Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η ΠΕΔ Στερεάς, όσον αφορά την διεκδίκηση για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εκφράστηκε, για μία ακόμη φορά, η επίσημη θέση της ΠΕΔ, όπως αυτή καταγράφεται στα υπομνήματα και στα ψηφίσματα της Περιφερειακής Ένωσης και δηλώθηκε με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι η υποστήριξη της μελέτης Πανούση στον αγώνα για την διεκδίκηση του Πανεπιστημίου αποτελεί για τους Δημάρχους ζήτημα αξιοπιστίας και συνέπειας και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις στις διεκδικήσεις τους.
Χωρίς να απορρίψουν την νέα πρόταση του υπουργείου Παιδείας για την συγκρότηση Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Εκπαίδευσης, που θα διερευνήσει τη δυνατότητα ίδρυσης Πανεπιστημίου στο μέλλον, οι Δήμαρχοι εξέφρασαν ανοιχτά την διαφωνία τους με το σχέδιο νόμου που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή, θεωρώντας ότι η σύσταση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας πολιτικός ελιγμός του υπουργείου Παιδείας για να αποφύγει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Ο φόβος των Δημάρχων είναι ότι από τη στιγμή που τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο του υπουργείου για τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας και γίνει η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο Γεωπονικό, το Καποδιστριακό και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το αίτημα για ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς, θα παραπεμφθεί οριστικά στις καλένδες. Την θέση αυτή εξέφρασε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ο οποίος ζήτησε να γίνουν παρεμβάσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να παραστεί αντιπροσωπεία της ΠΕΔ στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Ο κ. Σταυρογιάννης κάλεσε επίσης τους νέους υποψηφίους Περιφερειάρχες να τοποθετηθούν υπεύθυνα στο θέμα αυτό και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Ο Αντιδήμαρχος Λαμίας Γιάννης Ρούλιας χαρακτήρισε την ιδέα για συγκρότηση Ακαδημαϊκού Συμβουλίου, “πρόταση παλιάς κοπής που στόχο έχει να βγάλει τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το αδιέξοδο ενόψει του προεκλογικού αγώνα”.
“Ρήγμα” στη Στερεά με φόντο τις εκλογές !
Στον αγώνα όμως για την διεκδίκηση Πανεπιστημίου, το μέτωπο των αυτοδιοικητικών δεν φαίνεται να είναι αρραγές και στις πρώτες αποκλίνουσες απόψεις που είχαν εκφραστεί από την ώρα που ξεκίνησε η προσπάθεια, ήρθαν να προστεθούν οι ανοιχτές διαφωνίες από τους Δημάρχους της Εύβοιας που ζητούν να υποστηριχθεί η πρόταση του υπουργείου για το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Εκπαίδευσης με τη λογική ότι το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν πρέπει να απορριφθεί.
Ουσιαστικά οι αντιδράσεις έρχονται από την περιοχή της Χαλκίδας με τους Δημάρχους να σπάνε το μέτωπο για την διεκδίκηση Πανεπιστημίου Στερεάς. Η άποψη αυτή εκφράστηκε από τους Δημάρχους Χαλκίδας Χρήστο Παγώνη και Διρφύων – Μεσσαπίων Βαγγέλη Ψαθά και βρήκε υποστηρικτή τον Δήμαρχο Δωρίδας κ. Καπεντζώνη.
Οι Δήμαρχοι της Χαλκίδας απορρίπτοντας τη λογική “ολα ή τίποτα” διαφοροποιούνται από την επίσημη θέση της ΠΕΔ, σημειώνοντας ότι “δεν είναι δυνατόν η ΠΕΔ να χρησιμοποιεί την μελέτη Πανούση ως ευαγγέλιο και να αρνείται να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη πρόταση”. Η θέση τους είναι ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας είναι σημαντικό και δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν αναπτυξιακές σχολές στην Περιφέρεια Στερεάς.
“Δεν μπορούμε να απορρίψουμε την πρόταση του υπουργείου με το επιχείρημα ότι δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση Πανούση” υποστήριξε ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Καπεντζώνης. “Ο ρόλος μας, σημείωσε ο κ. Καπεντζώνης, είναι διεκδικητικός και όταν ζητάς δέκα και παίρνεις πέντε δεν μπορεί να το απορρίπτεις”.
Μάλιστα ο Δήμαρχος Χαλκίδας Χρήστος Παγώνης διατύπωσε ενστάσεις ακόμη και για τις επισκέψεις της ΠΕΔ στον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι αυτές οι τακτικές μόνο εντυπώσεις δημιουργούν και επί της ουσίας δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων έβαλε και η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, αναδεικνύοντας ακριβώς το έλλειμμα συνοχής και ενότητας που υπάρχει στην Περιφέρεια Στερεάς. “Δεν πίστεψα ούτε στιγμή, είπε στην παρέμβασή της η κ. Πούλου, ότι ήμασταν μια γροθιά και αγωνιζόμασταν για μια ιδέα. Από την αρχή ο καθένας κοιτούσε το Δήμο του, τις δικές του ισορροπίες και τα δικά του οφέλη και αδιαφορώντας αν τελικά θα υλοποιηθεί ο στόχος μας για ίδρυση Πανεπιστημίου”.
Η άποψη της κ. Πούλου είναι ότι η ΠΕΔ δεν πρέπει να κάνει ούτε βήμα πίσω στη διεκδίκηση Πανεπιστημίου, ενώ σχολιάζοντας την στάση των Δημάρχων της Εύβοιας, δήλωσε ότι “κάποιοι εδώ μέσα αποδεικνύονται βασιλικότεροι του βασιλέως”. Όλα δείχνουν πάντως ότι το θέμα του Πανεπιστημίου θα πυροδοτήσει τον δημόσιο διάλογο στον προεκλογικό αγώνα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ήδη ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης ανέβασε τους τόνους ζητώντας από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και Δημάρχους να πάρουν θέση για το θέμα. Κάθετα αντίθετος με την πρόταση του υπουργείου για συγκρότηση Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Στερεάς, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Λοκρών Νίκος Λιόλιος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ο υπουργός πετά την μπάλα στα μνήματα”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
“Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα και ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση” τόνισε ο κ. Λιόλιος και παράλληλα εξέφρασε την απορία του πως προχωρά ο υπουργός στην ψήφιση του νομοσχεδίου όταν υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και από τους νομούς Τρικάλων και Λάρισας, αλλά και από πρυτάνεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Λαμιακός Τύπος