Φίλης: “Υπάρχει κλίμα υπονόμευσης των Πανελλαδικών”. ΟΛΜΕ: “Ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλει να αγωνιστεί για να σταματήσει την πολιτική των περικοπών και της λιτότητας στον χώρο της εκπαίδευσης”. Απεργία μέσα στις Πανελλαδικές ζητούν οι αναπληρωτές.
Οι 18χρονοι ετοιμάζονται για τη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ωστόσο το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών προθερμαίνεται ξανά για απεργίες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
Ειδικότερα, σήμερα ολοκληρώνεται το διδακτικό έτος στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, καθώς οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί και ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας θα μπουν στην τελική ευθεία για την έναρξη των εξετάσεων την προσεχή Δεύτερα. Το φετινό διδακτικό έτος είναι από τα μικρότερα σε διάρκεια, με δεδομένο ότι τα μαθήματα σταμάτησαν στις 22 Απριλίου για τις διακοπές του Πάσχα και μετά την πασχαλινή ανάπαυλα έγιναν μόνο τη Δευτέρα και χθες.
Ωστόσο, λίγο πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, οι καθηγητές θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων τις κινητοποιήσεις. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ). «Ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλει να αγωνιστεί για να σταματήσει την πολιτική των περικοπών και της λιτότητας στον χώρο της εκπαίδευσης», ανέφερε χθες η ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι η φετινή σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί με 3.000 κενά εκπαιδευτικών σε δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει από τον Σεπτέμβριο.
Και αυτό, διότι, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου για 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, ο υπουργός Νίκος Φίλης, μετά την τελευταία συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών, δεν είχε κάτι που να μπορέσει να εμφανίσει ως επιτυχία. Βέβαια, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. «Το υπουργείο συστηματικά προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες με εξοικονόμηση ωρών εκπαιδευτικών (κατάργηση υπεύθυνων εργαστηρίων), με διάθεση εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και τα ΔΙΕΚ, με αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, με συγχωνεύσεις τμημάτων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη, δηλαδή απόλυση των αναπληρωτών, εκπαιδευτικούς “λάστιχο” να συμπληρώνουν ωράριο σε 4 διαφορετικά σχολεία και βαθμίδες, και πιθανά πλεονάσματα σε ειδικότητες», πρόσθεσε η ΟΛΜΕ.
Απεργία μέσα στις Πανελλαδικές ζητούν οι αναπληρωτές
Σε θέση μάχης, λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών, βρίσκονται οι αναπληρωτές καθηγητές, ζητώντας την κήρυξη απεργίας στη διάρκεια των εξετάσεων. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.
Οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι δάσκαλοι βρίσκονται επί ποδός, εν όψει των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και οι οποίες -όπως καταγγέλλουν- οδηγούν στην περικοπή χιλιάδων θέσεων αναπληρωτών.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή (στις 12:30 μ.μ.) και τρίωρη στάση εργασίας, με αιχμή την κατάργηση των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) για να καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου.
Το Συντονιστικό Όργανο Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ζητά την πραγματοποίηση απεργίας μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τονίζοντας πως «η προκήρυξη μιας στάσης εργασίας ή μια μονοήμερη χωρίς χαρακτηριστικά κλιμάκωσης δεν είναι αρκετή».
Ν. Φίλης για Πανελλαδικές: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας
“Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας, αλλά κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων” δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που φέρουν τους εκπαιδευτικούς να απεργούν κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων. Δεν υπάρχει πρόβλεψη να κοπεί το φοιτητικό επίδομα, διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε πως “υπάρχει και έχει ανακοινωθεί μία διαδικασία για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος”.
Αναφερόμενος στο ολοήμερο σχολείο, είπε: «Για πρώτη φορά ιδρύουμε ένα ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, για όλα τα παιδιά και όχι σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβαινε πριν». Υπογράμμισε, ότι μόλις 50.000 από τους 600.000 μαθητές πηγαίνουν στο ολοήμερο σχολείο. Τόνισε πως «θα εμπλουτίσουν το δημόσιο σχολείο» μαθήματα, όπως ξένες γλώσσες και θεατρική αγωγή, ενώ υποστηρίζοντας την αλλαγή στο ωράριο, επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν ότι «δεν κάνει καλό στα παιδιά να μένουν επτά ώρες σε αίθουσες που συχνά δεν είναι λειτουργικές».
Σχετικά με τα κριτήρια για την εγγραφή παιδιών στο ολοήμερο σχολείο, επισήμανε ότι δεν αλλάζουν και πρόσθεσε ότι «όλες οι ευαίσθητες κατηγορίες παιδιών θα ικανοποιηθούν». Για τα νηπιαγωγεία ξεκαθάρισε ότι «μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των παιδιών» καθώς «από 7 το μίνιμουμ πάει στα 5». «Θέλουμε να έρθουν στο σχολείο και τα προνήπια» υπογράμμισε.
Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με το μάθημα των Θρησκευτικών, διευκρίνισε ότι «το μάθημα δεν καταργείται, αλλά αλλάζει, αναμορφώνεται», περιγράφοντας ότι θα δοθεί βάρος στο πολιτιστικό κομμάτι του χριστιανισμού, αλλά και στο «άνοιγμα» σε άλλες θρησκείες.
Για τις επισκέψεις κληρικών στα σχολεία, ξεκαθάρισε ότι «θα πηγαίνουν στα σχολεία, αλλά εκτός διδακτικής ώρας», ενώ απέκλεισε τον έλεγχο των θεολόγων από τους κληρικούς. «Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση και όχι τα κηρύγματα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι αποτελούν κηρύγματα μίσους δηλώσεις, όπως του μητροπολίτη Αμβρόσιου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Kathimerini.gr / tovima.gr