Από ένα ευρύ πλέγμα ζητημάτων που τέθηκε επί τάπητος γύρω από τα κυρίαρχα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα που ταλαιπωρούν τη Φωκίδα και αποστερούν σταθερά συν τω χρόνω το αναγκαίο “οξυγόνο” από την περιοχή και τους κατοίκους της χαρακτηρίστηκε η περιοδεία του Αν. Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, στη Φωκίδα, ο οποίος συνοδευόταν σε όλη τη διάρκειά της από τον Βουλευτή Φωκίδας, Ηλία Κωστοπαναγιώτου. Επρόκειτο, πράγματι, για μια περιοδεία σειριακών επισκέψεων, επιτόπιας ενημέρωσης και κρυστάλλωσης γνώμης εκ μέρους του στελέχους των Οικολογων-Πράσινων για όλα τα σημαντικά θέματα που σοβούν και χρονίζουν στην περιοχή και ταυτόχρονα διαφάνηκε αφ’ ενός η γνώση των θεμάτων σε βάθος και σε εύρος από πλευράς Τσιρώνη αλλά και το σχέδιο και η βούληση για την τροχοδρόμηση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της διευθέτησής τους.
Αρχικά, ο Αν. Υπουργός συναντήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς με τον Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος του έθεσε το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει χώρος για εγωισμούς όταν μιλάμε για τα σκουπίδια και την υγεία των πολιτών” και ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα “νομοτεχνικής” φύσης που αφορά σε όλους και χρειάζεται να ληφθούν άμεσα, με την συνεργασία όλων, αποφάσεις.
Επόμενη στάση του Γ. Τσιρώνη ήταν η Αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στη Λαμία, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντησή του με τους δημάρχους της Στερεάς Ελλάδας. Κατά την ενημέρωση που παρασχέθηκε στον Αν. Υπουργό τονίστηκε το ζήτημα της νομιμότητας της σύστασης του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας. Ο Γ. Τσιρώνης παρουσιάστηκε γνώστης του θέματος και των πρωτοβουλιών των 23 Δήμων της Στερεάς που ενέχονται στο ζήτημα των σκουπιδιών μεταξύ Αποκεντρωμένης, Υπ. Εσωτερικών και Ελεγκτικού Συμβουλίου διαβεβαιώνοντας: “Εμείς θα υπηρετήσουμε τις δικές σας επιλογές”.
Παράλληλα, τόνισε πως η έκβαση του θέματος θα είναι επιστέγασμα πολιτικής συμφωνίας και κοινωνικής συναίνεσης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία πολλών φορέων διαχείρισης σε επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς, προκειμένου με τον τρόπο αυτόν να θεραπευτούν οι ανισότητες και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδας. “Η σύσταση των φορέων πρέπει να είναι εθελοντικής βάσης, καθώς ένας δήμος μπορεί να επιθυμεί τη συμμετοχή του και ένας άλλος γειτονικός όχι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Δελφών στάθηκε σε δύο ζητήματα. Ως προς τον ΦοΔΣΑ επεσήμανε ότι η παραμονή στον “αέρα” της νομιμότητάς του, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφήνει τα έργα του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου κομποστοποίησης στον Βαρτό χωρίς φορέα υλοποίησης “ρισκάροντας να χαθούν έργα εκατομμυρίων ευρώ”, όπως τόνισε, και υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που ο Αν. Υπουργός μπορεί να διαδραματίσει. Πρόσθετα, έθεσε το θέμα της μεταλλευτικής δράσης και των ζητημάτων παραβίασης της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας που βρίσκονται στο προσκήνιο, ενώ ζήτησε και τη μεγέθυνση του ανταποδοτικού μεταλλευτικού τέλους που λαμβάνουν οι δήμοι.
Επισκεπτόμενος το εν εξελίξει έργο του ΧΥΤΥ στον Βαρτό, το οποίο απέσπασε την ικανοποίησή του, ο Γ. Τσιρώνης δήλωσε ότι η τελική νομική μορφή του φορέα υλοποίησής του (ως τώρα ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας) δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για την έγκαιρη εκτέλεσή του και πως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για την ολοκλήρωσή του, εντός μάλιστα των προβλεπόμενων χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί.
Εν συνεχεία, μετέβη στο Δημαρχείο της Άμφισσας, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη παρουσία των Θ. Παναγιωτόπουλου, Ηλία Κωστοπαναγιώτου, του εκπροσώπου της Περιφέρειας κ. Χαρδαλιά, της Π. Αραβαντινού, του Αρ. Αγγελόπουλου, του Ηλ. Θεοφάνη και του Χ. Παναγιωτόπουλου. Ο Γ. Τσιρώνης έλαβε διεξοδικότερη ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του στη Φωκίδα που απαιτούν θεραπεία και χάραξε τις κατευθυντήριες οδούς για την επίλυσή τους στα όρια της δικαιοδοσίας του υπουργείου του. Έμφαση δόθηκε στην κήρυξη σημαντικών πεδίων σε προστατευόμενες περιοχές “natura” μέσω της ζωνοποίησής τους σε ορεινές και παράλιες με πρωτοβουλία απ’ ευθείας του Υπουργείου και σύζευξη στόχευσης τόσο στην περιβαλλοντική προστασία όσο κυρίως στην αναπτυξιακή ώθηση που είναι προορισμένες να προσδώσουν στον νομό. “Η Φωκίδα διαθέτει πλούτο που κοιμάται”, ήταν η εύγλωττη σχετική αποστροφή του.
Παράλληλα, ανέπτυξε την εξαιρετική σημασία της παραγωγής βιομάζας για ενεργειακή χρήση είτε από τον ελαιώνα είτε από τις ορεινές περιοχές, ενώ δεσμεύτηκε για εκ νέου επαφή στην κατεύθυνση της υλοποίησης συγκεκριμένων πια αποφάσεων στο Υπουργείο, του οποίου “οι πόρτες είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή ανοιχτές για τους φορείς της Φωκίδας”, όπως δήλωσε με πλήρη κατηγορηματικότητα.
Επίσης, τόνισε εμφατικά την αναγκαιότητα να προχωρήσει το Δασαρχείο Άμφισσας τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Στη δίκαιη παρατήρηση των παρόντων επικεφαλής της υπηρεσίας για την αποστελέχωσή της από προσωπικό, ο Γ. Τσιρώνης πρότεινε να ανατεθεί η σύνταξη του υπολειπόμενου μέρους από ιδιώτες με τη συνδρομή του υπουργείου. Στους εκπροσώπους του κυνηγετικού συλλόγου, κ. Ταλάντη και Λαζογιώργο, δεσμεύτηκε ότι για την κυβέρνηση το κυνήγι είναι νόμιμο, χωρίς αστερίσκους ή δεύτερες και τρίτες σκέψεις. “Τη θέση μας αυτή θα τη διαπιστώσετε και από τον εθνικό διάλογο που έχει μεσολαβήσει. Τίποτα δεν απειλεί τον Έλληνα κυνηγό, εφ’ όσον είναι νόμιμος, αποφεύγει τη λαθροθηρία και η δράση του προωθεί τη βιοποικιλότητα”, κατέληξε.
Για τα ζητήματα της ακραίας παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τη μεταλλευτική δράση και την ανάσχεση της σύνολης αναπτυξιακής προοπτικής της Φωκίδας από την εξορυκτική μονοκαλλιέργεια που χαρακτηρίζει τη Φωκίδα ενημερώθηκε από μέλη του ορειβατικού συλλόγου στο Δημαρχείο και με επίσκεψη στη σκάλα φόρτωσης στο Λαρνάκι της Ιτέας.
Αναφορικά με το ζήτημα που σοβεί γύρω από τη συμπεριφορά των “Ευρωπαϊκών Βωξιτών” ο Βουλευτής Φωκίδας δήλωσε με νόημα στο AmfissaFace: “Η επίσκεψη Τσιρώνη στη Φωκίδα έχει και αυτή τη διάσταση. Να σφίξουν τα πράγματα για ορισμένους κυρίους που νομίζουν ότι η κυβέρνηση είναι απούσα ή ότι δεν έχουμε τον βολονταρισμό να επιβάλουμε κανόνες Κράτους Δικαίου παντού”…
Μετά το Λαρνάκι σταμάτησε στους Δελφούς όπου με τον Aντιδήμαρχο Λουκά Αναγωνστόπουλο συζήτησαν το γνωστό πρόβλημα λυμάτων στο αρχαίο μονοπάτι. Επίσης, στους Δελφούς και στην αρχή του μονοπατιού τον περίμεναν μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ιτέας οι οποίοι συζήτησαν μαζί του για την καλύτερη αξιοποίηση του μονοπατιού και στην σύνδεση του με το διεθνές Ε4 και ειδικά στην επέκταση του προς Κωρύκειο.