Προτάσεις προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το σχέδιο ΚΥΑ που αφορά κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει σε διαδικασία διαβούλευσης εώς 01/09/2016 το σχέδιο ΚΥΑ που αφορά την Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του”.
Θεωρώ, χωρίς να έχω την επιστημονική γνώση ή την επιστημονική και τεχνική στήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών, ότι το σχέδιο αυτό αφορά τη συζήτηση που γίνεται στη Φωκίδα περί αντισταθμιστικών για τη λίμνη του Μόρνου, τις υποχρεώσεις της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και την άρδευση του ελαιώνα Άμφισσας.
Θέλοντας να συμβάλλω σε ενα όσο το δυνατόν καλύτερο πλάισιο επιχειρημάτων και προτάσεων -που οι Δήμοι σαφώς είναι σε πολύ καλύτερη θέση και γνώση να διαχειριστούν- κατέθεσα, σε αυτήν τη δημόσια διαβούλευση, παρατηρήσεις και προτάσεις επί του σχέδιου ΚΥΑ.
Αιτιολόγηση κατάθεσης των προτάσεων:
Από την κατασκευή των ταμιευτήρων, δηλαδή εδώ και δεκαετίες, υπάρχει απαγόρευση κάθε δραστηριότητας σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου γύρω απο αυτούς. Αυτο έχει επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των περιοχών γύρω απο τις λίμνες αυτές.
Η κατάσταση αυτή βελτιώθηκε μερικά με την υπογραφή ΚΥΑ τον Δεκέμβριο του 2015 των Υπουργών Εσωτερικών, Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία τροποποιείται και συμπληρώνεται η υπ’ αριθμ. Α5/2280/83, (ΦΕΚ 720/Β/83) Υγειονομική Διάταξη και οι τροποποιήσεις της και συπληρώσεις αυτής, σχετικά με την προστασία των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής Πρωτεύουσας από ρυπάνσεις και μολύνσεις.
Κεντρική ιδέα των προτάσεων:
Η προς διαβούλευση ΚΥΑ που αφορά “Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του”, θα μπορούσε να συμπεριλάβει προβλέψεις, υποχρέωσεις του “Πάροχου” ΕΥΔΑΠ ΑΕ και των πιθανών συνεργατικών σχημάτων αυτής, απέναντι στις περιοχές που επί δεκαετίες έχουν βάρη περιορισμών λόγω των ταμιευτήρων.
Επιγραμματικά οι προβλέψεις που σας προτείνουμε να συμπεριλάβετε στο σχέδιο ΚΥΑ έχουν να κάνουν με:
1. Μεταφορα ποσοστού περιβαλλοντικού τέλους σε ΟΤΑ.
2. Διακριτές, μηδενικές σχεδόν τιμές χρήσης.
3. Πρόβλεψη -υπό όρους ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης και επάρκειας- για παροχή με σχεδόν μηδενικές τιμές και τέλη για άρδευση, πχ. Ελαιώνα Άμφισσας
4. Ανταποδοτικά μέτρα και έργα ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Ολα αυτά αφορούν ΟΤΑ οι οποίοι έχουν υποστεί αναπτυξιακή υστέρηση λόγω των περιορισμών που προκύπτουν απο τους Ταμευτήρες της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Ειδικά:
Άρθρο 7: “Κοινή διαδικασία τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος” παράγραφος 2.1 και 2.2 που αφορά την είσπραξη περιβαλλοντικού τέλους από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος από τους τελικούς χρήστες που αποδίδεται από τους παρόχους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, σε Ειδικό Λογαριασμό που συστήνεται για την υλοποίηση των σχετικών Συμπληρωματικών Μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 12 (παρ. 5) του Π.Δ.51/2007.
Θα μπορούσε να υπάρξει ρύθμιση με νέα πάραγραφο 2.3 που να προβλέπει τη μεταφορά ποσοστού του τέλους αυτού, από ΕΥΔΑΠ ΑΕ, σε ειδικούς λογαριασμούς των ΟΤΑ που βρίσκονται στους νομούς, που έχουμε ήδη περιγράψει και η κατασκευή των ταμιευτήρων και οι περιορισμοί αυτών έχει ουσιαστική επίδραση στην αναπτυξιακή τους διαδικασία.
Άρθρο 8: “Γενικό πλαίσιο υπηρεσίων” παράγραφος 4 που επιτρέπει τις εξαιρέσεις στα περιβαλλοντικά τέλη να προστεθεί και πρόβλεψη εξαίρεσης και για τους κατοίκους και επιχειρήσεις των ΟΤΑ που έχουν άμεσα επηρεαστεί από την κατασκευή των ταμιευτήρων.
Άρθρο 10: “Γενικό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ύδατος για αγροτική χρήση”. Να προστεθεί ρητή πρόβλεψη στην παράγραφο 4 που επιτρέπει εξαίρεση από τα περιβαλλοντικά τέλη -και τιμές υπηρεσίων άρδευσης σχεδόν μηδενικές- σε αγροτικές περιοχές, που ασκούν ορθές πρακτικές διαχείρισης των υδάτων και αφορούν ΟΤΑ που έχουν άμεσα επηρεαστεί από την κατασκευή των ταμιευτήρων. Πρεπει να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για άρδευση -όταν τα σχέδια διαχείρισης και τα διαθέσιμα κυβικά της λίμνης Μόρνου επιτρέπουν σε αρδευτικό Ελαιώνα Αμφισσας.
Θα μπορούσε να προστεθεί νέο άρθρο 16 που να προβλέπει τις υποχρεώσεις της ΕΥΔΑΠ ΑΕ απέναντι στους νομούς και τους ΟΤΑ στους οποίους βρίσκονται οι ταμιευτήρες της, υποχρέωσεις που θα καλείται να καλύψει με δικά της κεφάλαια και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αυτοδιοικητικές Αρχές, όπως:
1. Τη χρηματοδότησης εκπόνησης ειδικού χωροταξικού γύρω απο τους ταμιευτηρες νερού της ΕΥΔΑΠ, σε Ευήνο, Μόρνο, Υλίκη και Μαραθώνα.
2. Να υπάρξει ρήτρα δέσμευσης ώστε η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, στην όποια μετοχική της σύνθεση, να καλύπτει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης εργων που αποσκοπούν στην περιβαλλοντική προστασία των ταμιευτηρων της και να μην μετακυλίει το κόστος αυτό στους ΟΤΑ.
3. Να υπάρξει ρήτρα δέσμευσης ώστε η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, στην όποια μετοχική της σύνθεση, να παρέχει ένα ελάχιστο ανταποδοτικό αναπτυξιακό πακέτο στους ΟΤΑ, είτε με την παροχή Έργων Κοινής Ωφέλειας, είτε και με την εκπόνηση μελετών.
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=8g7XVtlTdVw%3D&tabid=232&language=el-GR