Έντονη διαφωνία καθώς και λεκτική αντιπαράθεση αποδέσμευσε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δελφών η πρόθεση της δημοτικής Αρχής να επιδαψιλεύσει τιμές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο και πιο συγκεκριμένα να του απονείμει το Χρυσό Κλειδί της πόλης της Άμφισσας κατά την επικείμενη έλευσή του στη φωκική πρωτεύουσα, προκειμένου να παραστεί στην κορύφωση των εορτών για την απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων την Κυριακή 10 Απριλίου.
Στην απόφαση αυτή του Αθ. Παναγιωτόπουλου και της δημοτικής πλειοψηφίας διαφώνησε κάθετα σύσσωμη η ελάσσων αντιπολίτευση, ενώ, αντίθετα, της επιλογής υπεραμύνθηκε ο Παν. Ταγκαλής. Στη συνεδρίαση του Σώματος δεν ήταν παρών ο Δήμαρχος Δελφών λόγω σοβαρής συνάντησης εκτός νομού για σημαντικό ζήτημα του Δήμου.
Πιο συγκεκριμένα στην απόφαση του Δήμου να τιμήσει τον επικεφαλής της ελληνικής Πολιτείας μέσω της απονομής του Χρυσού Κλειδιού της Άμφισσας αντιτάχθηκε ο Παν. Μέγκος λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο. Ο επικεφαλής των “Πολιτών στο Προσκήνιο” βάσισε τη διαφωνία του στην πολιτική που τόνισε ότι ασκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στον ρόλο του στις εξελίξεις κατά το τελευταίο έτος σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και δήλωσε τη διαφωνία του συνδυασμού του στην απόφαση της δημοτικής Αρχής καταψηφίζοντάς τη.
Σε ανάλογο μήκος κύματος συντονίστηκε και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Ο Γ. Ιωσηφίδης υπογράμμισε ότι όλα τα αντιλαϊκά προεδρικά διατάγματα φέρουν την υπογραφή του κ.κ. Πρ. Παυλόπουλου, τον ρόλο του οποίου αξιολόγησε ως “γλάστρα” και στηλίτευσε την έλλειψη σθένους που τον διακρίνει στο να προβάλει έστω και στοιχειώδη αντίσταση στην υλοποίηση τέτοιων πολιτικών, όπως ανέφερε.
Παράλληλα, σε οξυμένους τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση του Γ. Δρακάκη. Ο εκπρόσωπος του “Απολλώνιου Φωτός” από την αρχή φορτισμένος επί του θέματος ανέφερε πως “δεν θα βγάλει πέρα ο Δήμος Δελφών τα γλειψίματα του κάθε βλαχοδήμαρχου” (sic) και καταψήφισε την εισήγηση του Γ. Νάκου, που εκτελούσε χρέη Δημάρχου στη συνεδρίαση απόντος Παναγιωτόπουλου. Ο Γ. Δρακάκης ισχυρίστηκε ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια για τη συγκεκριμένη τιμή με βάση τον ρόλο που διαδραματίζει στο πολιτικό προσκήνιο ο κ.κ. Παυλόπουλος και ανέφερε και τη στάση του κατά την παλαιότερη, επί δημαρχίας Παπαλάιου, αναγόρευση Παυλόπουλου σε Επίτιμο Δημότη Ιτέας, κατά την εποχή που εκείνος ήταν Υπουργός.
“Είχα προσφύγει τότε ενάντια στην ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη Ιτέας, γιατί αυτή ήταν μη σύννομη και ήγειρε ζητήματα τόσο θεσμικά όσο και νομιμότητας” ανέφερε και συμπλήρωσε ότι γενικότερα η διαδικασία τίμησης επιφανών προσώπων έχει εκφυλιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, πρακτική που ακολουθεί και η παρούσα δημοτική Αρχή.
Οι τοποθετήσεις αυτές των εκπροσώπων της ελάσσονος αντιπολίτευσης προξένησαν την ηχηρή διαφοροποίηση του Παν. Ταγκαλή. “Ακούστηκαν τραγελαφικά πράγματα εδώ σήμερα” επεσήμανε αρχικά και αυτός του ο χαρακτηρισμός προκάλεσε την ακαριαία αντίδραση και των τριών προγενέστερων ομιλητών. Εξακολουθώντας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δήλωσε ότι συμφωνεί με την επιλογή της δημοτικής Αρχής με το σκεπτικό ότι οι τιμές επιδαψιλεύονται στον θεσμό και όχι στα πρόσωπα, για τα οποία ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του, σημειώνοντας, εν τούτοις, ότι ο Θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει απομειωθεί ως προς την ουσία του μετά την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 1985.
Ανάλογη ήταν και η προσέγγιση της δημοτικής Αρχής, που επωμίστηκε ο Γ. Νάκος. “Εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη απόδοση τιμών με βάση τον πολιτειακό ρόλο του κ.κ. Παυλόπουλου” είπε χαρακτηριστικά.
Η εισήγηση έγινε δεκτή με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης και της μείζονος μειοψηφίας.