Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του οράματος του αλησμόνητου Αμφισσέα δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Γάτου, που έφυγε από τη ζωή το 2010 σε ηλικία 79 ετών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τα εγκαίνια του παραρτήματος “Γ. Γάτος” της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής της βιβλιοθήκης, που στεγάζεται πλέον στο ισόγειο του κτιρίου που εδρεύει και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δελφών στην οδό Σταλλού. Εν συνεχεία, στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας έγινε η παρουσίαση του εμβληματικού έργου πια “Η Εθνική Αντίσταση στη Φωκίδα”. Έργο που, σε κάθε περίπτωση αποτελεί σημαντικό σταθμό στη γνώση των γεγονότων που επιστέγασαν μια ολόκληρη αλλά και καίρια εποχή στην περιοχή και, συνάμα, καθοριστική συνδρομή στην τοπική αυτογνωσία.
Και στις δύο εκδηλώσεις το παρών έδωσαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής, παλιοί φίλοι του συγγραφέα από την Άμφισσα και την Αθήνα,άνθρωποι που βίωσαν την εποχή που πραγματεύεται το έργο, αλλά και κόσμος που διάβασε το δίτομο έργο και ενδιαφέρεται για τα ζητήματα της Αντίστασης στην περιοχή, που αποτέλεσε ένα από τα πλέον βασικά λίκνα του αντιστασιακού φαινομένου στη χώρα μας και γενικότερα για τα γεγονότα της πολυκύμαντης δεκαετίας του ’40 στην περιοχή μας.
Δείτε φωτογραφίες
Στην τελετή των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαρ. Παναγιωτόπουλος και ο Δήμαρχος Δελφών, οι οποίοι σημείωσαν το ιστορικό της δωρεάς Γάτου προς τη βιβλιοθήκη Άμφισσας και τις ενέργειες που έχουν γίνει από το 2003 ως σήμερα για την καταλογογράφηση των περίπου 11.000 τίτλων της, για τη στέγασή της και το άνοιγμά της προς το κοινό, χωρίς να παραλείψουν να αναφέρουν ότι χρειάζονται επιπλέον βήματα προς την πλήρη ευόδωση της βούλησης του αείμνηστου συμπατριώτη μας, καθώς και στον καλλωπισμό του χώρου.
Εν συνεχεία, τοποθέτηση για την πορεία συλλογής των τόμων αλλά και για το συνολικό όραμα του Γ. Γάτου για τη συγγραφή και την ανάδειξη της Αντίστασης στη Φωκίδα και τη σύσταση της βιβλιοθήκης έκανε η σύζυγός του Κρινιώ Βλάχου, ενώ η ανιψιά του Ρούλα Καμπεράκη διάβασε επιστολές φίλων του δημοσιογράφου που δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθούν στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης και την παρουσίαση του δίτομου έργου.
Τέλος, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και τους τόμους της βιβλιοθήκης, η οποία πια είναι προσβάσιμη στο κοινό και, κυρίως, στους ερευνητές, καθώς είναι μελετητική και όχι δανειστική, σύμφωνα με τη βούληση του δωρητή.
Επόμενος σταθμός ήταν η παρουσίαση του βιβλίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ιωάν. Κολιαβάς, ενώ για τον συγγραφέα και το έργο του μίλησαν ο φιλόλογος Δημ. Παλούκης, η δημοσιογράφος Νίτσα Λουλέ και ο δημοσιογράφος Δημ. Τρίκας, ενώ αποσπάσματα ανέγνωσε η Ρούλα Καμπεράκη. Συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν η αναφορά στη ζωή και τη δράση του Γ. Γάτου και το πάθος που τον χαρακτήριζε για τη μαχητική-ερευνητική δημοσιογραφία, για το έπος της Εθνικής Αντίστασης και τους ανθρώπους που την ενσάρκωσαν στη Φωκίδα, για τη διαδρομή συγγραφής του έργου, αρχικά μέσα από μακροχρόνια δημοσίευση σε συνέχειες στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στο β΄ήμισυ της δεκαετίας του ’70, αλλά και για τη σπουδαιότητα του έργου και τη συμβολή του στην αποκρυστάλλωση γνώμης, την ψύχραιμη και τεκμηριωμένη γνώση των γεγονότων της ταραγμένης εκείνης εποχής στη Φωκίδα, και τη γενικότερη θέση του συμβολή στην ιστοριογραφία της Εθνικής Αντίστασης στη χώρα.