Μεταξύ των δεκαπέντε προτάσεων που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ “Κέντρα Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας” είναι και η μία που κατατέθηκε από την περιοχή της Φωκίδας.
Η δράση αφορά δαπάνες για λειτουργικά έξοδα, αμοιβές τρίτων, δαπάνες μισθοδοσίας – αμοιβές μελών συνεταιρισμών εργαζομένων, δαπάνες προβολής – δημοσιότητας και δικτύωσης, δαπάνες για αγορά εξοπλισμού – λογισμικού, δαπάνες διαμόρφωσης χώρου μικρής κλίμακας και δαπάνες μετακινήσεων των στελεχών των Κέντρων Στήριξης. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 127.000 ευρώ ανά Δικαιούχο (Κέντρο Στήριξης).
Η πρόταση που κατατέθηκε και έγινε δεκτή από τη Φωκίδα είναι του “Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Τομέα Ψυχικής Υγείας Νομού Φωκίδας” ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με το παραπάνω ποσό για τη δημιουργία και λειτουργία κέντρου στήριξης.
Το σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας για τα αποτελέσματα του προγράμματος αναφέρει:
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των προτάσεων για τη δημιουργία των πρώτων Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.).
Εγκρίθηκαν 15 αιτήσεις χρηματοδότησης φορέων, συνολικού προϋπολογισμού 1.904.882,39 ευρώ. Τα πρώτα 15 Κέντρα Στήριξης θα δημιουργηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες: Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Μαγνησίας (2), Ιωαννίνων, Κορινθίας, Φωκίδας, Ηρακλείου, Χανίων, Κέρκυρας, Ρόδου, Λέσβου, Λευκάδας.
Το κάθε Κέντρο επιχορηγείται από το Υπουργείο Εργασίας με 127.000 ευρώ για να υποστηρίξει τη λειτουργία των υφιστάμενων φορέων Κ.ΑΛ.Ο. και να καθοδηγήσει τη δημιουργία νέων φορέων.
Τα Κέντρα Στήριξης αναμένεται να αποτελέσουν βασικό μοχλό για την περαιτέρω διάδοση και ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη χώρα μας.
Για τον λόγο αυτό και με στόχο την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη, σχεδιάζεται νέα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, για τη δημιουργία επιπλέον Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο.
Το Υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ώστε αυτός να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό αναπτυξιακό άξονα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.