Από σοβαρά επεισόδια, «άγριες» συγκρούσεις, μαχαιρώματα, δολοφονική επίθεση σε φωτορεπόρτερ και χημικά αμαυρώθηκε το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με δεκάδες χιλιάδες πολιτών από όλη την Ελλάδα να συρρέουν στην Αθήνα για να βροντοφωνάξουν την αντίθεση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε 60.000 περίπου τους υπολόγισε η ΕΛ.ΑΣ., με την εικόνα πάντως να «μαρτυρά» πάνω από 100.000.
Τα επεισόδια που στιγμάτισαν το συλλαλητήριο άρχισαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όταν ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τα άτομα αυτά. Σύντομα τα επεισόδια επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους με τα δακρυγόνα να πέφτουν βροχή. Ομάδα κουκουλοφόρων κινήθηκε και κατά των παρατεταγμένων αστυνομικών δυνάμεων στην είσοδο της Βουλής, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να απαντήσουν με χρήση χημικών.
Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. που επικαλείται το ΑΜΠΕ υποστηρίζουν πως «τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Την ίδια ώρα, μέσα στην Κόλαση της Αθήνας και συγκεκριμένα ψηλά στην οδό Ασκληπιού, ένας άνδρας μαχαιρώθηκε από αγνώστους οι οποίοι τού έκαψαν και τη μοτοσυκλέτα. Στο στόχαστρο των γνωστών αγνώστων μπήκε και ο φωτορεπόρτερ Κωστής Νταντάμης, ο οποίος δέχθηκε δολοφονική επίθεση αγνώστων που άρχισαν να τον κλωτσούν, και να τον χτυπούν με ρόπαλα. «Βίαιη επίθεση από ακραία στοιχεία» δέχθηκε και συνεργείο της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης, «τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα».
«Πλημμύρισε» από τους διαδηλωτές η Αθήνα
Άλλωστε – και σύμφωνα με τους διοργανωτές – μόνο τα λεωφορεία που έφθασαν στην Αθήνα από την επαρχία ήταν περίπου 3.000 θέτοντας με αυτόν τον τρόπο το ελάχιστο της συμμετοχής περίπου στους 150.000. Η αστυνομία έχει αντίθετη άποψη: για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη.
Δεν προκαλεί έκπληξη η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές σε «ακραία στοιχεία» και μέλη της Χρυσής Αυγής. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνεται πως «τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία».
Την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα ζήτησε η Νέα Δημοκρατία μετά τα επεισόδια στο Σύνταγμα. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για πανικόβλητη κυβέρνηση που «μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών».
Στον απολογισμό των επεισοδίων και 24 τραυματισμένοι αστυνομικοί που διακομίστηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των τραυματισμένων πολιτών. Παράλληλα έχουν γίνει περισσότερες από 10 προσαγωγές στην Ασφάλεια. Από την ΕΛΑΣ υποστηρίζουν πως η αστυνομία λειτούργησε βάσει οργανωμένου σχεδίου, που είχε σκοπό να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη.
Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν βουλευτές όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος, η Σοφία Βούλτεψη και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι διαδήλωση της Δημοκρατίας για την Ελλάδα και τα δίκαιά μας. Όλος ο κόσμος πέρα και πάνω από κόμματα το πιστεύει και συνεχίζει να το δείχνει, είπε ο Αντ. Σαμαράς.
Στα προπύλαια οι αντιεξουσιαστές
Παράλληλα με το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, μια δεύτερη συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων ατόμων εξελισσόταν στα Προπύλαια. Στα Προπύλαια, μεταξύ άλλων έφθασαν μετά από προσυγκεντρώσεις τους, οργανώσεις της άκρας Αριστεράς (από την πλατεία Κάνιγγος) και ένα ισχυρό μπλοκ Αναρχικών (από την πλατεία Εξαρχείων).
Την ίδια ώρα στο τελωνείο των Ευζώνων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγρότες. Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, αγρότες από το Κιλκίς και τις γύρω περιοχές, παρέταξαν περίπου 20 τρακτέρ κατά μήκος του δρόμου χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Στη συνέχεια προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμπαράστασή στους πολίτες που διαδηλώνουν στην Αθήνα.
«Ναι» και από τον Θεοχαρόπουλο
Στο περιθώριο των επεισοδίων και της κινητοποίησης, άνοιξε τα χαρτιά του και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετά από συνεδρίαση στη ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρος του κόμματος εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή (και πέρασε κατά πλειοψηφία) την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η μειοψηφία πρότεινε, ο ίδιος να απέχει της ψηφοφορίας ή να δηλώσει «παρών», υπενθυμίζοντας και την τελευταία απόφαση του κόμματος να συνδεθεί η ψήφος με τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.