρ. Γεώργιου Δημητρέλλου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίασε το θέμα «Η Δημιουργία Θεματικού Βοτανικού κήπου στην Πενταγιού Δωρίδας με Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά». Ακολούθησαν από τους παραβρισκόμενους ερωτήσεις προς τον κ. Γάτο και την συνεργάτιδά του και δόθηκαν οι ανάλογες απαντήσεις.
Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Φλετούρης. Από τη Δωρική Aδελφότητα τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Μπαλατσούρας, ο επίτιμος Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λιάπης, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Δρίτσας και το μέλος της κ. Γιώργος Καλαντζής, υποστηρίζοντας το ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων – παρεμβάσεων ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα που έχει κατατεθεί από τον Σύλλογο, στο οποίο εντάσσεται και η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου στους Πενταγιούς. Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλατσούρας πρότεινε τη διεξοδικότερη μελέτη της μικροχλωρίδας της περιοχής και την έμφαση στην παραγωγή ριγανέλαιου με βάση πανεπιστημιακές μελέτες για τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή μέσω του εμπλουτισμού ζωοτροφών για βοοειδή.