Τρία ερωτήματα που αφορούν κυκλοφοριακό, φωτισμό και ΔΕΥΑ θέτει ο νυν και υποψήφιος δήμαρχος Δελφών, κ. Αθ. Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο ενός προεκλογικού διαλόγου που θέλει να ξεκινήσει ο ίδιος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε κοινωνικό δίκτυο.
Τα ερωτήματα απευθύνονται μόνο προς τον κ. Π. Ταγκαλή, και όχι προς τους υπόλοιπους υποψηφίους για λόγους που δεν αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ – ΜΕΡΙΚΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΑΓΚΑΛΗ
Ο κ. Παναγιώτης Ταγκαλής διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των συμπολιτών μας για Δήμαρχος Δελφών. Τον προσκαλώ να ξεκινήσουμε έναν δημόσιο και γραπτό διάλογο, που θα ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας για τα πολύ σημαντικά ζητήματα του Δήμου Δελφών.
Πέραν της κριτικής, της σφοδρής σύγκρουσης και της άρνησής του κ. Ταγκαλή απέναντι σχεδόν σε οτιδήποτε επιχείρησε η δημοτική μας αρχή, είναι σήμερα και αυτός υποχρεωμένος (καθώς μάλιστα δεν προέρχεται από παρθενογένεση…) να απαντήσει με σαφήνεια σε μερικά ουσιαστικά ερωτήματα και να διευκρινίσει ζητήματα, μεγάλης σημασίας για τον Δήμο Δελφών και για τον τόπο μας:
1. Σήμερα εμφανίζεται ως φανατικός πολέμιος της πεζοδρόμησης της οδού Γιαγτζή στην Άμφισσα. Εντούτοις τον Νοέμβριο του 2013 υπήρξε ο ίδιος (ως Αντιδήμαρχος τότε) εισηγητής στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών στο θέμα της έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Άμφισσας. Το Γ.Π.Σ., σύμφωνα με τη δική του εισήγηση, προέβλεψε την οδό Γιαγτζή ως πεζόδρομο και έγινε Φ.Ε.Κ. (δηλαδή νόμος του ελληνικού κράτους) στις 31.12.2013. Πώς το εξηγεί; Επίσης ας εξηγήσει στον κόσμο ο κ. Ταγκαλής τι πρόκειται να κάνει σε περίπτωση που εκλεγεί Δήμαρχος. Θα επαναφέρει την παλιά κυκλοφοριακή ρύθμιση της Άμφισσας (καταργώντας δηλαδή και τον πεζόδρομο Γιαγτζή), όπως ψήφισε και επιχειρηματολόγησε με σφοδρότητα σε πρόσφατο σχετικά Δημοτικό Συμβούλιο ή μήπως έχει αλλάξει γνώμη;
2. Αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Παναγιώτης Ταγκαλής την αντικατάσταση του δημοτικού οδοφωτισμού με σύμβαση παραχώρησης δημοτικών τελών έπειτα από διεθνή διαγωνισμό (διαδικασία που μας οδήγησε σε ένα έργο μηδενικής επένδυσης και ρίσκου για τον Δήμο και με εξασφαλισμένο κέρδος, αλλά και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για 12 χρόνια). Αντίθετα πρότεινε να αναλάβει ο Δήμος μόνος του αυτό το έργο, επειδή δήθεν θα ήταν περισσότερο κερδισμένος. Αλήθεια, με ποια χρήματα θα γινόταν αυτή η επένδυση του Δήμου; Με τραπεζικό δανεισμό; Άλλη λύση δεν υπάρχει, αφού ο Δήμος χρήματα, ως γνωστόν, δεν έχει.
Και ας πούμε ότι τα καταφέρναμε (που δεν ήταν καθόλου βέβαιο…) και μας δανείζανε. Δηλαδή ο κ. Ταγκαλής θα πρότεινε να χρεωθούν σήμερα οι δημότες μας ένα ποσό τουλάχιστον 2-3 εκατομμυρίων ευρώ; Τόσο είναι μετριοπαθώς το κόστος μόνο της προμήθειας και αρχικής εγκατάστασης του συστήματος, πέραν της συντήρησης και των απαιτουμένων εκ νέου αντικαταστάσεων την επόμενη δωδεκαετία. Επίσης, ποια συνεργεία θα αναλάμβαναν τη συντήρησή του έργου (να αλλάζουν λάμπες, ασφάλειες κ.λπ.); Τα δημοτικά συνεργεία; Εκτιμά ο κ. Ταγκαλής, που έχει θητεύσει ως αντιδήμαρχος, ότι αυτό θα είχε καλύτερη απόδοση από την λύση να τα αναλάβει όλα αυτά εξ ολοκλήρου ο ανάδοχος και μάλιστα με ισχυρές ποινικές ρήτρες σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις ενέργειές του;
Κατά τη γνώμη μας ο κ. Ταγκαλής (και λόγω της φερόμενης ιδεολογικής του τοποθέτησης, αλλά και ως σύγχρονος αυτοδιοικητικός, όπως προφανώς θα προσδιορίζει τον εαυτό του) όφειλε να υποστηρίξει και να επιβραβεύσει ένα έργο που δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στον δημότη μας, αλλά αντίθετα ολόκληρη την επένδυση και το ρίσκο τα αναλαμβάνει ο ανάδοχος. Ένας ανάδοχος μάλιστα που προέκυψε μετά από έναν διεθνή διαγωνισμό με πολλούς συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και μεγαθήρια του χώρου (ΔΕΗ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ κ.α.). Αντιθέτως αυτός επέλεξε ακόμη μια φορά την στείρα και ατεκμηρίωτη άρνηση. Κατά τη γνώμη μου, ο Παναγιώτης Ταγκαλής πολύ απλά δεν ήθελε να γίνει τίποτα. Ας διευκρινίσει, σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος τη θέση του ενώπιον των συνδημοτών μας.
3. Υπήρξε επίσης σφοδρός πολέμιος στην ίδρυση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Δήμου Δελφών. Αγνόησε επιδεικτικά το γεγονός ότι όλοι οι καλά οργανωμένοι Δήμοι της χώρας (126 τον αριθμό) έχουν από χρόνια ιδρύσει και λειτουργήσει Δ.Ε.Υ.Α. και αυτές υπήρξαν τα ουσιαστικά εργαλεία τους στην αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης. Το ίδιο έχουν κάνει και όλες οι μεγάλες πόλεις και Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας πλην ημών (Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Θήβα) με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ξέρει ο κ. Ταγκαλής κάτι που αγνοούν όλοι αυτοί; Επιτέλους, τι σκοπεύει να κάνει αν εκλεγεί Δήμαρχος; Θα καταργήσει ή θα διατηρήσει τη Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Δελφών;