Σε νέα και οξύτερη φάση εισέρχεται η σύγκρουση των δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας που συμμετέχουν στον Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας (22 από τους συνολικά 25) με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών ειδικότερα, μετά τη νομική απαγόρευση σύστασης του στερεοελλαδίτικου φορέα και το σχέδιο διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Το νέο “επεισόδιο” στη διελκυστίνδα αποτέλεσε εν πρώτοις δημοσίευμα της “Αυγής” που χαρακτήριζε ως “χαστούκι στους δημάρχους της Στερεάς” από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε “μπίζνα” 16,3 εκατ. ευρώ, αναφερόμενο στο έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Θήβα και υπεραμυνόμενο, ταυτόχρονα, της νέας ρύθμισης που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπ.Εσ. τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Με τον ισχυρισμό ότι ο συντάκτης του νομοσχεδίου δήθεν επιδιώκει την εκχώρηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων σε εργολάβους, ο ΦοΔΣΑ Στερεάς ζητάει περισσότερη “ευελιξία”. Παραγνωρίζοντας ότι στους νέους Δ.Ι.Σ.Α. θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των αιρετών, που θα ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα, το Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ Στ. Ελλάδας εκτιμά ότι το σχήμα των ΔΙΣΑ δεν εξασφαλίζει ευελιξία, γιατί τα νέα Δ.Σ. θα είναι πολυμελή και οι αποφάσεις με οικονομικό αντικείμενο θα υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο!”
Το “γάντι” δεν άργησε να σηκώσει το ΔΣ του ΦοΔΣΑ Στερεάς, καθώς με ανακοίνωσή του απάντησε με δηκτικό τρόπο στο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας υπογραμμίζοντας:
“Με δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» πανηγυρίζει για την ακύρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) της Θήβας, επειδή θεωρήθηκε παράνομη η σύσταση του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ. Αφού πρώτα ενημερώσουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει την αρμοδιότητα να κρίνει τη νομιμότητα ή μη της σύστασης ενός νομικού προσώπου, υπενθυμίζουμε ότι το έργο αυτό μαζί με το έργο κατασκευής μονάδας κομποστοποίησης και ΧΥΤΥ στη Φωκίδα, είναι ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ που θα κατασκευαστούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με δημόσια χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
Για την ακύρωση αυτού του έργου πανηγυρίζει η ΑΥΓΗ. Οι μάσκες έπεσαν. Εμείς, το έργο θα το υλοποιήσουμε, ακριβώς όπως προβλέπεται: χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες. Η ΑΥΓΗ μπορεί προσωρινά να πανηγυρίζει για τις εξελίξεις που δικαιώνουν τους εθνικούς μεγαλοεργολάβους των σκουπιδιών”.
Η συνέχεια δόθηκε χθες στη Λαμία κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς για το θέμα. Στη συγκέντρωση, που διεξήχθη σε κλίμα στα όρια του τεταμένου, το σύνολο των δημάρχων της περιφέρειας παρουσιάστηκαν κατηγορηματικοί στο να μην αποστούν ούτε κατ’ ελάχιστον από τις θέσεις τους υπερασπιζόμενοι τον φορέα και τη λογική της περιφερειακής σύμπραξης και δήλωσαν αποφασισμένοι να επιμείνουν στην εναντίωσή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό και στην ανατροπή των αποφάσεων για τα έργα υποδομής στη Θήβα και την Άμφισσα θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο του Υπ.Εσ. “βάζει μπουρλότο στις σχέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση, με το κλίμα να δυναμιτίζεται περισσότερο από αποφάσεις που καταργούν την αυτοτέλεια των Δήμων” οπως καταγγέλλουν οι Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Λαμιακός Τύπος”, ο Πρόεδρος του φορέα και Δήμαρχος Λαμιέων, Νικ. Σταυρογιάννης, ξεκαθάρισε ότι “δεν κάνουμε ουτε βήμα πίσω” υπογραμμίζοντας: “Δεν κάναμε τίποτα παράνομο, αντίθετα λειτουργήσαμε με βάση τον νόμο 4071 και τη διαπιστωτική πράξη της Πολιτείας. Δεν μπορεί να παίρνουμε διαβεβαιώσεις απ’ ολα τα θεσμοθετημένα οργανα του κράτους για να προχωρήσουμε, να συμφωνούμε 22 Δήμαρχοι με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, να δεχόμαστε και αλλες λύσεις στα πλαίσια της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ερχεται σήμερα ενα νομοσχέδιο που δεν αναγνωρίζει τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας του ΦοΔΣΑ τινάζοντας στον αέρα ολόκληρο τον προγραμματισμό.”
Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά κυρίως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δένει κυριολεκτικά τα χέρια των Δημάρχων καθώς δεν μπορεί να προχωρήσουν σε δημοπρατήσεις εργων απο τη στιγμή που δεν γνωρίζουν τον φορέα. Αβεβαιότητα και αγωνία για τις εξελίξεις εκφράζουν και οι 120 εργαζόμενοι του ΦοΔΣΑ, αντιπροσωπεία των οποίων βρέθηκε στα γραφεία της ΠΕΔ επιδιώκοντας να πάρει απο τους Δημάρχους μια υπόσχεση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα πάντως με την εμπεριστατωμένη εισήγηση του Δημάρχου Σκύρου Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη “ακόμη και αν η κυβέρνηση αποσύρει το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων ή θελήσει να το βελτιώσει, το αδιέξοδο δεν πρόκειται να αρθεί απο τη στιγμή που υπάρχει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν επιτρέπει να προχωρήσει κανένα έργο και πολύ περισσότερο να εκδοθεί κάποιο ενταλμα πληρωμής, αφου είναι βέβαιο οτι κανένας Επίτροπος δεν θα το εγκρίνει”.
Στο θέμα παρενέβη και η ΚΕΔΕ, της οποίας ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων έχει πολύ σοβαρές νομοτεχνικές ελλείψεις, ασάφειες και αντιφάσεις, η χωροταξική διάταξη των νέων φορέων διαχείρισης, όπως προκύπτει από τις διάσπαρτες προβλέψεις, δεν οδηγεί σε σταθερές και βιώσιμες δομές, δεν έχουν μπει οικονομικοί και χωρικοί παράμετροι οι οποίοι θα μπορούσαν να προσδιορίσουν και με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση την τελική χωροταξική οργάνωση των νέων φορέων, καθώς και ότι η δημιουργούμενη εκκρεμότητα και αναδιάταξη του τοπίου των ΦοΔΣΑ θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων μεγάλη καθυστέρηση στην ωρίμανση και υλοποίηση των έργων διαχείρισης όταν μάλιστα έχει δημοσιευτεί σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ.