(ή «…με άνευ προηγουμένου προχειρότητα και χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό»)
Άρθρο αναγνώστη του amfissaface.gr
Η Τριτοβάθμια έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή μας το 1997-98. Τότε, σε καιρούς που το χρήμα έτρεχε από τα μπατζάκια της κυβέρνησης, γέμισε η Ελλάδα με Τμήματα και Παραρτήματα, κυρίως ΤΕΙ και δευτερευόντως Πανεπιστημίων. Αυτή ήταν μία “σταθερή” πολιτική των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ξοδεύτηκαν αμέτρητα εκατομμύρια σε κτηριακές υποδομές. Άλλες από αυτές ολοκληρώθηκαν, άλλες απεντάχθηκαν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το παλιό κτήριο του ΤΕΙ στην Άμφισσα. ΠΑΣΟΚικό κατόρθωμα αυτό. Και δεν ήταν το μόνο. Και σε άλλα μέρη τα κτήρια, που ξεκίνησαν “φιλόδοξα” να γίνουν εκπαιδευτήρια τριτοβάθμιων τμημάτων, έμειναν μισοτελειωμένα (όλοι θα θυμούνται τα τσιμέντα και τα σίδερα που για πολλά χρόνια σκούριαζαν δίπλα στον περιφερειακό και ήταν το “σήμα κατατεθέν” της πόλης).
Το πρώτο Τμήμα που δημιουργήθηκε είχε ως γνωστικό αντικείμενο τις τουριστικές επιχειρήσεις (Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων). Βασικό επιχείρημα (ΠΑΣΟΚικό): «θέλουμε και μεις τμήμα ΤΕΙ γιατί έχουμε πολύ τουρισμό στους Δελφούς». Έχουμε μεν στους Δελφούς, αλλά το τμήμα το θέλουμε στην …Άμφισσα, που δεν πατάει τουρίστας ούτε για δείγμα, ενώ από τουριστικές επιχειρήσεις “τρεις κι ο ..κούκος”! Το τμήμα φτιάχτηκε πανεύκολα και σε βάθος 5ετίας στελεχώθηκε με έναν μικρό αριθμό καθηγητών, και με ένα …απέραντο αριθμό εκτάκτων και ωρομισθίων. Ο αριθμός αυτός των 5-6 μονίμων, σε όλη τη διαδρομή αυτών των 20 χρόνων ως σήμερα, υπήρξε πάντα πολύ μικρός για να καλύψει τις ανάγκες του. Μετά τα πρώτα χαμόγελα και τις γκαρσονιέρες προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα που προσδιορίζεται, μεταξύ των άλλων, και από τις «εγγενείς» αδυναμίες της Άμφισσας. Το τμήμα μπήκε στη δίνη της απαξίωσης. Σε αυτό συνέβαλε επίσης και η “επεκτατική” πολιτική του Υπουργείου (τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη ΝΔ) να συνεχίζει την ίδρυση τμημάτων ανά την επικράτεια (μεταξύ των οποίων και το Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης της Λιβαδειάς), αλλά και ο νόμος του 2006 της κας Γιαννάκου (ΝΔ) με τη βάση του 10. Συνέβαλαν βέβαια και οι Έλληνες που πια δεν γεννούσαν με τους ίδιους ρυθμούς όπως παλιότερα. Μετά τις εξελίξεις αυτές, μία ωραία πρωία του Αυγούστου προέκυψε από τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών ότι τόσοι ήταν και οι εισακτέοι στο τμήμα της Άμφισσας, 10! Αυτό προκάλεσε πανικό. “Κλείνει το ΤΕΙ”, “το χάνουμε το ΤΕΙ”, κλπ.
Όλα έχουν όμως μία εξήγηση, μία “αιτία”. Αυτή δεν είναι άλλη από τις πολιτικές των κυβερνήσεων που αποφασίζουν όχι με κριτήριο το βέλτιστο για τις τοπικές κοινωνίες, τους νέους ανθρώπους και την ουσία της εκπαίδευσης και της έρευνας αλλά τα κομματικά τους συμφέροντα και την ψηφοθηρία. Δηλ. «λαϊκιστικά», που θα έλεγαν και οι ΝΔκράτες, που μόλις χθες ήρθαν από κάποιον άλλο πλανήτη. Στη φάση αυτή, η ΝΔ αποφάσισε ουσιαστικά ότι Τμήματα σαν αυτό της Άμφισσας δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, οι τοπικοί πολιτικοί άρχοντες αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν. Κίνησαν «γη και ουρανό» και σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΤΕΙ (τότε ΤΕΙ Λαμίας) κατάφεραν το εντυπωσιακό να αλλάξει το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος στην Άμφισσα. Αντί για Τουριστικών Επιχειρήσεων (είχαν ήδη ιδρυθεί πολλά ενώ είχε και διπλή βάση εισαγωγής, το10 στην ξένη γλώσσα και το 10 της κ. Γιαννάκου) να το μετατρέψουν σε “Εμπορίας και Διαφήμισης”. Τότε υπήρχαν μόνο 3 τέτοια τμήματα (Αθήνα, Θεσ/κη, Ιεράπετρα). Το αντικείμενο ήταν ελκυστικό και ευελπιστούσαν ότι θα προσελκύσει ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών. Χαμόγελα παντού! “Τι σπουδαίοι που είμαστε, δοξάστε μας”, έλεγαν με τον τρόπο τους οι πολιτικοί. Σε 2 μέρες ανακοινώθηκε ότι ακριβώς το ίδιο τμήμα ιδρύεται και στην … Αμαλιάδα! Πώς ιδρύθηκε; Οι φήμες λένε αντιγράφοντας τη μελέτη βιωσιμότητα του ΤΕΙ Άμφισσας, που με τη σειρά του (λένε ότι) είχε αντιγράψει την αντίστοιχη του Τμήματος της Ιεράπετρας! Φοβερή επιστημονική προσέγγιση, φοβερά όλα, γενικώς! Ένα “μεγάλο γεγονός” βασισμένο σε ένα “μεγάλο ψέμα”;
Ανεξάρτητα από αυτό, εκείνο που είχε σημασία ήταν ότι οι πολιτικοί μας, με τις μοναδικές τους ικανότητες, θριάμβευσαν και πάλι! Έχοντας τις κατάλληλες διασυνδέσεις και με τον δέοντα “χειρισμό” των αρμοδίων υπηρεσιών, ο στόχος επετεύχθη. Έτσι, το 2008 η Άμφισσα αλλάζει για πρώτη φορά το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος. Όμως, σε όλη αυτή, αλλά και την επόμενη περίοδο, δεν σημειώνεται καμία αύξηση του προσωπικού, καμία πρόνοια για ενίσχυση.
Και φτάνουμε στο 2013. Η τότε Κυβέρνηση της ΝΔ, με υπουργό τον πανεπιστημιακό κ. Αρβανιτόπουλο, αποφασίζει συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων με το σχέδιο “Αθηνά”. Έτσι προέκυψε το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (ΤΕΙ Λαμίας +ΤΕΙ Χαλκίδας), ενώ παράλληλα καταργήθηκε το Πανεπιστήμιο Στερεάς. Σε ό,τι αφορά το Τμήμα της Άμφισσας, το σχέδιο έχει μία έκπληξη: καταργεί ΟΛΑ τα τμήματα Εμπορίας και Διααφήμισης σε όλη την Ελλάδα και βέβαια και της Άμφισσας! Η Άμφισσα μένει χωρίς τριτοβάθμιο Ίδρυμα. “Η Άμφισσα καταστρέφεται”! Και ξαναρχίζει πάλι ο ίδιος κύκλος “αυτομαστίγωσης” και “απόγνωσης”. “Τι θα κάνουμε, αδέρφια, χωρίς ΤΕΙ;”. Λέγονται διάφορα, ακούγονται ακόμα περισσότερα. Επίσημα, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πεπεισμένη ότι η Άμφισσα δεν “σηκώνει” τριτοβάθμιο Ίδρυμα και για αυτό την αποκλείει από τον νέο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Τότε, έτυχε να έχουν το ίδιο πρόβλημα και άλλες πόλεις. Μία από αυτές είναι και ο Πύργος. Εκεί ενεργοποιούνται οι πιο “ανώτεροι” κομματικά, και με τον γνωστό τρόπο ορισμένων πολιτικών, καταφέρνουν και στριμώχνουν τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο. Έτσι, με το επιχείρημα «εμείς έχουμε το Κατάκολο, έχουμε και την Ολυμπία», προτείνουν ένα νέο γνωστικό αντικείμενο: Το “Διοίκηση, Οργάνωση και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Υποδομών, με 3 κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου: ι. Διοίκησης πολιτιστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, ιι. Μουσειολογίας και ιιι. Επικοινωνίας πολιτιστικών μονάδων”.
Αμέσως τα πολιτικά “τζιμάνια” της Άμφισσας “τσίμπησαν” την κίνηση του Πύργου και βγήκαν και αυτά μπροστά. Πήγαν στο Υπουργείο και απαίτησαν το ίδιο τμήμα και για την Άμφισσα! “Αν αυτοί έχουν το Κατάκολο και την Ολυμπία, εμείς έχουν την Ιτέα και τους Δελφούς και ακόμα περισσότερα, έχουμε και το Γαλαξίδι!”. Συγκλονίστηκε με αυτά τα επιχειρήματα ο κ. Υπουργός και τι άλλο να κάνει, υποχώρησε και σε αυτούς. Άλλωστε η Άμφισσα δίνει ακόμα και τα νερά της για τη μισή πατρίδα, την Αττική. Περιχαρής η κα Μανδρέκα το ανακοινώνει στα τοπικά ΜΜΕ. Είναι πια όλοι ενθουσιασμένοι με το διανοητικό τους κατασκεύασμα, και στον Πύργο και στην Άμφισσα, και ετοιμάζονται να το γιορτάσουν. «Όχι που θα μας κάνει ο Αρβανιτόπουλος ό,τι θέλει! Και στο κάτω κάτω, ποιος είναι αυτός ο Αρβανιτόπουλος;». Κάπου εδώ τελείωσε και η πολιτική του καριέρα.
Όλα καλά, μέχρι που κάποιος τους σφυρίζει ότι ο τίτλος του τμήματος δεν παραπέμπει σε τμήμα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, όπως πίστευαν, και δεν συνάδουν οι κατευθύνσεις με τον τίτλο. Ο τίτλος του τμήματος παραπέμπει σε άλλη Σχολή γιατί αναφέρεται σε “υποδομές”, δηλ… κατασκευές! Νέος χαμός και πανικός, γιατί τρέχει και ο χρόνος. Τα “τζιμάνια”, αφού διαβουλεύτηκαν και εξέτασαν το ζήτημα με τη δέουσα επιστημονική μεθοδολογία, δηλ. “στα πεταχτά”, πήραν τη μεγάλη και ιστορική απόφαση: “τι υποδομές, τι …“μονάδες”! Έτσι, προέκυψε το τμήμα με το τρίτο γνωστικό αντικείμενο για την Άμφισσα με οριστικό πλέον τίτλο: Διοίκηση, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων. Οι κατευθύνσεις παρέμειναν οι ίδιες. Βέβαια, κάποιος θα πει “μα 3 γνωστικά αντικείμενα σε …ένα (Διοίκηση, Οικονομία, Επικοινωνία); και μετά 2 εξειδικεύσεις (πολιτιστικές, τουριστικές μονάδες); και ύστερα …3 κατευθύνσεις; Τι σόι τμήμα είναι τούτο;”. Κάποιος άλλος μπορεί να παρατηρήσει ότι ενώ στον τίτλο αναφέρονται οι “τουριστικές μονάδες”, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση που να αφορά αμιγώς τις τουριστικές μονάδες! Αφήστε που η πρώτη κατεύθυνση στην πραγματικότητα είναι …δύο! Εννοείται ότι για θέσεις προσωπικού δεν υπήρξε καμία πρόνοια. Έτσι, οι πολιτικοί είπαν στους ακαδημαϊκούς: «Εντέλλεστε να το λειτουργήσετε και δεν θέλουμε ‘μα’ και ‘μου’». Στο δε ερώτημα: «Ναι, αλλά από καθηγητές;». Η ουσία της απάντησης ήταν επίσης έμπλεα σοβαρότητας: «Με αυτούς που έχετε, κι αν χρειάζεστε κι άλλους, κόψτε το λαιμό σας να βρείτε!».
Αυτή υπήρξε η “επιστημονική” και σοβαρή προσέγγιση του, ξαναλέω, τρίτου γνωστικού αντικειμένου που επιλέχτηκε για την Άμφισσα. Και μιλάμε για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση! Αν θα ήθελε κανείς να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη, άνετα θα μπορούσε να δανειστεί εκείνο το κομμάτι της πρόσφατης ανακοίνωσης της ΝΟΔΕ Φωκίδας (8-11-2019) που λέει: «…με άνευ προηγουμένου προχειρότητα και χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό».
Κάπου εδώ, φτιάχτηκε και το νέο κτήριο του ΤΕΙ. Απ’ ό,τι ακούστηκε, στοίχισε περί τα 4 εκατ. Βέβαια, δεν πρόλαβε να κλείσει μήνας από τη μέρα που μπήκε το ΤΕΙ στο κτήριο και μία βροχή ήταν αρκετή για να πλημμυρίσουν πολλά μέρη του Α’ ορόφου, διάδρομοι, αίθουσες, βιβλιοθήκη, γραφεία. Μετά άρχισαν να σκάνε τα καζανάκια, να σπάνε οι σωλήνες και τα υδραυλικά, να νοτίζουν οι τοίχοι. “Κατάφερε” να μισοκαταστραφεί ακόμη και το εξαιρετικό και μεγάλο αμφιθέατρο (πάει “το κόσμημα της Άμφισσας”!). Νέα λεφτά, του δημοσίου (δηλ. δικά μας) για τις επισκευές. Βέβαια, από το τεράστιο αυτό κτήριο, χρησιμοποιήθηκε μόνο το …40% των χώρων του. Οι υπόλοιποι παραμένουν κλειστοί και ανενεργοί (“αυτοκαταστρεφόμενοι”, φαντάζομαι).
Πέρασε ο καιρός, ήρθε στην κυβέρνηση ο Σύριζα. Τότε (σχεδόν 20 χρόνια μετά την τελευταία προκήρυξη), η κυβέρνηση του Σύριζα έδωσε νέες θέσεις, προκηρύχτηκαν και ολοκληρώθηκαν 2, ενώ διορίστηκαν και 3 επιπλέον εκπαιδευτικοί που είχαν δικαιωθεί με δικαστική απόφαση. Στη συνέχεια ο κ. Γαβρόγλου «ενεργοποίησε» τη διαδικασία των “συνεργιών”. Προς τιμή του ξεκίνησε έναν διετή διάλογο με τους ακαδημαϊκούς σε όλα τα Ιδρύματα. Βασική αρχή η “συνένωση” σε ενιαίο Ίδρυμα Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ σε κάθε Περιφέρεια. Στην Στερεά το θέμα “κόλλησε”. Υπήρχε ΤΕΙ, δεν υπήρχε όμως Πανεπιστήμιο. Βλέπετε, το είχε καταργήσει το 2013 η ΝΔ. Άρα έπρεπε να βρεθεί άλλη λύση με Πανεπιστήμια όμορων Περιφερειών.
Για την περιοχή μας, η πρώτη προσέγγιση αφορούσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο στην πρότασή του ξεκαθάριζε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Άμφισσα (ούτε στη Χαλκίδα και τη Θήβα). «Αν θέλετε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, να το δούμε. Τμήμα όμως όχι», είπαν. Στη συνέχεια ενεπλάκη το ΕΚΠΑ. Αυτό δήλωσε ότι μπορεί να δεχτεί Τμήματα, αλλά τα ήθελε όλα στα Ψαχνά-Χαλκίδα. Τότε ενεργοποιήθηκαν διάφοροι στη Θήβα και πέτυχαν να βάλουν στο παιχνίδι και το Γεωπονικό. Το Γεωπονικό δέχτηκε να δημιουργήσει Τμήμα στη Θήβα, αφού ήδη είχε “συμφέροντα” στην Αλίαρτο. Για την Άμφισσα δεν υπήρχε κανένα αισιόδοξο μήνυμα. Το Γεωπονικό ήταν αρνητικό, το ΠΑΔΑ είχε τα δικά του προβλήματα, η Πάτρα δεν ενδιαφερόταν. Από κάθε άποψη, κεντρική πολιτική, επιστημονική-πανεπιστημιακή, όλοι αναγνώριζαν ότι είναι “ανέκδοτο” να κάνουμε πανεπιστημιακό τμήμα στην Άμφισσα.
Αν και αρχικά η πολιτική του κ. Γαβρόγλου μπορεί να είχε ένα θετικό στοιχείο, στην περιοχή μας τελικά κατέληξε σε φιάσκο. Ο “άτεγκτος” υπουργός έμελε να γίνει “σάκος του μποξ” των βουλευτών του Σύριζα που έπεφταν “με πάθος” πάνω του, όπως και στους συνεργάτες του, και απαιτούσαν “πανεπιστημιακό τμήμα και στο δικό μου το χωριό”! (που λέει ο λόγος). Έκπληκτος και ο ίδιος από τις επιθέσεις που δεχόταν από τους δικούς του βουλευτές, και λόγω της πίεσης του χρόνου, αλλά και των επερχόμενων εκλογών, τους έκανε όλα τα “χατίρια”. Χατίρια έκανε και στους πρυτάνεις, με νέα τμήματα, χρηματοδοτήσεις, θέσεις ΔΕΠ, …νέες θητείες. Για τους δικούς του λόγους πείστηκε και το Γεωπονικό να δεχτεί τη δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος στην Άμφισσα. Μετά από διαβουλεύσεις και “γράψε-σβήσε” αποφασίστηκε να το λένε “Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης” (όπως παλιότερα της Λιβαδειάς, που καταργήθηκε το 2013). Να σημειώσουμε εδώ, ότι αυτό είναι το …τέταρτο γνωστικό αντικείμενο που διατίθεται για την Άμφισσα! Το ΤΕΤΑΡΤΟ! Αναμφίβολα πρόκειται για ρεκόρ! Βέβαια, από μόνο του αυτό το γεγονός είναι ανέκδοτο τεράστιας εμβέλειας και φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με μία στοιχειώδη, έστω, σοβαρότητα αντιμετώπισης των ζητημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, προέκυψε νέο ζήτημα, αυτό του τι θα γίνει με τους φοιτητές του τμήματος του ΤΕΙ οι οποίοι, λόγω ολοκληρωτικής αλλαγής γνωστικού αντικειμένου, δεν μπορούν να συνεχίσουν στο νέο τμήμα και να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο, όπως γίνεται με σχεδόν όλα τα υπόλοιπα τμήματα ανά την Ελλάδα (αντί για 5-10 επιπλέον μαθήματα που ισχύει στις άλλες περιπτώσεις, εδώ πρέπει να πάρουν επιπλέον…40!!!-λογικό, αφού πρόκειται για εντελώς διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο). Έτσι προέκυψε η ακόμα πιο τραγική εξέλιξη της ίδρυσης και δεύτερου (!) τμήματος στην Άμφισσα με τον τίτλο «Πολιτισμός-Αγροτικός τουρισμός», το οποίο θα μπορούσε να δεχτεί τους φοιτητές του ήδη εν λειτουργία τμήματος του ΤΕΙ (με 10 επιπλέον μαθήματα). Κάπου εδώ η σοβαρότητα έχασε τον μπούσουλα. Για την επιστημονικότητα ούτε λόγος να γίνεται, την έχουμε κλάψει προ πολλού.
Και τώρα έρχεται η κα Κεραμέως και “βάζει στον πάγο” 37 τμήματα, μεταξύ των οποίων και το 2ο τμήμα της Άμφισσας (το οποίο θα λειτουργούσε κάποια στιγμή στο μέλλον). Έχει ήδη προηγηθεί η κατάργηση των δωρεάν 2ετών επαγγελματικών προγραμμάτων. Και, κρίνοντας από τις πρώτες κινήσεις του Υπουργείου, αν οι εκλογές είχαν γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο και υπήρχε χρόνος, μπορεί να ανέστειλε τη λειτουργία όλων των νέων τμημάτων. Το σκέφτηκε, έκανε κάποια απόπειρα (επιστολές και παρεμβάσεις του κ. Υφυπουργού), αλλά “εγκατέλειψε” γιατί κατάλαβε ότι θα γινόταν “μεγάλος χαμός” αφού όταν ανέλαβε η ΝΔ ήταν σε εξέλιξη η συμπλήρωση των μηχανογραφικών. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι ζήτημα αν θα λειτουργούσε και το 1ο τμήμα της Άμφισσας! Έτσι, είπαν “ας τους αφήσουμε για φέτος, αλλά του χρόνου θα τους δείξουμε εμείς”! (περιμένουμε να δούμε τι “θα μας δείξουν” ακριβώς). Βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, μετά από «ενδελεχή μελέτη», την ώρα που η κα Κεραμέως αναστέλλει τη λειτουργία πανεπιστημιακών Τμημάτων Τουρισμού, το Υπ. Τουρισμού σχεδιάζει τη δημιουργία δικού του… «Πανεπιστημίου Τουρισμού»! Οπότε, καταλαβαίνετε.
Παραθέτω όλα τα παραπάνω για να αποτυπωθεί “ιστορικά” η εξέλιξη αυτής της “χαοτικής” κατάστασης. Ένα “ανέκδοτο”, μια “μπούρδα” πολιτική που έχει ταλαιπωρήσει
κόσμο και κοσμάκη, παιδιά, οικογένειες, εκπαιδευτικούς, τοπική κοινωνία. Όσοι είναι ενταγμένοι στην «κοινωνία» του Τμήματος από οποιαδήποτε θέση (φοιτητές, οικογένειες, διοικητικοί, μόνιμοι, έκτακτοι και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί) θα πρέπει να νιώθουν ότι αποτελούν “άθυρμα” στα χέρια των πολιτικών, χωρίς μέλλον, προοπτική, σοβαρότητα. Συν του ότι η λειτουργία ενός ξεκομμένου τμήματος “στο (επιστημονικά) πουθενά” στοιχίζει στον προϋπολογισμό (δηλ. στις τσέπες μας) ένα σωρό χρήματα που εύκολα θα μπορούσαμε να τα γλιτώσουμε αν οι επιλογές ήταν διαφορετικές.
Και για να ολοκληρώσουμε την παρέμβασή μας, από την οποία νομίζουμε είναι φανερό πόσο “σοβαρά”, “υπεύθυνα” και “επιστημονικά” διαχειρίστηκαν το θέμα τόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και ο Σύριζα, υποστηρίζουμε το εξής: Αφού,
· η ΝΔ δήλωσε επισήμως 2 φορές (2013 και σήμερα, αλλά και δια τοπικού αυτοδιοικητικού της) ότι δεν θέλει τριτοβάθμιο ίδρυμα στην Άμφισσα,
· ο Σύριζα, δια του σχεδίου Γαβρόγλου, δεν θεωρεί ότι η Άμφισσα πρέπει να έχει τριτοβάθμιο Ίδρυμα
· η ακαδημαϊκή κοινότητα δια του Θεσσαλίας και του ΕΚΠΑ δεν βλέπει προοπτική σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα στην Άμφισσας
· το Γεωπονικό, εξ όσων προκύπτει, δυσκολεύεται αφάνταστα να λειτουργήσει το ένα τμήμα στην Άμφισσα (πόσο μάλλον και το δεύτερο),
· στη μεν τοπική ΝΔ αναπτύσσονται απόψεις του τύπου “στην Άμφισσα δεν θα έπρεπε να υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα αλλά δεν θα κλείσουμε εμείς τμήμα που έφτιαξε η Αριστερά”,
· στον δε Σύριζα λένε “ξέρω ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει, αλλά δεν θα κλείσω εγώ τμήμα δικό μου, ας το κλείσει η ΝΔ”,
· το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) λέει “κάτι πάει στραβά τόσα χρόνια, αποτύχαμε, αλλά να βρεθούμε να το συζητήσουμε”,
· οι ακαδημαϊκοί, στις μεταξύ τους συζητήσεις ανησυχούν για το “πού μπλέξαμε;”,
Λέω, λοιπόν, μήπως να καθίσετε όλα τα κόμματα μαζί να το συζητήσετε το θέμα, και όλοι μαζί, από κοινού, να πάρετε τη γενναία απόφαση να το κλείσετε; Να δείξετε και τόλμη και σοβαρότητα και πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο, χωρίς να υπολογίζετε το πολιτικό κόστος; Υπενθυμίζω ότι άλλαξε 4 (!!!) γνωστικά αντικείμενα σε 20 χρόνια (κατά μέσο όρο κάθε 5 χρόνια) και προκοπή δεν είδε, ούτε αυτό ούτε η πόλη. Επίσης, και καθόλου αμελητέο, αναρωτηθείτε τι τράβηξαν και τραβάνε και αυτοί οι φοιτητές που είναι και αυτοί άνθρωποι, έχουν οικογένειες, έχουν όνειρα και ελπίδες και βρέθηκαν στην Άμφισσα για να σπουδάσουν, όχι να καταντήσουν χάντρες στα πολιτικά κομπολογάκια του καθενός.
Να ησυχάσει και η περιοχή και να δει σοβαρά ποιες εναλλακτικές αναπτυξιακές δυνατότητες μπορεί να προωθήσει (άλλωστε, και οι επενδύσεις σε γκαρσονιέρες κλπ. τώρα πια έχουν αποσβεστεί). Μεγάλο καλό θα κάνετε, να το ξέρετε.
Δώστε, λοιπόν, εσείς τη μόνη ενδεδειγμένη λύση. Υπόψη ότι αν εφαρμοστεί η βάση του 10, θα το κλείσει “η ζωή” (εκτός αν επιχειρήσετε να αλλάξετε πάλι το…γνωστικό του αντικείμενο!).