Γραφεί ο Μάκης Βέλης εν έξαλλος ….
Βρέθηκα στο όμορφο Γαλαξίδι για ένα παράνομο καφέ στα παγκάκια της παραλίας. Και πιάνοντας κουβέντα με άσχετο περαστικό (το συνηθίζουν οι Έλληνες ακόμη και με κορωνοϊό), έμαθα το εξής παράδοξο. Το Λιμενικό Ταμείο είχε μια εξαίσια, κατά την γνώμη μου, αν και όχι καινούργια ιδέα, για να βοηθήσει τους επαγγελματίες της παραλίας, το φετινό καλοκαίρι.
Η σκέψη όπως είπα, είναι παλιά και μάλιστα, κατά το παρελθόν, προ Καλλικράτη, κάποιοι τοπικοί δήμαρχοι την είχαν εφαρμόσει. Πειραματικά είχε εφαρμοστεί μόνο για τα τέσσερα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου και από όσο θυμάμαι, είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Τόσο στην κίνηση των μαγαζιών, όσο και στις εντυπώσεις που αποκόμιζαν οι επισκέπτες. Και για να μην μιλάω αόριστα, η Γαλαξιδιώτικη παραλία χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς τα τσαντίρια που έχουν φτιάξει οι μαγαζάτορες, είναι μια μαγική βόλτα στο χωροχρόνο.
Συνήθως όταν βρίσκομαι στο χωριό, επιλέγω να κάθομαι στην Πέρα Πάντα, για να μπορώ να απολαύσω την ομορφιά της αρχιτεκτονικής. Οι πρόγονοί σας, σας κληροδότησαν ένα εκπληκτικό σκηνικό, που η ομορφιά του ακόμη, σας ζει οικονομικά. Τα λεφτά σας δεν είναι οι καφέδες, οι πίτσες, οι μπριζόλες και τα ψάρια στα πιάτα σας. Όλα αυτά εμείς οι επισκέπτες, τα βρίσκουμε παντού και μάλιστα και σε καλλίτερη ποιότητα και κόστος.
Επιβάλλεται να καταλάβετε, ότι όλοι εμείς που πληρώνουμε καύσιμο για να φτάσουμε στον τόπο σας, που στη συνέχεια μιλάμε στους φίλους και τους γνωστούς μας, δεν το κάνουμε γιατί έχουμε κάποια υποχρέωση σε εσάς ή την τσέπη σας. Ο λόγος είναι ένας, η ομορφιά της αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με τον ουρανό, τη θάλασσα την ιστορία.
Αν εσείς, που ζείτε και τα κονομάτε από αύτη την ομορφιά, επιτρέψετε να γεμίσουν τα γύρω βουνά σας με ανεμογεννήτριες, για να μπαίνουν λίγα ευρώ στον κοινοτικό κορβανά, μολύνετε την ιστορία με εξατμίσεις, τσαντίρια, κλειστά μουσεία και κατεστραμμένη θάλασσα. Εμείς θα παύσουμε να έχουμε ενδιαφέρον να ερχόμαστε και πραγματικά δεν θα είμαστε εμείς οι χαμένοι.
Αυτό που πρέπει να εμπεδώσει ο κάθε Έλληνας, που έχει το προνόμιο να ζει και να τα κονομάει, σε τόπους με ιστορία και ομορφιά σαν το Γαλαξίδι, είναι ότι του έχει κληροδοτηθεί μια προσφορά από τους προγόνους του για το μέλλον. Η Πλάκα, τα Μετέωρα, το Δελφικό Τοπίο, η Χάρμαινα στην Άμφισσα, οι Δελφοί, η Ολυμπία δεν μας ανήκουν. Οι ντόπιοι τα εκμεταλλεύονται και γεμίζουν τις τσέπες τους. Αυτή είναι η περιουσία τους, το κεφάλαιο που διαθέτουν και όχι τα βιβλιάρια στην τράπεζα.
Όταν άκουσα την πρόταση του Λιμενικού Ταμείου να εκμεταλλευτούν οι μαγαζάτορες τον παραλιακό δρόμο, που σημαίνει και τον περιορισμό των αυτοκινήτων, πραγματικά χάρηκα. Είναι μια κίνηση που αναβαθμίζει ουσιαστικά το συνολικό τουριστικό προϊόν, που πουλάτε, σε εμάς, τους πελάτες σας. Και αφόρα όχι μόνο τους επιχειρηματίες στην παραλία αλλά και τους παραμέσα, που απορώ γιατί δεν έχουν ξεσηκωθεί ακόμη εναντίον σας.
Το Λιμενικό Ταμείο, σας έδωσε τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε το προϊόν σας και εσείς όχι μόνο το αρνηθήκατε από ότι διαβάζω, αλλά το περιορίσατε, με επικίνδυνο τρόπο. Ποιος νους τα σκέπτεται αυτά;;;;;;…
Εντατικοί οι ρυθμοί του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου
Η φετινή διευκόλυνση, το master plan και τα έργα
-Αν και το κλείσιμο του δρόμου θα «έδινε» 12 τραπέζια ανά επιχείρηση, οι επαγγελματίες αρκούνται στα 4 για να μην διακοπεί η κυκλοφορία.
-Στόχος να εφαρμοστεί το master plan από την επόμενη σεζόν και να υλοποιηθούν οι μελέτες εφαρμογής ανά κατάστημα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του φορέα κ. Α. Καρακώστας. (Από την συνέντευξη του πρόεδρου στην Ώρα της Φωκίδας.)
Συγγνώμη ποιος εγκέφαλος τα σκέπτεται αυτά;;; Θα βάλλετε τέσσερα τραπέζια, θα τα περιχαρακώσετε με ζαρντινιέρες και ενδιάμεσα θα παρκάρουν αυτοκίνητα;;;;!!!!!! Σε ένα στενό δρόμο, που θα πετάγονται κουρασμένα γκαρσόνια και θα παίζουν παιδιά, όσο οι γονείς θα πίνουν τσίπουρα; Ρωτώ, αν δεν πιάσουν τα φρένα ενός αυτοκινήτου, πάθει κάτι ο οδηγός και σκοτωθεί ένας άνθρωπος, θα φταίει ποιός;;;;. Eσείς;;; Δικαίωμά σας να επιλέγετε την υποβάθμιση, αλλά η εν λόγω επιλογή εκτός από χαζή είναι και επικίνδυνη. Καλλίτερα να παραμείνει ο δρόμος ως έχει.
Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν μελέτες για κάτι πιο ολοκληρωμένο και τώρα είναι και τελευταία στιγμή, αλλά θα μπορούσε να κλείνει ο δρόμος για κάποιες ώρες, για παράδειγμα από 20.00 έως τις 02.00 το πρωί. Είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε πολλές πόλεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια στον κόσμο που θα κάθεται στην παραλία….
Σκεφτείτε…..
…και φανταστείτε την εικόνα ενός στενού δρόμου με τραπέζια καθήμενους πελάτες, παιδιά να παίζουν, γκαρσόνια να πετάγονται από τις πόρτες, ζαρντινιέρες, αυτοκίνητα εν κινήση και παρκαρισμένα και όλη αυτή την ομορφιά να την θαυμάζουν οι επισκέπτες από τα κότερα, να την καταγράφουν στα κινητά και να την στέλνουν μέσω ιντερνέτ σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο…. Τώρα αν εσείς αυτό το χάλι το θεωρείτε πρόοδο και διαφήμιση, εγώ υποκλίνομαι !!!!!
Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, στην «ΏΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ» μην τυχον και δεν κατάλαβα κάτι, να μπορείτε να με βρίσετε ελεύθερα.
Ημερομηνία δημοσίευσης:06/05/2020
Εντατικοί οι ρυθμοί του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου
Η φετινή διευκόλυνση, το master plan και τα έργα
-Αν και το κλείσιμο του δρόμου θα «έδινε» 12 τραπέζια ανά επιχείρηση, οι επαγγελματίες αρκούνται στα 4 για να μην διακοπεί η κυκλοφορία.
-Στόχος να εφαρμοστεί το master plan από την επόμενη σεζόν και να υλοποιηθούν οι μελέτες εφαρμογής ανά κατάστημα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του φορέα κ. Α. Καρακώστας.
Το υπό εκπόνηση master plan θα δώσει λύση στα χρονίζοντα προβλήματα χωροθέτησης της παραλιακής ζώνης Γαλαξιδίου, καθώς είναι πολύ κοντά πια στην ολοκλήρωση, με σαφή στόχευση της Λιμενικής Επιτροπής να εφαρμοστεί την επόμενη σεζόν.
Η φετινή διευκόλυνση
Παράλληλα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου, προκειμένου να διευκολύνει τα καταστήματα να λειτουργήσουν υπό τις νέες αντίξοες συνθήκες αποφάσισε να παραχωρήσει χώρο στα σημεία στάθμευσης επί του παραλιακού μετώπου. «Σε κάθε κατάστημα αντιστοιχούν τέσσερα τραπέζια, τα οποία και μπορούν να τοποθετήσουν όλοι οι επαγγελματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς καμιά εξαίρεση», τονίζει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ανδρέας Καρακώστας. Στην ερώτησή μας, γιατί δεν κλείνει ο δρόμος ώστε να εξασφαλιστεί ασφάλεια στους καθήμενους και να κερδίσουν 12 τραπέζια κάθε επιχείρηση, ο κ. Καρακώστας αν και συμφωνεί μαζί μας, εξηγεί ότι κάτι τέτοιο εγείρει αντιδράσεις, καθώς οι επαγγελματίες δεν επιθυμούν το κλείσιμο του δρόμου και δεν υπάρχει πλήρης συγκοινωνιακή μελέτη για τόσο εκτεταμένες αλλαγές. Διευκρινίζει πάντως ότι τους καθήμενους θα προστατεύουν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα ζαρντινιέρες και κολωνάκια.
Μάλιστα, για το θέμα της παραχώρησης ο κ. Καρακώστας δηλώνει: «Η σχετική απόφαση των μελών του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ.Γαλαξιδίου έρχεται να υποβοηθήσει τις προσπάθειες των επαγγελματιών μας να στηριχθούν και πάλι στα πόδια τους, ν’ αντιμετωπίσουν κατά το δυνατόν τις οικονομικές και βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες της επιδημίας του Covid-19, σε μια προσπάθεια να επανέλθουμε σταδιακά και πάλι στην κανονικότητα. Αν μη τι άλλο, αυτό που θα πρέπει να πιστωθεί στα μέλη του Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου, είναι ότι έδρασαν ομόφωνα, έδρασαν ακαριαία, 48 ώρες πριν ο υπουργός Εσωτερικών και μια σειρά μελών της σημερινής κυβέρνησης συνομολογήσουν δημόσια την ανάγκη οι Δήμοι να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια προς τους χειμαζόμενους επαγγελματίες της εστίασης ν’ αντιμετωπίσουν εκτός των πολλών άλλων και την πρόβλεψη που σχετίζεται με τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών τους, περιορίζοντας περίπου στο1/3 την δυναμικότητα των καταστημάτων τους.
Το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου μειώνοντας στο ήμισυ το τίμημα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένα για το τρέχον έτος και εκφράζοντας ευθέως την βούλησή του συναινώντας στην ανάπτυξη τεσσάρων τραπεζοκαθισμάτων για κάθε επαγγελματία έναντι των υφιστάμενων καταστημάτων, απομακρύνοντας τμήμα των μέχρι σήμερα παρκαρισμένων αυτοκινήτων, επιτυγχάνει το διττό στόχο, η παραλιακή ζώνη να παραμείνει φιλική προς τον πεζό και τον ποδηλάτη, φιλόξενη και απαλλαγμένη από μερικές εξατμίσεις που μέχρι σήμερα παρεμβάλλονται στην μοναδική εικόνα που απλώνεται μπροστά του από το γραφικό λιμάνι της πόλης μας.
Το μέτρο αφορά αποκλειστικά την εφετινή σεζόν. Προφανώς και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάληψης μονιμότερων λύσεων, αλλά αυτές αναζητούν απαντήσεις μέσω του ευρύτερου σχεδιασμού που σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται, ουσιαστικά έχοντας τα χαρακτηριστικά μιας βάσης συζήτησης δια της οποίας το Γαλαξίδι και οι Γαλαξιδιώτες θα σχεδιάσουν από κοινού την πόλη που οι ίδιοι θέλουν το Γαλαξίδι να είναι.
Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία τις προσεχείς εβδομάδες να συζητήσουμε επί όλων αυτών που συνιστούν το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προσπάθειας που συντελείται υπό την επίβλεψη του Δημάρχου μας κ.Π.Ταγκαλή, την αρωγή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και, την ενεργό εμπλοκή του Αντιδημάρχου κ.Ευθ.Γρίβα, του Προέδρου της Κοινότητας κ.Σπ.Μπαρλιακού και, φυσικά, του Λιμενικού μας Ταμείου και του τεράστιου όγκου δουλειάς που σύντομα θα είναι σε θέση να επιδείξει αξιοποιώντας το δύσκολο έργο που έφερε αφιλοκερδώς εις πέρας η Αρχιτέκτονας και Αναπληρωματικό Μέλος του Δ.Σ. του ΔΛΤ Γαλαξιδίου κα Τίνα Ανδρεάδου.
Τα καλύτερα λοιπόν είναι μπροστά μας, αρκεί να συνεχίσουμε ν’ αναζητούμε λύσεις, λέγοντας «όχι» στην αναζήτηση άλλοθι, λέγοντας «όχι» σε φαινομενικά βολικές δικαιολογίες…»
Το master plan
Σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται το master plan το οποίο εκπονεί αφιλοκερδώς η Αρχιτέκτονας και Αναπληρωματικό Μέλος του Δ.Σ. του ΔΛΤ Γαλαξιδίου κα Τίνα Ανδρεάδου. Το master plan συνοδεύεται από μελέτες εφαρμογής, διαφορετικές για κάθε κατάστημα, η υλοποίηση των οποίων θα δώσει οριστικά λύση στο πρόβλημα. «Αυτές οι μελέτες θα έχουν ένα σημαντικό κόστος, ανά κατάστημα. Εμείς στοχεύουμε να ελαχιστοποιήσουμε όσο γίνεται την επιβάρυνση και θα αναζητήσουμε πρόγραμμα χρηματοδότησης», τόνισε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ενώ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να εκτελεστούν οι μελέτες με πόρους του φορέα.
Το master plan και οι σύνοδες μελέτες, εκπονούνται καθ’ υπόδειξη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Πάτρας. «Επισκεφθήκαμε με τον Δήμαρχο Π.Ταγκαλή, τον έφορο κ. Παπανδρέου, ο οποίος και μας υπέδειξε ότι θα πρέπει να υπάρχει παντού πρόσβαση για ΑμεΑ και πεζοδρόμιο πλάτους 1,6 μέτρων, ενώ επεσήμανε και όποια άλλα ζητήματα έπρεπε να επιλύονται», τόνισε.
Σε φάση ολοκλήρωσης οι μελέτες
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου δεν περιορίζεται μόνο στο χωροταξικό, αλλά αναπτύσσεται διαρκώς. Αυτό αποτυπώνεται στους προϋπολογισμούς του που βαίνουν αυξητικοί, ενώ παράλληλα μια σειρά έργων προετοιμάζονται. Προχωρούν και ολοκληρώνονται σύντομα η Περιβαλλοντική μελέτη της παραλίας, για το έργο «απομάκρυνση φερτών υλικών- εκβάθυνση του λιμανιού». Σε φάση εκπόνησης είναι και η μελέτη στο Χηρόλακα, η οποία προβλέπει την ανάπτυξή του με επέκταση της προβλήτας.
Τέλος, σύντομα ολοκληρώνεται και η μελέτη του Ναυταθλητικού ομίλου, έργο που έχει εξασφαλισμένη πίστωση από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. «Πριν ένα μήνα κάναμε σύσκεψη με το Δήμαρχο, ώστε να διαπιστώσουμε τις ελλείψεις του έργου σε μελετητικό επίπεδο και να συμπληρωθεί ο φάκελος, ώστε να προχωρήσουμε στη δημοπρασία του έργου», τόνισε ο κ. Καρακώστας. Κατέληξε μάλιστα, εξηγώντας μας ότι όταν ανέλαβαν ως Λιμενική Επιτροπή συγκέντρωσαν αιτήματα και εκκρεμότητες της τελευταίας 20ετίας, ώστε να αξιολογηθούν και να προχωρήσουν.