Το αρχαιολογικό μουσείο Δελφών παρουσιάζει από 10.7.2017 έως και 10.9.2017 έκθεση του Θεόδωρου Παπαγιάννη, σημαντικού έλληνα γλύπτη, ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης «Οι Δελφοί είναι μέσα στην καρδιά μου. Πολλά είχα στο μυαλό μου όταν μου ζήτησαν να κάνω μια έκθεση εκεί. Να πήγαινα μια σειρά μεγάλων έργων μου επηρεασμένων από την αρχαιότητα; Είχε νόημα; Τι να αντιπαραβάλεις μπρος σε αυτά τα αριστουργήματα; … Από τη νεότητά μου θαύμαζα αυτό τον τόπο για την τέχνη του, όπως άλλωστε όλος ο κόσμος. Εκεί κατέφευγα μόνος ή με τους σπουδαστές μου να ανανεώσουμε το βλέμμα μας, να αντλήσουμε κουράγιο, να αναβαπτιστούμε. Εκεί σχεδιάζαμε με τις ώρες και αντλούσαμε χρήσιμα συμπεράσματα, γινόμασταν πιο πλούσιοι σε γνώση για την τέχνη».
Τα έργα που θα εκτεθούν εμπνέονται από τους δελφικούς χρησμούς και τη συμβολική αξία του ομφαλού, καθώς επίσης από την τραγικότητα της σύγχρονης πραγματικότητας. «Σε κάποιες συνθέσεις ένα πλήθος μαζεύεται γύρω από τον ομφαλό, είναι ανθρώπινες φιγούρες σε στάση ικεσίας άλλες με μωρά στην αγκαλιά ζητώντας χρησμό. Θέλουν να μάθουν, πόσο θα κρατήσει ακόμη η κρίση!!! Πότε θα ανακάμψει ο τόπος; Ποιο το μέλλον των παιδιών τους; Πιο εκεί και μια άλλη σύνθεση με τους πρόσφυγες που έρχονται στους Δελφούς να μάθουν ˙ πότε θα τελειώσουν τα βάσανά τους; Έχει τέρμα το δράμα τους; Θα βελτιωθεί κάποτε η ζωή τους; Παραπέρα μια θυσία στο ναό της Αθηνάς Προναίας για ένα καλό χρησμό. Και πιο κει είναι οι βοσκοί, είδος πλέον εν ανεπαρκεία και στον Παρνασσό ακόμα, που αναρωτιούνται θα επιζήσουν τα ζωντανά; Θα μπορούν να τους θρέψουν; Τι θα γίνει με την κλιματική αλλαγή; Να τα πουλήσουν και να ζήσουν από τον τουρισμό; Τέτοια και άλλα υπαρξιακά προβλήματα αναζητούν ακόμα, όπως πιθανόν στην Αρχαιότητα απ’ την Πυθία. Και δεν ξέρω αν τελικά θα πάρουν απάντηση…»
Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος
Ποιος είναι ο Θ. Παπαγιάννης
O Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ως υπότροφος από το 1961 ως το 1966, με δάσκαλο το Γιάννη Παππά. Το 1967, με διετή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) μελέτησε την Αρχαία Ελληνική Τέχνη της Ελλάδα και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, πραγματοποιώντας μια σειρά από ταξίδια στην Αίγυπτο, την Μικρά Ασία, την Κύπρο, την Κάτω Ιταλία και τη Σικελία.
Το 1970 διορίστηκε βοηθός Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας δίπλα στο δάσκαλό του Γιάννη Παππά. Το 1974 συνδημιουργεί με 24συναδέλφους του, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών(Κ.Ε.Τ). Το 1981-1982 μετεκπαιδεύτηκε στην Ecole Nationale des Arts Appliques et des Metiers d’ Art στο Παρίσι, στα νεότερα υλικά της γλυπτικής και τις τεχνικές της.
Το 1996-1997, με εκπαιδευτική άδεια έξι μηνών, επισκέφθηκε την Αμερική για να μελετήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση εργαστηρίων γλυπτικής των Σχολών Τέχνης της Νέας Υόρκης. Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών ανταλλαγών του Προγράμματος Erasmus, συνδιοργανώνει τακτικά Workshops με την Σχολή του Βερολίνου, της Brera και τηςBolognia .
Εδώ και μία εικοσαετία πρωτοστατεί στη διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αφήνοντας μεγάλου μεγέθους γλυπτά, σε δημόσιους χώρους. Τα γλυπτά δημιουργούνται επιτόπου. Έχει πραγματοποιήσει 45 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μνημειακά γλυπτά του βρίσκονται τοποθετημένα σε ιδιωτικούς χώρους, σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει πολλές προτομές και ανδριάντες σημαντικών προσωπικοτήτων, καθώς και πολλά μετάλλια, νομίσματα και μεγάλες γλυπτικές συνθέσεις, τοποθετημένες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς που συμμετείχε, με τελευταίο το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό για ένα γλυπτό στο Αεροδρόμιο του Σικάγο. Με το έργο του έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα ο ημερήσιος και ο περιοδικός τύπος καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Θ.Παπαγιάννης είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών. Το 2009 δημιούργησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”. Το 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια με τονΑνώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Το 2017 το 10ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων τίμησε τον Θεόδωρο Παπαγιάννη δίνοντας τοόνομά του στο σχολείο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.