Θετικής αποδοχής αναµένεται να τύχει η πρόταση του καθηγητή, τέως πρύτανη και πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση, για την επανίδρυση του Πανεπιστηµίου Στερεάς Ελλάδας.
Η επιτροπή Πανούση προτείνει στην ΠΕ∆ Στερεάς, Σχολή Γεωστρατηγικής και Γεωπολιτικής µε τµήµατα Ιστορίας Πολέµου και πολιτισµών της διασποράς, Κοινωνικών επιστηµών µε τµήµατα µετανάστευσης και µεταναστευτικής πολιτικής και κοινωνικής οικονοµίας.
Την αποκάλυψη έκανε ο Γιάννης Πανούσης από τη Λιβαδειά στο πλαίσιο της διαβούλευσης της επιτροπής µε τους τοπικούς φορείς. Η επιτροπή δήλωσε έτοιµη να καταθέσει συνολικά τη µελέτη για τη διεκδίκηση πανεπιστηµίου στη Στερεά την ερχόµενη εβδοµάδα. Ο κ. Πανούσης, έχει αναλάβει συντονιστής της πρωτοβουλίας της Π.Ε.∆. για την εκπόνηση µελέτης τεκµηρίωσης της αναγκαιότητας ίδρυσης Πανεπιστηµίου Στερεάς Ελλάδας.
«Το Πανεπιστήµιο δεν ανήκει στον τόπο, ανήκει στους πολίτες, γι’ αυτό οραµατιζόµαστε ένα Πανεπιστήµιο Στερεάς Ελλάδας, που θα έχει ως στόχο να προσφέρει στη χώρα και να προσελκύσει φοιτητές από όλο τον κόσµο. Το νέο Πανεπιστήµιο θα πρέπει να συνδέεται µε την παραγωγή και να έχει στόχο να καλύψει ανάγκες του 2050 και όχι του 2018. Στόχος µου είναι να αφουγκραστώ τις τοπικές κοινωνίες, συµµετέχοντας σε συνεδριάσεις ∆ηµοτικών Συµβουλίων των ∆ήµων εκείνων, που µπορούν να φιλοξενήσουν σχολές. Μαζί θα σχεδιάσουµε και θα καταλήξουµε στη βέλτιστη λύση», τόνισε ο κ. Πανούσης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε µια πρώτη προσέγγιση του αντικειµένου των σχολών, η οποία θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της ανάδρασης µε την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς.
«Ως βασικές σχολές του νέου Πανεπιστηµίου θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής τρεις: Γεωπολιτικής, Κοινωνικών Επιστηµών και Μετανάστευσης». Στο πλαίσιο της εκπόνησης της µελέτης θα υπάρξει εξειδίκευση και διάνθιση των θεµατικών πεδίων των σχολών ή και η προσθήκη νέων. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση της τοπικής κοινωνίας θα είναι προσανατολισµένη σε σχολές που δεν υπάρχουν σήµερα. Σε αυτό το πρότυπο ο κ. Πανούσης θεωρεί ότι µπορούν, να ενταχθούν τα υπάρχοντα ΤΕΙ, και µελλοντικά, Ινστιτούτα και Κέντρα Εκπαίδευσης.
Η βασική θέση των τοπικών φορέων στον αγώνα της διεκδίκησης Πανεπιστηµίου είναι οτι η Στερεά Ελλάδα αδικείται και δεν αντιµετωπίζεται ισότιµα απο το υπουργείο Παιδείας και δεν της έχει επιτραπεί να έχει ορισµένα από τα βασικά εφόδια, που θα τη βοηθήσουν να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί, να ξεχωρίσει, και αναφέρονται πρωτίστως στην µη ύπαρξη ενός Πανεπιστηµίου, που θα εκµεταλλεύεται και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της Περιφέρειας. Σε αυτόν τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι τοπικοί φορείς πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος και χρόνος να δηµιουργηθεί το νέο Πανεπιστήµιο Στερεάς Ελλάδας, το οποίο θα πρέπει να ενσωµατώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της περιοχής.
Λαμιακός Τύπος Έντυπη έκδοση