του Χαρίλαου Πέτρου
Μια προεκλογική εκστρατεία που μέχρι τώρα δεν εχει να παρουσιάσει τίποτα το καινούριο. Με κύρια χαρακτηριστικά την έλλειψη φαντασίας, την κοινοτυπία και με άνεση θα μπορούσα να πω, και την προβλέψιμη βαρεμάρα. Κάθε παράταξη εχει ανακαλύψει ένα-δυο θέματα που τα εχει σημαία και πορεύεται στον δημόσιο διάλογο «πάντα» με αποδείξεις, ενδείξεις, επιχειρήματα και κυρίως με μπόλικη «οχλαγωγία». Σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του νόμου, τα οποία και δεν ξεχνά πότε να τα κατηγορεί ότι την πολεμούν και δεν την «παίζουν». Παρόλο που έχει ανακαλύψει το μέγα σκάνδαλο που εχει κοστίσει στους πολίτες μπόλικα λεφτά και την τάδε υπηρεσία που είναι σε αποδιοργάνωση, άλλα είναι αδιευκρίνιστο αν φταίει ο πρώην, ο νυν, ο παρά-πρώην η ακόμη και αυτός που δεν κυβέρνησε, (το διαβάσαμε και αυτό!).
Σαφώς και τα θέματα είναι σοβαρά και έχουν την αξία τους, ακόμη και οικονομική για όλους μας. Άλλα βρε παιδία είναι δυνατόν σε εποχή οικονομικής ενδείας, πολίτικου μαρασμού και σε έναν από τους φτωχότερους νομούς της χώρας το μόνο που ακούμε να είναι καταγγελίες; Και αυτές χρειάζονται, άλλα μηδενίζοντας λεκτικά τον αντίπαλο δεν κερδίζουμε τίποτα. Αυτό είναι μια παλαιοκομματική πρακτική απομεινάρι της εποχής με τις παχιές αγελάδες. Που όπως και αν γινόσουν δήμαρχος υπήρχαν λεφτά και θα έκανες έργο. Στο σήμερα εμάς τους απλούς πολίτες μας κουράζει, και ναι, μας απωθεί και μας κάνει να βαριόμαστε. Απόψεις του τύπου δεν χρειάζεται πρόγραμμα διακυβέρνησης ή δεν είναι απαραίτητο να προσφέρουμε όραμα, να το πω κομψά είναι έκτος εποχής. (Για να μην πω, βρε αγόρια της ηγεσίας κουραστήκαμε να ακούμε τα ιδία και τα ιδία.)
Σκέψη, ίσως αν παρουσιαζόταν μια γυναίκα επικεφαλής να άλλαζε ο δημόσιος διάλογος και να γίνονταν πιο ουσιαστικός, το καταφέρνουν αυτό οι γυναίκες εισχωρούν πιο εύκολα στην ουσία των πραγμάτων.
Και επειδή είμαι σίγουρος ότι θα με ρωτήσουν τι εννοώ όταν γράφω, πρόγραμμα διακυβέρνησης και όραμα, να εξηγήσω ότι σαν απλός άνθρωπος, θα ήθελα να εχω απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
Α) Ο πληθυσμός στον δήμο μειώνετε, τι κάνουμε;
Β) Τι είδους βιοτεχνική ανάπτυξη μπορούμε να αποκτήσουμε και πως;
Γ) Τι είδους τουρισμό θέλουμε και αν θα αφόρα ολο τον δήμο, ολο τον νόμο η μόνο τους Δελφούς;
Δ) Μπορεί ο δήμος να αναπτύξει δομές ώστε και οι κάτοικοι της Στρώμης της Αγόριανης του Αθανασίου Διάκου.. να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ανάλογη με αυτή που έχει ένας κάτοικος του κέντρου;
Ε) Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια, ώστε να έχουμε κέρδος από αυτά και να κάνουμε λιγότερο κακό στο περιβάλλον;
Οι ερωτήσεις είναι τυχαίες και θα μπορούσε να είναι και άλλες πολλές ακόμη, αλλά δίνουν ένα στίγμα προς τα πού θα έπρεπε να κινείται η πολιτική αντιπαράθεση και φυσικά θα περιμένουμε απαντήσεις αν είναι δυνατόν από όλους τους επικεφαλής. Το κείμενο δεν είναι κακοπροαίρετο προς κάποιον άλλα εκφράζει, αρκετά κομψά θα έλεγα, το βασικό ερώτημα……
……Βρε παιδιά μας πείσατε, σας δώσαμε τον δήμο, τι θα τον κάνετε, δεν πρέπει να μας πείτε;