Η αληθινή ιστορία ενός νεαρού Γερμανού λιποτάκτη που στα τέλη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου οδήγησε στον θάνατο δεκάδες συμπατριώτες του παριστάνοντας τον λοχαγό, γίνεται ένα εξαιρετικά φροντισμένο και επίκαιρο σχόλιο πάνω στην τερατώδη πλευρά της ανθρώπινης φύσης που περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να αναδυθεί.
Και εκεί που το τερέν του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου φαίνεται να έχει κορεστεί θεματικά στο σινεμά, πετάγεται μια στο τόσο μια έκπληξη σαν τη συγκεκριμένη που προσθέτει και κάτι καινούριο. Το χτύπημα αυτό δε, είναι διπλά απρόσμενο αν ληφθεί υπόψιν ότι προέρχεται από τον όχι ιδιαίτερα δημιουργικό σε ύφος Robert Schwentke που εδώ κάνει τη στιλιστική υπέρβαση υπογράφοντας μάλλον το καλύτερο φιλμ στη σκηνοθετική του καριέρα. Πρόκειται για μια από τις πιο αλησμόνητες δουλειές ασπρόμαυρης φωτογραφίας των τελευταίων ετών, που δεν υιοθετείται για ένα καλλωπιστικό άλλοθι αλλά για την υπογράμμιση της εφιαλτικότητας των συνθηκών στις οποίες εμπλέκεται ο κεντρικός αντιήρωας.
Η «Στολή του Λοχαγού» διαφοροποιείται από τη μέση δημιουργία που ασχολείται με το συγκεκριμένο χωροχρονικό πλαίσιο μέσω δύο κρίσιμων παραγόντων. Πρώτον, αφήνει τον τρόμο των καταστάσεων να μιλήσει από μόνος του χωρίς να προσφέρει κάποιο «σωσίβιο» στον θεατή. Δεύτερον, ο φακός δεν παρατηρεί απλά αλλά μπαίνει στη νοοτροπία του τότε φανατισμένου εθνικοσοσιαλιστή ξεδιπλώνοντας έναν αναλυτικό χάρτη των συμπεριφορών του και αποτυπώνοντάς τον ως μια πιο σύνθετη φιγούρα από έναν μονοδιάστατο κακό. Κάτι που δεν πρέπει να παραβλεφθεί είναι το ότι το σενάριο λειτουργεί με έναν θαυμαστά αμφίπλευρο τρόπο. Από τη μία δεν θέλει να λειτουργήσει ως μια παραβολή για τον ηθικό εκμαυλισμό που επιφέρει η απόκτηση εξουσίας που θα μπορούσε να είναι και εκτός του ιστορικού πλαισίου στο οποίο τοποθετείται. Από την άλλη, όντως υπάρχουν αρκετές διαπιστώσεις επάνω στη φύση της ιεραρχίας που είναι διαχρονικές στην ουσία τους και υπερβαίνουν τον τόπο και τη χρονολογία των δρώμενων, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός πως η «Στολή του Λοχαγού» είναι κατά βάση μια μελέτη, και μάλιστα επουσιώδης, επάνω στα γνωρίσματα του φασισμού. Σίγουρα πάντως αποτελεί αιχμηρό και αναγκαίο κινηματογράφο.
Υπόθεση
Ξεκινώντας από την αληθινή ιστορία του Γουίλι Χέρολντ, γνωστού ως «Εκτελεστή του Έμσλαντ», μας μεταφέρει στις τελευταίες ημέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο κάθε άντρας του υποχωρούντος γερμανικού στρατού κοίταζε μόνον τον εαυτό του. Ένας από αυτούς είναι και ο στρατιώτης Γουίλι Χέρολντ, ο οποίος επιχειρεί να αποστατήσει, κινδυνεύοντας άμεσα να εκτελεστεί από τους συμπολεμιστές του. Όταν όμως βρίσκει εγκαταλελειμμένη τη στολή ενός λοχαγού της Βέρμαχτ, στην αρχή τη φοράει για να ζεσταθεί, αλλά «αναγκάζεται» άμεσα να οικειοποιηθεί την ταυτότητά του και σταδιακά την κτηνώδη συμπεριφορά του. Με έναν βαρύ χειμώνα να περιβάλλει έναν απελπισμένο άντρα και να κάνει τον αγώνα επιβίωσής του ακόμη πιο επιτακτικό, ζωντανεύει μια περίοδο της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας που κάθε έννοια νόμου και ηθικής είχε προ πολλού καταλυθεί.
Το πρόγραμμα προβολών
Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 στις 21:00
Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 στις 21:00
Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στις 21:00