Πανεπιστημιακό Κέντρο με τον τίτλο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Δελφών και τέσσερα διετή προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με αντικείμενο Τεχνικών Μηχανολόγων-Μεταλλεολόγων, Ξεναγών, Ελαιοκομίας-Ελαιουργίας και Συσκευασίας-Συντήρησης Τροφίμων προβλέπει για την Άμφισσα και τη Φωκίδα γενικότερα το σχέδιο Γαβρόγλου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που είδε το φώς της δημοσιότητας (διαβάστε αναλυτικά εδώ: http://www.larissanet.gr/2018/07/03/afto-einai-to-neo-panepistimio-thessalias-i-katanomi-ana-poli-apokleistiko1/ )
Το Κέντρο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Center for International Studies) του ΠΘ ιδρύει και λειτουργεί στους Δελφούς και στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στην Άμφισσα Παράρτημα το οποίο υποστηρίζει Αγγλόφωνα Προγράμματα για την Αρχαία, Μέση και Νεότερη Ελληνική Ιστορία, τη Φιλοσοφία, τις Τέχνες, το Θέατρο και τον Πολιτισμό. Τα Προγράμματα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές, είναι εντατικά και επαναλαμβανόμενα, διεξάγονται και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και συνδυάζονται με επισκέψεις στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο διερευνά τη δυνατότητα να ιδρύσει στους Δελφούς μαζί με άλλους φορείς και να υποστηρίξει επιστημονικά ένα Διεθνές Κέντρο Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας και Ισόρροπης Ανάπτυξης το οποίο θα αναπτύσσει ετήσιες δραστηριότητες που προάγουν την επικοινωνία και την αντιμετώπιση διεθνών ζητημάτων μείζονος σημασίας και κρίσεων.
Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τίθεται σε λειτουργία το Ακαδημαϊκό έτος 2019-20 το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το οποίο προσφέρει σε αποφοίτους ΕΠΑΛ κατ’ αρχήν και μετά σε ΓΕΛ Διετή Προγράμματα Εκπαίδευσης δωρεάν με απευθείας εισαγωγή, χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις.
Συνοπτικά για τη Φωκίδα το σχέδιο προτείνει:
Άμφισσα
Πανεπιστημιακό Κέντρο
Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Δελφών
Διετή Προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
1. Τεχνικών Μηχανολόγων – Μεταλλειολόγων
2. Ξεναγών
3. Ελαιοκομίας και Ελαιουργίας
4. Συσκευασίας και Συντήρησης Τροφίμων
Οι υποδομές, ο εξοπλισμός και τα πάσης φύσεως υλικά των ΤΕΙΘ και ΤΕΙΣ (για τα Τμήματα της Λαμίας καθώς και οι εγκαταστάσεις της Άμφισσας) μεταβιβάζονται στην ιδιοκτησία του ΠΘ με την έναρξη ισχύος του Νόμου. Με Πράξη του Πρύτανη παραχωρείται η χρήση τους όπου απαιτείται και για όσο διάστημα απαιτείται για τις ανάγκες διδασκαλίας των φοιτητών των ΤΕΙΘ και ΤΕΙΣ προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία τους.
Στο νέο κατ ουσίαν ακαδημαϊκό φορέα συμπτύσσονται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Η πρόταση συνυπολόγισε τις υφιστάμενες δομές, το επιστημονικό προσωπικό των τριών ιδρυμάτων, τη θεματική εξειδίκευση και τη γεωγραφική τους διασπορά. Μετά από διαβουλεύσεις εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας και τις συζητήσεις στο πλαίσιο της Επιτροπής θεωρήθηκε προσφορότερη η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις πέντε πόλεις που ήδη αυτό λειτουργεί (Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λαμία). Επιπλέον, προκρίθηκε η ανάπτυξη δράσεων και θεσμών στη Φωκίδα, στους Δελφούς και την Άμφισσα.
Στη νέα φάση της ανάπτυξής του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συντίθεται από οχτώ (8) Σχολές, πέντε (5) υφιστάμενες και τρεις (3) νέες, με τριάντα τέσσερα (34) Τμήματα, έξι (6) Ινστιτούτα, τέσσερα (4) Κέντρα και σημαντικό αριθμό Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕ). Από τις οχτώ (8) σχολές, τρεις (3) είναι στο Βόλο, τρεις (3) στη Λάρισα και από μία (1) σε Τρίκαλα και Λαμία. Περιλαμβάνει επίσης Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο με ερευνητικές εξειδικεύσεις αιχμής και δομές διετούς εκπαίδευσης σε διάφορες πόλεις.
Με την υπ’ αριθμόν 215260/Ζ1 απόφαση, που δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2017 στο φύλλο 675 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, συγκροτήθηκε από την Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου δεκαμελής «Επιτροπή για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας». Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν οι Γιώργος Πετράκος του Κωνσταντίνου, Καθηγητής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννα Λαλιώτου του Βασιλείου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ζήσης Μαμούρης του Δημητρίου, Καθηγητής, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ξενοφών Σπηλιώτης του Δημητρίου, Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Μιχαήλ Βραχνάκης του Σταύρου, Καθηγητής, Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Νικόλαος Μπάτης του Θεοδώρου, Καθηγητής, Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Πέτρος Λάμψας του Θεοχάρη, Καθηγητής, Πρύτανης του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, Νικόλαος Στριμπάκος του Σωτήρη, Καθηγητής, Αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, Νικόλαος Ασημάκης του Δημητρίου, Καθηγητής, Αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας και Παντελής Κυπριανός του Σπυρίδωνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας.
Η Επιτροπή Συνεδρίασε έξι φορές, σε Βόλο, Λαμία, Λάρισα και Αθήνα, παρουσία του Υπουργού Παιδείας. Τα τρία ιδρύματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους οι οποίες συζητήθηκαν ενδελεχώς. Αρχές Απριλίου, το Υπουργείο κατέθεσε συνθετική πρόταση και ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να υποβάλουν, ατομικά ή ανά ίδρυμα, παρατηρήσεις και προτάσεις μέχρι τις 30 Απριλίου. Στην παρούσα πρόταση ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις όλων των μελών της Επιτροπής.
Η παρούσα τελική πρόταση αποτελεί σύνθεση των απόψεων. Δίνεται σε δημόσια διαβούλευση, στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στις Συγκλήτους των τριών ιδρυμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα ετοιμασθεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Η Επιτροπή προέβη στο έργο της με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
1. Να συγκροτηθούν ισχυρά και βιώσιμα Τμήματα που θεραπεύουν διακριτά και αναγνωρισμένα διεθνώς γνωστικά πεδία με προοπτικές να καλλιεργήσουν τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα και να μορφώνουν και να καταρτίζουν όσο γίνεται αρτιότερα τους φοιτητές τους.
2. Ως λογική κατάληξη της πρώτης αρχής, να μην ιδρυθούν νέα Τμήματα με γνωστικά αντικείμενα που ήδη θεραπεύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
3. Να δημιουργηθούν Σχολές με Τμήματα και ερευνητικούς πόλους με ομοειδή αντικείμενα όσο αυτό είναι δυνατόν, με βάση τις υφιστάμενους χωρικούς περιορισμούς, στον ίδιο χώρο.
4. Να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο προσωπικό όλων των κατηγοριών (διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το προσωπικό παραμένει στο Τμήμα και την πόλη που βρίσκεται εκτός αν επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο Τμήμα ή πόλη. Σε κάθε περίπτωση το εργασιακό τους καθεστώς μένει το ίδιο ή αναβαθμίζεται.
5. Να συγκροτηθούν δομές και πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα που θα συμβάλλουν στην προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας και της μάθησης και θα προσδώσουν νέο δυναμισμό στο Πανεπιστήμιο. Από τη σκοπιά αυτή ιδιαίτερη σημασία για το συνολικό εγχείρημα έχουν η συγκρότηση ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων.
6. Να ιδρυθούν καινοτόμα προγράμματα διετούς εκπαίδευσης από το νέο ίδρυμα σε τομείς που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, τους ανοίγουν νέες προοπτικές προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, συντελούν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, και, τέλος, συμβάλλουν στην εθνική οικονομία.