Τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες πρόκειται να δοθεί προς διαβούλευση το από καιρό πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις αλλαγές στον “Καλλικράτη”, το οποίο θα σημάνει και την έναρξη αν όχι μιας άτυπης μακράς προεκλογικής περιόδου, αλλά σίγουρα των διεργασιών για την επόμενη μέρα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα.
Στο νομοσχέδιο αναμένεται με κάθε βεβαιότητα να περλαμβάνονται το νέο εκλογικό σύστημα (απλή αναλογική), ο χρόνος διενέργειας των εκλογών, η χρονική θητεία των νέων αιρετών αρχόντων του 1ου και 2ου βαθμού των Ο.Τ.Α., η κατάταξη των δήμων ανάλογα με τα γεωμορφολογικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και πλήθος άλλων διατάξεων που μεταρρυθμίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη λογική της αμεσότερης επαφής με τον πολίτη και της μεγαλύτερης και ουσιαστικότερης συμμετοχής του, αλλά και του ελέγχου, σε αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το AmfissaFace, αλλά και διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ορισμένες από τις πιο καίριες αλλαγές θα είναι οι εξής:
– Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών των υποψηφίων για το δημαρχιακό θώκο θα συμμετέχει στην ελάχιστη δυνατή τιμή αριθμός υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ίσος με τον αριθμό των εκλεγομένων ανά δήμο, ενώ αντίθετα στον ανώτατο αντίστοιχο αριθμό ανά παράταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το +10% του αριθμού των εκλεγομένων ανά δήμο.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στο Δήμο Δελφών, όπου το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από 33 συμβούλους, κάθε υποψήφιος Δήμαρχος θα πρέπει να περιλαμβάνει στο συνδυασμό του 33 έως 37 υποψηφίους. Αντίστοιχα, στο Δήμο Δωρίδας, με συμβούλιο 27 ατόμων, ο συνδυασμός του κάθε υποψήφιου θα πρέπει να αριθμεί 27 έως 30 υποψήφιους συμβούλους, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκλογές.
– Εκλογικό σύστημα θα είναι η ανόθευτη αναλογική, παρά τα όσα διέρρεαν προ λίγο μηνών, οπότε και είχε προσωρινά προκριθεί η άποψη για μετριασμό της καθαρότητας της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ μέσα από τη θέσπιση θεσμικών δικλείδων, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα ακυβερνησίας σε δήμους όπου ο νικητής δήμαρχος δε θα έχει την πλειοψηφία των συμβούλων, όπως δηλαδή έντονα πιθανολογείται πως θα συμβεί στη μεγάλη πλειοψηφία. Η επιλογή της απλής αναλογικής, πέρα από το ιδεολογικό υπόβαθρο κι ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς, πήγασε από την πεποίθηση των στελεχών του Υπουργείου ότι θα επιτρέπεται να εκφράζεται η βούληση των εκλογέων με πλήρως αντιπροσωπευτικό τρόπο και δε θα παραχαράσσεται από το έως σήμερα ισχύον “δημαρχοκεντρικό” εκλογικό μοντέλο, που νοθεύει τη βούληση των δημοτών.
Η σύνθεση του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου σε κάθε αυτοδιοικητική μονάδα της χώρας θα προκύπτει με εντελώς αναλογικό τρόπο από την 1η Κυριακή των εκλογών. Στη 2η θα επιλέγεται ο Δήμαρχος, ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς της 1ης Κυριακής και, όπως αναμένεται να συμβεί σε όχι λίγες περιπτώσεις, θα έχει ένα συμβούλιο του οποίου δε θα ελέγχει την πλειοψηφία. Στόχος, ωστόσο, του νέου συστήματος είναι η νέα αυτή πραγματικότητα να οδηγήσει σε συναινέσεις, καθώς η Αυτοδιοίκηση είναι ο πλέον πρόσφορος χώρος επίτευξης συμφωνιών και απάμβλυνσης των κομματικών ταυτοτήτων και των ιδεολογικών αγκυλώσεων.
– Ο χρόνος διενέργειας των εκλογών θα αποσυνδέει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, καθώς πράγματι οι δύο αυτές εκλογικές διαδικασίες έχουν τελείως διαφορετικό αντικείμενο και πολιτικό περιεχόμενο. Έτσι, οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο του 2019 και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα προκύψουν από αυτές θα αναλάβουν καθήκοντα το Γενάρη του 2020.
– Η θητεία των τοπικών αιρετών αρχόντων θα είναι πια εκ νέου τετραετής κι όχι πενταετής.
– Σημαντικές διατάξεις θα αφορούν στην ανακατανομή αρμοδιοτήτων με τις περιφέρειες.
– Η κατανομή των πόρων θα προβλέπεται όχι μόνο βάσει του πληθυσμού, αλλά και των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών και του αναγλύφου της κάθε περιοχής, χωρίζοντας τους δήμους πιθανότατα σε 5 κατηγορίες, ώστε να διορθωθούν χρόνιες στρεβλώσεις και να αποκατασταθούν παγιωμένες αδικίες που είχαν καταγραφεί άφθονες στο προηγούμενο καθεστώς.
– Στο χωροταξικό, τέλος, αναμένονται ιδιαίτερα επουσιώδεις αλλαγές, καθώς, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Παν. Σκουρλέτης, το πρωταρχικό είναι να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση της αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Διαβάστε επίσης: Πέντε κατηγορίες δήμων προτείνει μελέτη για την Τ.Α, εδώ: http://www.amfissaface.gr/2018/03/04/post-2591/