Στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν όλους σχετικά με την κατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος σε Κορινθιακό και Πατραϊκό, κατατέθηκαν χθες κατά την ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με κεντρικό θέμα: «Το φαινόμενο της εμφάνισης τοξικών και επικίνδυνων για την υγεία μεδουσών».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι προσκεκλημένοι επιστήμονες δεν κατάφεραν να διαφωτίσουν σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ούτε για τη μελλοντική διάρκεια του προβλήματος και την πιθανή επανεμφάνισή τους. «Είναι ευθύνη όλων μας να διαμορφώσουμε από κοινού διαχειριστικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του Κορινθιακού» τόνισε εισηγητικά στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, επισημαίνοντας ότι πρόθεση σε αυτή τη φάση είναι να κατατεθούν προτάσεις και να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή λύση, σε συνδυασμό βέβαια με αποφασιστικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εκ μέρους του κεντρικού κράτους. Μόνο που οι προτάσεις δεν μπορούν να εγγυηθούν αποτέλεσμα, καθώς καλά καλά οι επιστήμονες δεν συγκλίνουν σε ενιαία άποψη ενώ υπάρχει και η τεχνική δυσκολία της υποβρύχιας συνθήκης.
Την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων αλλά και την υπεραλίευση προσδιόρισε ως πιθανές αιτίες για την εμφάνιση του προβλήματος με τις μέδουσες σε Πατραϊκό και Κορινθιακό ο Επαμεινώνδας Χρήστου, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.
«Υπάρχει μια συσχέτιση της μείωσης του αριθμού των ψαριών με την αύξηση των μεδουσών στις θάλασσες» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί αφορούν γενικότερα την κατάσταση στους ωκεανούς. «Φέτος θα είναι η 3η χρονιά, με βάση τα εμπειρικά στοιχεία, ο κύκλος τους φέτος θα κλείσει και θα είναι πιθανότατα και ο τελευταίος» εκτίμησε, κάτι το οποίο όμως δεν υιοθέτησαν άλλοι επιστήμονες και ερευνητές που ήσαν παρόντες.
Το πρόβλημα με τις μέδουσες αποτελεί ένα γενικότερο σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι θάλασσες και ιδιαίτερα ο Κορινθιακός και Πατραϊκός, εκτίμησε ο καθηγήτης Βιολογίας και Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος.
– Ως πρώτο παράγοντα που συνδέεται με την εμφάνισή τους, περιέγραψε την κλιματική αλλαγή, καταθέτοντας δορυφορικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τη διετία 2016-2017, στο Ιόνιο η θερμοκρασία των υδάτων επιφανειακά, ήταν η θερμότερη των τελευταίων ετών, γεγονός που πιθανότατα μετέφερε αυτό το είδος των πελαγικών μεδουσών στον Κορινθιακό όπου πλέον το πιθανότερο είναι ότι έχουν εγκλωβιστεί και αναπαράγονται με βάση κλιματολογικές συνθήκες που είναι ευνοϊκές γι αυτές!
– «Είναι πλαγκτόν, τρώνε πλαγκτόν και ότι επηρεάζει το θαλάσσιο οικοσύστημα, λειτουργεί υπέρ της αναπαραγωγής τους» σχολίασε ακόμη, περιγράφοντας ως άλλη βασική αιτία του προβλήματος τον «ευτροφισμό», δηλαδή την ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας (μόλυνση και μπαζώματα) ιδιαίτερα στις ακτές του Κορινθιακού.
– Ως τρίτο παράγοντα εμφάνισής τους περιέγραψε την «αλιεία αναψυχής» στον Κορινθιακό (ερασιτεχνικά σκάφη και υποβρύχιο ψάρεμα).
Εκτιμήσεις αλλά όχι στοιχεία που συνηγορούν στην σταδιακή εξαφάνιση από θάλασσες και ωκεανούς των μεγάλων ψαριών και της επικράτησης ειδών χωρίς διατροφική αξία όπως οι μέδουσες, κατέθεσε η Παρασκευή Καραχλέ, ερευνήτρια Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ.
«Σταδιακά αφαιρούνται από το θαλάσσιο οικοσύστημα τα μεγαλύτερα ψάρια και ψάρια με υψηλή διατροφική αξία, στο τέλος στις θάλασσες θα μείνουν μόνο οι μέδουσες» ανέφερε τονίζοντας όμως ότι τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν συνθήκες υπεραλίευσης στον Κορινθιακό. Πρόσθεσε πάντως ότι τα στοιχεία είναι ελλιπή, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα και καταγραφές για την παράκτια και την ερασιτεχνική αλιεία.
Εφημερίδα Πελοπόννησος