Mεγάλο εντομολογικό πρόβλημα παρουσιάστηκε σε δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή της Φωκίδας. Πιο συγκεκριμένα, στις τοπικές κοινότητες Γραβιάς και Πολύδροσου έχουν προσβληθεί αμυγδαλιές, κερασιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα από το έντομο Λυμάντρια (Lymantria dispar).
Oι καταστροφές είναι εμφανείς και απαιτείται ανάλογη αντιμετώπιση. Αποτέλεσμα της δράσης του εντόμου είναι η μειωμένη παραγωγή και η ποιοτική υποβάθμιση των αγροτικών προϊόντων. Το έντομο αν και έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε δασικά είδη, και κυρίως σε είδη του γένους Quercus (πουρνάρια), σε περιόδους έξαρσης, όπως φέτος, επεκτείνεται και σε γεωργικά είδη, ακόμη και στους βοσκότοπους, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη βοσκήσιμη ύλη.
Οι εξάρσεις προσβολών (επιδημίες) όπως αυτή που παρατηρείται φέτος, μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και ολοκληρωτική απώλεια του φυλλώματος, κυρίως των πουρναριών, τα οποία όμως ανακάμπτουν μετά την ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου του εντόμου. Οι επιπτώσεις είναι κυρίως αισθητικές ενώ μπορεί να προκληθεί και μικρή καθυστέρηση στην αύξηση των φυτών. Σχεδόν ποτέ δεν προκαλείται θάνατος των φυτών αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξουν πολλές διαδοχικές προσβολές, όταν οι εξάρξεις προσβολών συμβαίνουν με μία συχνότητα 5-7 ή και περισσοτέρων ετών.
Πέρα από την αρνητική αυτή διάσταση ωστόσο, αποτελεί και μέρος του οικοσυστήματος, καθώς μέσα από μια ισόρροπη οικολογική σχέση συμμετέχει στην τροφική αλυσίδα για τη διατροφή πουλιών και τρωκτικών. Η ορθή διαχείριση και συμβίωση της πανίδας ωφελεί και τη χλωρίδα. Σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής συνιστά στους αγρότες τις περιοχής να προβούν άμεσα στην καταπολέμηση με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.
Λόγω της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου και της ανόδου της θερμοκρασίας, η αύξηση του πληθυσμού θα είναι μεγαλύτερη. Για τον λόγο αυτόν, η Διεύθυνση καλεί όλους τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Στερεάς Ελλάδας να είναι περισσότερο προσεκτικοί στις καλλιέργειές τους και σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουν για τυχόν προσβολές.
Ωστόσο, με δεδομένα ότι το έντομο έχει μία γενιά κάθε χρόνο και η προσβολή έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίς -μέσα Απριλίου-, φαίνεται ότι το πρόβλημα μάλλον έχει ξεπεραστεί. Πρόβλημα που σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες παρουσίασε τόσο μεγάλη έξαρση φέτος λόγω του ιδιαίτερα ήπιου χειμώνα και της μείωσης των φυσικών εχθρών του εντόμου.
Με πληροφορίες από το ypaithros.gr