Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Δελφών δήλωσε:
“«Πρέπει να οµολογήσω ότι, µετά την εµπειρία αυτών των 3,5 ετών που έχω ως δήµαρχος, αλλά και πιο πριν ως ενεργός πολίτης ή ως πρόεδρος του διοικητικού συµβουλίου που ήµουν στην προηγούµενη θητεία, έµεινα έκπληκτος πραγµατικά και δεν το λέω, για να προβάλλω το µηχανισµό του ∆ηµοσίου, γενικότερα, από την αποτελεσµατικότητα αυτής της προσπάθειας που έχετε κάνει µε την Ειδική Γραµµατεία ΡΟΜΑ. Αυτό το ζήτηµα µας είχε απασχολήσει στην πόλη της Άµφισσας από όταν θυµάµαι τον εαυτό µου, ότι, δηλαδή,
θα πρέπει να υπάρξει µία οργανωµένη απάντηση για το “πρόβληµα”, όπως το λέµε εµείς σε εισαγωγικά, των ΡΟΜΑ, που εγώ, όµως, λέω ότι, ταυτόχρονα, δεν είναι µόνο πρόβληµα, είναι και µία ευκαιρία» δήλωσε, από την πλευρά του, ο δήµαρχος των ∆ελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος.
«Εµείς έχουµε πληθυσµό ΡΟΜΑ, καταγεγραµµένους δηµότες της πόλης της Άµφισσας, δηµότες πλέον του δήµου ∆ελφών, εκ των οποίων οι µισοί είναι ανήλικοι. Αυτό δείχνει τη δηµογραφική εξέλιξη του πληθυσµού, δείχνει, όµως και την ευκαιρία» σηµείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, διαπιστώνοντας ότι δεν µπορεί ένας πληθυσµός να είναι αποκλεισµός από τον κοινωνικό ιστό, αλλά πρέπει να ενταχθεί και, όταν ενταχθεί- είτε στο σύνολό του εί-τε εν µέρει -θα είναι πολύ µεγάλη επιτυχία πρώτα-πρώτα για την πόλη και, γενικότερα, για την κοινωνία και τη χώρα. «Άρα, για µας ήταν µία προτεραιότητα» ανέφερε ο δήµαρχος των ∆ελφών.
Η Αν. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε μεταξύ άλλων:
Η προσωρινή μετεγκατάσταση Ρομά στην Άμφισσα του Δήμο Δελφών, είναι έργο μεγάλης σημασίας που ανοίγει ταχύτατους δρόμους για τη μετεγκατάσταση οικισμών Ρομά που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες σε όλη τη χώρα. Είναι πιλοτικό, με την έννοια ότι πλέον έχουμε καταγεγραμμένες όλες τις διαδικασίες για την εκπόνηση του απαραίτητου φακέλου υποβολής για πρόταση μετεγκατάστασης, ο οποίος κατατίθεται στην Ειδική Γραμματεία για γνωμοδότηση από την αρμόδια Επιτροπή Μετεγκατάστασης αλλά και γιατί αποτελεί ένα πρότυπο εγχείρημα μεταβατικής μετεγκατάστασης ολιστικού χαρακτήρα.
Η Ειδική Γραμματεία Ρομά που μετράει μετά βίας 15 μήνες ζωής, κατέγραψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα όλους τους καταυλισμούς – οικισμούς Ρομά με όλα τους τα πληθυσμιακά, χωρικά και ειδικότερα δεδομένα και τους κατέταξε σε τρεις κατηγορίες. Έχουμε 371 οικισμούς. Η πρώτη κατηγορία αφορά εξαθλιωμένους καταυλισμούς σε άκρως υποβαθμισμένες περιοχές, χωρίς βασικές υποδομές, με συνθήκες μη αποδεκτές από μια ευνομούμενη χώρα. Αυτοί είναι 74 καταυλισμοί που μεταστεγάζονται. Για πρώτη φορά δημιουργήσαμε κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, το ψηφίσαμε και προχωρούμε στην προσωρινή μεταστέγαση. Μεταξύ των κύριων στόχων της Ειδικής Γραμματείας Ρομά είναι η εξάλειψη των ακραία υποβαθμισμένων καταυλισμών και θυλάκων με την παράλληλη ανάδειξη καινοτόμων πιλοτικών παρεμβάσεων που λειτουργούν ως πρότυπα και βεβαίως η θεμελίωση των βάσεων για την επίτευξη σταδιακής, αλλά και πλήρους κοινωνικής ένταξης. Δεν αρκεί δηλαδή η χωρική μετεγκατάσταση αν δεν πλαισιώνεται από ένα σύνολο δράσεων κοινωνικής ένταξης των Ρομά.
Η Άμφισσα είναι ο πρώτος από τους 74 καταυλισμούς καιθα ακολουθήσουν πάρα πολλοί άλλοι. Τα έχουμε ήδη εξαγγείλει στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια όλης της χώρας. Δεσμευόμαστε ό,τι έχουμε εξαγγείλει θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2018.
ΑΠΕ-ΜΠΕ