γράφει ο Χαρίλαος Πέτρου
Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι μία αιολικές μηχανές που μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του αέρα σε ηλεκτρική (ρεύμα). Είναι μία πανάρχαια ιδέα. Πρωτοέχουμε δείγματα εκμετάλλευσης του αέρα από τον 7ο αι. π.χ. στην Περσία. Η πρώτη ανεμογεννήτρια εφευρέθηκε από τον σκωτσέζο ακαδημαϊκό James Blyth το 1887. Το 1930 τη συναντάμε σε αμερικάνικα αγροκτήματα και το 1951 συνδέεται για πρώτη φορά με το εθνικό δίκτυο ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άνθηση γνωρίζουν ωστόσο μετά το 1970 οπότε ο κόσμος αρχίζει και διαμαρτύρεται για την ατομική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα.
Γεγονός είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλη η αιολική ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος. Επιπλέον, το παραγόμενο ρεύμα δεν είναι δυνατόν να αποθηκευθεί με την υπάρχουσα τεχνολογία, που σημαίνει ότι η ροή του στο δίκτυο δεν είναι σταθερή και συνεχής και προκαλεί προβλήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας ώστε να παραμένει σταθερή η ροή ενέργειας στο δίκτυο.
Σαφώς ο αέρας είναι δωρεάν καύσιμο, δυστυχώς όμως, η τεχνολογία που υπάρχει σήμερα δεν μας επιτρέπει να τον εκμεταλλευτούμε ώστε να έχουμε σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Τα αιολικά πάρκα συντηρούνται κυρίως ΜΕ επιδοτήσεις, δηλαδή έξτρα φορολογία που κάνει το ρεύμα ακριβότερο αγαθό. Οι μονάδες παραγωγής με ορυκτά καύσιμα δεν μειώνονται, αντίθετα δημιουργούνται και άλλες μικρές για να εξυπηρετούνται και τα αιολικά. Μία περίπτωση στην οποία φαίνεται ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος είναι όταν χρησιμοποιούνται σε σπίτια, ή αγροκτήματα, χωρίς σύνδεση στο δίκτυο.
Πρέπει να υπάρχουν αιολικά πάρκα ή όχι;
Από τη στιγμή που υπάρχει η τεχνολογία σαφώς και ναι. Αλλά στον βαθμό που χρειάζεται ώστε να προχωράει η έρευνα και η τεχνολογική εξέλιξη. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται να γεμίζουν με περιστρεφόμενες έλικες τα βουνά οι παραλίες και τα χωράφια. Τα μέχρι τώρα ενεργειακά αποτελέσματα δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο. Η μόνη δικαιολογία είναι τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα τα οποία ανθούν χάρη στη δική μας υπερφορολόγηση.
Δήμος Δελφών και άνεμοι
Δυστυχώς το νέο χωροταξικό μας προορίζει για μεταλλεία, ανεμογεννήτριες και ιχθυοκαλλιέργειες, και πολύ σωστά η ηγεσία του Δήμου έχει προσφύγει στο ΣτΕ για την αλλαγή του. Η πιο λογική άποψη, που συνάδει με την παραπάνω ενέργεια και ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 15 Φεβρουαρίου, είναι αυτή της Παναγιώτας Κασούτσα, από τους «Πολίτες στο Προσκήνιο», που καταψήφισε την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στη Δεσφίνα με το σκεπτικό ότι από τη στιγμή που έχουμε προσφύγει κατά του νέου χωροταξικού δεν μπορούμε να αδειοδοτούμε νέες εγκαταστάσεις γιατί ουσιαστικά με έμμεσο τρόπο αποδεχόμαστε αυτό για το οποίο λέμε ότι δεν θέλουμε.
Δεσφίνα… Vector… Δήμος Δελφών…
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εταιρεία από ό,τι φαίνεται έχει πάρει την έκταση με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο και έχει καταβάλλει γι’ αυτό πολλά χρήματα στα ταμεία του Δήμου. Το ετήσιο όφελος του Δήμου από την ενοικίαση της έκτασης είναι στα 340.000 ευρώ, όπως ειπώθηκε στη συγκέντρωση της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου, και σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, όταν οι ανεμογεννήτριες τεθούν σε λειτουργία, τα χρήματα από τα ανταποδοτικά θα διατίθενται αποκλειστικά στην πόλη της Δεσφίνας.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, από την άλλη, στον Πευκιά έχουν καταπατηθεί και ιδιωτικές περιουσίες τις οποίες όμως ο Δήμος Δελφών θεωρεί, και έχει κατοχυρώσει δικαστικά, σαν δημοτικές. Η εταιρεία και ο δήμαρχος υποστήριξαν πώς όποιος θέλει να αποζημιωθεί για αυτές τις εκτάσεις πρέπει να κινηθεί δικαστικά κατά του Δήμου. Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται όμως είναι τα εξής:
1. Αν η Vector Δεσφίνας είχε αγοράσει τα χωράφια από τους ιδιοκτήτες στον Πευκιά και είχε βάλει εκεί τις ανεμογεννήτριες, τότε θα υπήρχαν αντιδράσεις; Σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής;
2. Στην τοποθεσία Πευκιάς μας ενδιαφέρει να προστατεύσουμε μόνο το δάσος και την παραλία και στα χωράφια να κάνουμε ό,τι θέλουμε, ή να διαφυλάξουμε ολόκληρο το οικοσύστημα; Αν η απάντηση είναι το δεύτερο τότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Δεσφίνας και μόνο στον Πευκιά, αλλά ολόκληρης της Φωκίδας και της Βοιωτίας. Και όταν οι κάτοικοι αρχίσουν τις κινητοποιήσεις θα πρέπει να είμαστε δίπλα τους με κάθε δυνατό τρόπο.
υγ.: Είναι κατανοητό ότι σε περιόδους κρίσης ο Δήμος έχει το δικαίωμα να αναζητά καινούρια έσοδα από κάθε πηγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς ως πολίτες θα πρέπει να εκπορνευτούμε και να δεχόμαστε τα πάντα παθητικά.