Ανακοίνωσε τη σύστασή της ο Δήμος Λαμιέων με στόχο μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της υιοθέτησης νέων μοντέλων παραγωγής και διάθεσης ενέργειας!
Τον τρόπο με τον οποίο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αξιοποιήσουν τους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος, συνδυάζοντας οικονομία και προστασία περιβάλλοντος, αναδείχθηκαν στην ημερίδα «Ενεργειακές Κοινότητες Σύγχρονες Προκλήσεις στον Ενεργειακό Τομέα (Πρακτικές – Καινοτόμα εργαλεία)», που φιλοξενήθηκε στο βιοκλιματικό κτίριο της ΔΕΥΑ Λαμίας.
Συνδιοργανωτές ήταν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο Δήμος Λαμιέων και την παρακολούθησαν πολλοί αυτοδιοικητικοί, στελέχη δήμων και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας.
Ο Δήμος Λαμιέων είναι από τους Δήμους που προχωρά άμεσα στη σύσταση ενεργειακής κοινότητας, συμβάλλοντας με τη σειρά του στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της υιοθέτησης νέων μοντέλων παραγωγής και διάθεσης ενέργειας, που θα είναι συγχρόνως και πιο οικονομικά. Κι όλο αυτό με τη χρηματοδότηση της ΕΕ και του «πράσινου συμφώνου» για το κλίμα και την ενέργεια.
Lamiareport.gr/Lamianow.gr
Τι είναι οι ενεργειακές κοινότητες
Οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας. Αναλύοντας τον σύντομο αυτό προσδιορισμό προκύπτει ότι:
- Οι ενεργειακές κοινότητες πρέπει να έχουν τη νομική μορφή του αστικού συνεταιρισμού. Η έννοια του συνεταιρισμού είναι οικεία τουλάχιστον μεταξύ των αγροτών, οι οποίοι γνωρίζουν ότι ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής τους στον συνεταιρισμό στις γενικές συνελεύσεις κάθε μέλος έχει μια ψήφο. Για τη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας απαιτούνται τουλάχιστον πέντε μέλη τα οποία μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου. Από τη βασική αυτή πρόβλεψη υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις που επιτρέπουν σε συμπράξεις δύο ή και περισσοτέρων ΟΤΑ να λειτουργήσουν ως ενεργειακές κοινότητες.
- Οι ενεργειακές κοινότητες είναι αποκλειστικού σκοπού. Η πρόταση αυτή έχει εξαιρετική σημασία καθώς το νομικό πρόσωπο που συστήνεται από τους ενδιαφερόμενους θα έχει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί μόνο στην αγορά της ενέργειας. Ως εκ τούτου υφιστάμενοι αγροτικοί συνεταιρισμοί ή παραγωγοί -μέλη αυτών που ασκούν αγροτικές δραστηριότητες θα πρέπει να συστήσουν ένα νέο νομικό πρόσωπο που θα λειτουργήσει ως ενεργειακή κοινότητα.
- Οι ενεργειακές κοινότητες εμπεριέχουν την έννοια της τοπικότητας. Με την πρόβλεψη αυτή εξασφαλίζεται η αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας και επιδιώκεται η εξασφάλιση συνεργειών σε τοπικό επίπεδο. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η συμμετοχή στις ενεργειακές κοινότητες επιχειρήσεων που λειτουργούν μεγάλες μονάδες ορυκτών καυσίμων.
- Οι ενεργειακές κοινότητες δραστηριοποιούνται μόνο στο πεδίο των καθαρών πηγών ενέργειας. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επενδύσουν στην παραγωγή και διάθεση ενέργειας από ανεμογεννήτριες, από φωτοβολταϊκά συστήματα ή πάρκα, από μικρά υδροηλεκτρικά καθώς και από αξιοποίηση βιομάζας ή βιοαερίου.