Σε ειδική συνεδρίαση αναφορικά με τη δυσάρεστη τροπή που έχει λάβει η υπόθεση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων προχώρησαν οι δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα πριν από λίγες ημέρες, στην οποία συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης.
Η διευρυμένη σύνθεση του Σώματος των επικεφαλής των δήμων στη Στερεά εκφράζει τις ενστάσεις της απέναντι στο σχέδιο νόμου για τους φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων και στο ψήφισμά της κάνει λόγο για φωτογραφική διάταξη σε βάρος του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, καθώς η διάταξη αναφέρεται στους φορείς εκείνους που ιδρύθηκαν μετά το 2010 -μόνος τέτοιος είναι ο ΦοΔΣΑ Στερεάς. Επίσης, χαρακτηρίζουν ως μη λειτουργικό το ΔΙΣΑ, που προβλέπεται ως αντικατάσταση του ΦοΔΣΑ και ζητούν η διαβούλευση να διαρκέσει ως το τέλος Μαΐου, προκειμένου να υπάρξει αφ’ ενός ουσιαστικός διάλογος και αφ’ ετέρου το αρμόδιο υπουργείο να αποδείξει την καλή του πρόθεση πάνω στο θέμα.
“Είναι αδιανόητο ένα μονομελές διορισμένο όργανο της Πολιτείας, όπως ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να καθορίζει και να ελέγχει, κατά τη δική του ανεξέλεγκτη κρίση, -όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα- τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση”, αναφέρεται χαρακτηριστικά
Αναλυτικά το ψήφισμα
Για το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, η προθεσμία διαβούλευσης δύο εβδομάδων, δηλαδή της Μ. Εβδομάδας και της επομένης εβδομάδας, με δύο αργίες, αποτρέπει και την ενημέρωση και τον ουσιαστικό διάλογο.
Η παράταση της προθεσμίας διαβούλευσης τουλάχιστον έως το τέλος Μαΐου, αποτελεί στοιχειώδη ένδειξη της καλής πρόθεσης του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκφραστεί θεσμικά μέσω των οργάνων της.
Θεμελιώδη αρχή της όποιας νομοθετικής ρύθμισης, πρέπει να αποτελεί το δικαίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποφασίζει για τη νομική μορφή των φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με το ισχύον Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο τις εμπειρίες και την ελεύθερη βούλησή της.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί εκ των προτέρων να δεσμεύεται σε συγκεκριμένα μοντέλα, μη ευέλικτα και δυσλειτουργικά, όπως οι ΔΙΣΑ που προβλέπονται από το σχέδιο νόμου.
Είναι αδιανόητο ένα μονομελές διορισμένο όργανο της Πολιτείας, όπως ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να καθορίζει και να ελέγχει, κατά τη δική του ανεξέλεγκτη κρίση, -όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα- τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Στερεά Ελλάδα, το σχέδιο νόμου περιέχει την αναμφισβήτητα φωτογραφική διάταξη του άρθρου 16 παρ. 2, στην οποία προβλέπεται η υποχρεωτική διάλυση μόνο των Α.Ε. που συστάθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου 3852/2010, ενώ διατηρούνται όσες συστάθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Ο Φορέας μας είναι ο μοναδικός που συστάθηκε έκτοτε στη χώρα με τη μορφή της Α.Ε., γεγονός που είναι απολύτως γνωστό στον συντάκτη του σχεδίου νόμου.